Pretzel
Salam semua tak boleh nak cakap panjang2 sebab dah mula kerja semalam.Buat ni untuk breakfast yesterday.Resepi dari Cupcakaseh.
Thank you Jun for the resepi.Tapi kita punya pritzel gemuk2 macam tuan empunya diri ni.Apa-pun memang enak .Boleh dimakan dgn jem dan butter.Minta izin Jun untuk copy paste kat sini dan tunjuk kat kawan2 alam maya yang sememangnya mabeles semua.
.
Pretzel & Cinnamon Sugar Sticks
Sumber: Was Will Always Me & Cupcakekasih
Bahan-bahannya
3 cawan tepung roti
1 tsp garam halus
1 tbs gula castor
1 1/2 yis
1 tbs mentega cair
1/2 cawan susu segar (suam)
1/2 cawan air suam (tambah jika ingin lebih lembut)
sedikit serbuk kayu manis, bijan dan kuning telur (P.Ros guna 2 biji kuning tepur) untuk di sapu atas doh
cara-caranya
1. Ayak tepung bersama garam dan gula kemudian tabur yis. Gaul rata.
2. Buat lubang di tengah dan masukkan mentega cair dan susu serta sedikit air. Adun sebati. Tambah air jika suka.
3. Uli sampai benar-benar sebati dan ketepikan (sapu sedikit minyak pada mangkuk, tutup doh dengan kain lembap). Biar doh kembang sekali ganda.
4. Panaskan oven 200 darjah C.
5. Tumbuk lembut doh kemudian bahagi kepada ketulan doh kecil mengikut saiz yang disukai.
6. Bentukkan doh seperti huruf U kemudian lipat kedua-dua hujungnya seperti huruf X. Letak atas dulang pembakar yang sudah disapu mentega. Sapu kuning telur dan tabur bijan jika suka.
7. Cinnamon Sugar Stick pula hanya dibentuk memanjang sahaja dan bakar kosong (tanpa sapuan kuning telur).
8. Bakar 20 minit atau sampai kuning keemasan.
9. Sapu butter pada Cinnamon Sugar Stick dan oleskan pada campuran gula castor dan serbuk cinnamon (kulit kayu manis).
2. Buat lubang di tengah dan masukkan mentega cair dan susu serta sedikit air. Adun sebati. Tambah air jika suka.
3. Uli sampai benar-benar sebati dan ketepikan (sapu sedikit minyak pada mangkuk, tutup doh dengan kain lembap). Biar doh kembang sekali ganda.
4. Panaskan oven 200 darjah C.
5. Tumbuk lembut doh kemudian bahagi kepada ketulan doh kecil mengikut saiz yang disukai.
6. Bentukkan doh seperti huruf U kemudian lipat kedua-dua hujungnya seperti huruf X. Letak atas dulang pembakar yang sudah disapu mentega. Sapu kuning telur dan tabur bijan jika suka.
7. Cinnamon Sugar Stick pula hanya dibentuk memanjang sahaja dan bakar kosong (tanpa sapuan kuning telur).
8. Bakar 20 minit atau sampai kuning keemasan.
9. Sapu butter pada Cinnamon Sugar Stick dan oleskan pada campuran gula castor dan serbuk cinnamon (kulit kayu manis).
happy cooking
sedap2 menu kRos.. suke tgok aksi sicomel masak2 kt bawah tu.. cute sgt bila dia mjilat sudu tu..
ReplyDeleteassalamualaikum kak ros ^^ tun pernah makan sekali je kot pretzel nih. tu pun beli. xtau nk mkn ngan apa. hihi.. mkn ngan jem ye. yg tun beli tu dia mcm keras2 sket, so wat snacking je.
ReplyDeletepuan Ros..
ReplyDeleteaduh... sangat cantik dan gebu gitu..
tukar dengan nasi lemak boleh... heheh
kak rose...cek nak pretzel...lama sgt tak makan...:)
ReplyDeleteSalam dzana.sikecik tu sebenarnya memang suka makan dan suka menolong didapur..juga suka buat sepah!!!
ReplyDeleteSalam Tun.Kalau teringin nak buat sendir,buat setengah adunan pun dah cukup untuk tun berdua ya.
ReplyDeleteSue.. tukar dgn nasi lemak berkenan la sangat,sebab kak ros jarang masak nasi lemak.
ReplyDeleteCik cek..ambil la .2 ketul pun tak apa.
ReplyDeletekak untuk saya ada simpan tak>?
ReplyDeleteMimi sayang..dah habis.Knapa sampai lambat sangat???
ReplyDeletesedapnya kak..sure bau harum cinnamon tu kan:)
ReplyDeleterajinnye puan ros gentel pretzel.. tp mmg bestlah layan benda ni kan.. anak2 pun suka..
ReplyDeleteSalam Nieza. Betul masa kat dalam oven tu baunya memang la semerbuk mewangi dan buat kita lapar.
ReplyDeletesalam madiha.cara makan pun boleh pelbagaikan.laling makan dgn jam.kak ros goreng telur dgn cendawan masuk ajishio.Belah 2 pretzel tu dan letak inti ka tengah.Memang sedap la.
ReplyDelete