Mereka yang sudi.......

Monday, December 14, 2015

Madeleines

Salam untuk semua. Petang2 cuti sekolah ni pasti ada saja yang dirasa nak makan. Macam madeleines atau french butter cake ni, dah lama nak buat tapi asyik tak jadi je. Asyik belek sarang tapi buatnya tidak..hari ni nekad nak buat dan akhirnya...tara...
Bahan-bahannya
1- 1/2 cawan gandum
2- 1/3 cawan gula
3- 1/4 cawan butter
4- 2 biji telur
5- 1 sudu kecil parutan kulit limau
6- sedikit perisa vanila dan secubit garam
Cara-caranya
1- Cairkan butter dan sejukkan
2- Dalam mangkuk masukkan telur, garam, vanila dan gula.
Pukul laju hingga kembang dan sedikit pekat.Masukkan pula butter dan pukul sebentar lagi.
3- Masukkan separuh tepung gandum dan kaub balikkan perlahan2 dan selepas itu masukkan kesemua tepung gandum dan kaub balikkan dan masukkan pula parutan kulit lemon hingga bahan sebati.
4- Sapu butter pada sarang madeleines dan taburkan tepung gandum dan ketuk2 sedikit untuk mengeluarkan lebihan tepung gandum.
5- Masukkan 11/2 sudu besar adunan madeleines tadi kedalam sarang.
6- Bakar selama 15 minit atau madeleines kelihatan perang dalam oven yang telah dipanaskan dgn suhu 170.
7- Boleh ditabur gula icing , dicelup chocolate sebelum dihidang atau makan begitu saja ditemani teh hijau..

2 comments:

  1. Nekcikvtak pernah rasa madeline ni..macam sedap jer

    ReplyDelete
  2. terimakasih gan tentang infonya dan semoga bermanfaat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info