Ikan Tumis Asam
Salam untuk semua.Ine menu malam semalam.Sedap nya makan nasi
dengan ikan masam2 pedas ni.Dapat resepi dari buku masakan Senangnya Memasak bersama Chef Hanieliza.Macam2 masakan ikan yang ada.Thank you Kak Hanieliza.Kita kongsikan resepinya kat sini ya.
Bahan A
* 2 potong ikan tenggiri(P.Ros guna 3 potonghan kecil)
*1 cawan air asam jawa
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 biji tomato dipotong 4
*Minyak masak
* Garam secukup rasa
Bahan B
* 3 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
*1 inchi halia
* 1 biji cili hijau (P.Ros campur cili padi).
* 1 biji cili merah
* 1 labu bawang besar
* 1 sudu kecil gula (P.Ros tambah)
Cara memasak
1- Ikan dibersihkan dan digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam.
2- Goreng hingga masak.Angkat dan ketepikan,
3- Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4- Apabila bahan sudah layu sedikit masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5- Apabila sudah mendidih masukkan ikan dan tomato.
6-Siap unutk dihidangkan.
happy cooking
dengan ikan masam2 pedas ni.Dapat resepi dari buku masakan Senangnya Memasak bersama Chef Hanieliza.Macam2 masakan ikan yang ada.Thank you Kak Hanieliza.Kita kongsikan resepinya kat sini ya.
Bahan A
* 2 potong ikan tenggiri(P.Ros guna 3 potonghan kecil)
*1 cawan air asam jawa
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 biji tomato dipotong 4
*Minyak masak
* Garam secukup rasa
Bahan B
* 3 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
*1 inchi halia
* 1 biji cili hijau (P.Ros campur cili padi).
* 1 biji cili merah
* 1 labu bawang besar
* 1 sudu kecil gula (P.Ros tambah)
Cara memasak
1- Ikan dibersihkan dan digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam.
2- Goreng hingga masak.Angkat dan ketepikan,
3- Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4- Apabila bahan sudah layu sedikit masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5- Apabila sudah mendidih masukkan ikan dan tomato.
6-Siap unutk dihidangkan.
happy cooking
kak ros, lauk mcam nilah yang menajadi favourite kita..makan ni dgn nasi aje dah cukup ni kak ros...huhu
ReplyDeletehuii..lapar..lapar...sedap nampak tu
ReplyDeleteAyu...rasa masam yang menyelerakan kan???buat kita makan nasi banyak dan jadi Ge...!!!!!
ReplyDeleteSalam Anna Qawina, jemput2 buat macam rumah sendiri.
ReplyDeletesalam kak ros.. tun xpernah masak cam gini. tp lauk simple2 gini dpt ngan sambal ngan nasi panas2 mmg cepat laku.
ReplyDeleteYa tu Tun,makan nasi berpinggan-pinggan.Badan pun naik berkilo-kilo!!!!!!
ReplyDeletemenyelerakan..
ReplyDeletesedappppnya nak pulak nasi suam2 dengan sambal belacan konpem jarum penimbang gerak ke kanan heehe
ReplyDeleteSalam mawar merah.Resepi yang menyelerakan dan menakutkan sebab kita dgn mudahnya akan makan nasi banyak dan badan mula kembang ketepi.
ReplyDeleteMimi,memang napa jarum tu tak nak kekiri ekk?Tak pun duduk tempat yang sama dan jangan bergerak kan.
ReplyDeleteAslmkum k.Rus
ReplyDeleteDtg hantar kek karot...nak tukar dg Strawberry Muntou kat bawah tu..hi..hi....
dah lama tak masak ikan gini...ringkas tp sedap....nanti nak masak juga...
Mamasya jom tukar suka sama suka.Kak ros suka la dapat makan kek carot dipetang yang redup ni bersama kopi.
ReplyDeleteslm kakk..mnu mcm ni bleh wak mkn nsi brpngan2 kakk..kita sukee..tu yg xleh mask lauk2 mcm ni..nti mkn bnykk...hehee..
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ros,
ReplyDeletepart ge...tu slow sikit kak!! hehe..mmg bertambah nasi ni kak...tambah ngan sambal belacan lagi best...mak mentua lalu pun tk nampak...
Assalam Puan Ros,
ReplyDeleteresepi Chef Hanieliza memang sedap, dan mudah untuk dimasak....memang nampak menyelerakan ikan tumis asam tu..
Salam maz betul tu,lauk2 macam ni berhantula...buat kita makan banyak kan?
ReplyDeleteNur,nasib baik mak mertua kak Ros dah tak de,boleh la makan sambil tak payah tengok kanan dan kiri..hihihi
ReplyDeleteSalam Amie.Puas hati beli buka masakan dia.banyak resepi yang mudah nak ikut kat dalamnya.
ReplyDeleteSelamat malam Puan Ros..apa khabar? ada kat blog lagi k ni? hehe..k dah tido?..thanks krn sudi jengah dapur Rahel..harap tak jemu singgah ek..
ReplyDeleteSedap dan menyelerakan menu ikan masam2 tu..bole bertambah-tambah nasik kat pinggan..ehe..he..
wah kakrose..teringat arwah nenek akek kita..mmg feveret dier masak ikan tumis asam nih..mmg sedap! x muak langsung makan kan..bertambah berpinggan2 lg ada..hehe!
ReplyDeletesalam k ros, wah dah lama tak jenguk blog k ros..almaklum cuti skolah, susah nak access komputer, semua nak guna. Macam macam nye resepi..miss u as my neighbour la..kalau tidak merasa jugak sekali sekala your masakan..among all the followers..saya rasa saya le paling bertuah masa tu..hihi..
ReplyDelete