Mereka yang sudi.......

Tuesday, July 8, 2014

Churros


Salam untuk semua.....blog sinaranmenu yang tenggelam timbul ya.Tak pe la takde sesiapa yang memaksa utuk kita berblog , ianya sekadar hobi so bila rasa rajin menulis adalah resepinya, jika tak maka sunyi la ia.
Apa pun churros ni dibuat untuk tunaikan permintaan anak dara yang berdua. Rindu kan churros yang banyak dimakan masa di Gold Coast 2 bulan lepas.
Resepi yang digeledah dari web All Recipe.Mudah je bahan-bahannya.Cuma takde tip star yang besar so jadi la ia bulat panjang je bila dipipekan kedalan minyak panas.Pn. Ros gandakan resepi dibawah, dapat la makan hingga sahur.


Bahan-bahannya
- 1 Cawan air
- 1 cawan tepung gandum
- 2 1/2 sudu besar gula
- 2 sudu besar minyak masak
- 1/2 sudu kecil garam
Cara-caranya
1- Masukkan air gula ,garam dan minyak masak kedalam periuk dan masak hingga mendidih.
2- Bila air mendidih tutup api dan alihkan periuk dari dapur.
3- Masukkan tepung gandum dan kacau hingga tidak melekat ditepi periuk.Biarkan adunan sejuk sedikit.
4- Panaskan dalam 2 cawan minyak masak.. Masukkan adunan kedalam piping bag dan gunting hujungnya guna star tip untuk mendaat lurah jika mahu.
5- Pipekan adunan kedalam minyak panas dan goreng hingga garing..Angkat dan toskan minyaknya.
6- Masukkan dalam 1/2 cawan gula halus kedalam pinggan dan campurkan dengan sedikit serbuk kayu manis.Golek churos yang telah dimasak kedalam campuran gula.Siap untuk dihidangkan.
Churros sedap dimakan bersama hot chocolate sos.


1 comment:

  1. Salam Puan Ros..

    Mama tak pernah lagi buat churros ni. Entah bilalah nak buatnya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info