Cucur Kangkung

Salam Pagi Sabtu.I planned to take it slow today.Yesterday bangun at 5a.m to cook something special for all my dearest teacher.They all came to my place for concert meeting.So I prepared them the famous nasi lemak kuning served with sambal udang and butter chicken, Eclair and Yorkshire pudding for the breakfast. We all makan kenyang sampai kemalam.
Jadinya hari ni untuk breakfast prepared something simple,Kebetulan kangkung yang my laling tanam tumbuh segar kat luar tu.So kena la comeout with some recipe yang menggunakan kangkung.


Bahan-bahannya
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1 1/2 cawan air
* 1/2 biji bawang besar potong nipis
* 1 biji cili merah + 1 biji cili hijau potong halus
* beberapai tangkai campuran daun bawang dan daun kucai
* 1 ikat kangkung (P.Ros gunakan lebih banyak daunnya)
* 1 sudu kecil baking powder
* 100 grm ikan bilis saiz kecil dibasuh bersih
*1/2 sudu kecil garam
* 1 biji telur 


Cara memasak
1- Dalam mangkuk campurkan gandum,garam dan baking powde dan gaul rata.
2- Masukkan air sedikit-sedikit dan kacau.Masukkan pula telur dan sebatikan semuanya
3- Masukkan semua bahan sayur dan kacau rata.Biarkan selama 10 minit.
4-Panaskan minyak dalam kuali dan jemputkan cucur tadi dengan tangan dan masukkan kedalam minyak panas sejemput-sejemput.
5- Goreng hingga cucur kelihatan kuning dan garing. Hidang bersama cili sos .


                                                      happy cooking

 


Comments

  1. this is similar like cucur ikan bilis but love you idea to add some green kangkung, more nutritious!

    ReplyDelete
  2. Hai Sonia,this is for those who dont like to eat veggie hah....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts