Pavlova
Rahel dan Che Mat...kak Ros copy and paste dan tayang kat sini ya..
Pavlova
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan dan Rahel
Bahan:
4 biji putih telur (Rahel guna telur gred A)(P.Ros guna 5 biji telur gred B)
1 cawan gula halus
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanila
3/4 cawan non-dairy whipping cream-putar hingga kembang
Buah-buahan segar seperti strawberry,blueberry,peach (pilihan)
1.Panaskan oven pada suhu 180'C,buat satu bulatan berukuran 9'' pada kertas minyak.
Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alaskan pada loyang pembakar (gunakan bayang
bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti).Ketepikan.
2.Putar telur hingga berbuih,guna kelajuan tinggi,masukkan gula halus sedikit demi sedikit
hingga habis dan terus putar lagi hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat.
Ayak tepung jagung,kacau rata dengan spatula.
3.Masukkan esen vanila dan cuka makan,gaul rata.Tuang atas kertas minyak tadi dan bentuk-
kan bulat dan tinggi sedikit,tak perlu kemas-kemas sangat.
4.Turun suhu oven pada suhu 130'C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit,guna api atas
dan bawah.Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang,matikan api oven,renggangkan
sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
5.Bila sejuk,berhati-hati,alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai.
6.Tuangkan non-dairy whipping cream yang sudah diputar tadi ke atas pavlova dan ratakan.
Hias dengan buah-buahan segar seperti dalam gambar.
*Rahel isikan meringue ke dalam piping bag dan paipkan ke atas kertas pembakar sebab
Rahel buat pavlova yang kecik*(Kak Ros pun sama...buat pavlova kecik-kecik macam Rahel)
happy cooking
comel2 akak buat suka sya tgk....sya dh buat mggu lps tp che abang tak suka katanya manis, pdhal gula tu sya dh kurangkan separuh....mmg dia tak suka kot, smpai saya trus lupa nk n3...ble tgk akak punya comel2 teringin nk buat lg...hehe
ReplyDeleteHai Khairiah, tak ramai org laki2 suka yang manis2 pun.Che abang kat umah akak ni lain pesen sikit..dia memang sweet tooth.
ReplyDeleteDah lama tenang resepi ni tapi masih tak terbuat2 pun lagi. Ermmm entah bile le agaknya nak menjadi ni.
ReplyDeleteSama la kita..kak sam...tunggu sampai setahun sebelum mencubanya..hehhe
DeleteSalam Kak Ros...
ReplyDeletetingginya pavlova tu..boleh muat byk krim n buah2an...hehe..
Hai Rahel..kak Ros buat telaga tinggi-tinggi....masuka krim dan buah banyak2...makan 1 sorang cukup.Yang lain simpan dalam bekas kedap udara.Esok makan lagi..hahhaha
Deletesalam kak ros..wahh dh buat..zila x try lg nie..nengok kt sini teringin la pulak:)
ReplyDeleteSalam Zila..harus dicuba..sedap!!
DeleteSalam kak ros, wah sana sini tgk resepi pavlova ni ya, nnt akan dicuba : )
ReplyDeleteHai Evelyn..cuba ya..sedap..
Deletewowww..ada mini pavlova..daapnyer kakros!! dh lama kita x melova2kan diri..hehe!!
ReplyDeleteSalam.. Sedapnya pavlova.. Tengah jadi trend sekarang.. :)
ReplyDeleteThis is another item that I have yet to try, shall find one day to try out.
ReplyDeleteNak try, tapi sy xtry-try. Dah lebih setahun. Haha. Entah bila nk try.. Cik abg xbaper gemor manis. Skali skala nk try jugak. Huhu... :)
ReplyDelete