Roti Goreng chicken Floss & Blueberry

Salam semua. Roti goreng for breakfast.Jumpa resepi kat dapur hana.cuma intinya kita tukar pada chicken floss dan blueberry.Simple and nice  to go with coffee.Copy and paste lagi skali.ya.Thank u Hana and HaSue.

sumber asal : HaSue@myresipi.com
olahan : hanamemmories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 8 keping roti (P.Ros buat 12 keping)
  • Serikaya secukupnya - hana guna inti kacang merah (P.Ros guna chicken floss dan blueberry filling)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 sudu makan nori halus @ seaweed (tak letak)
  • 1 sudu tepung beras (P.Ros tambah)
  • 1 biji telur (P.Ros tambah)
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga adunan tidak berketul (kacau guna whisk lg senang). Buh sedikit pewarna kuning, kacau dan masukkan nori halus.. kacau sebati dan ketepikan.
  3. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya atau apa2 inti pilihan dan potong ikut citarasa. Jika suka boleh buang kerak tepi.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali.
  5. Celupkan roti tadi ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan.    
P/s P.Ros guna 1 cawan minyak untuk mengoreng. 



Comments

Post a Comment

Popular Posts