Kueh bakar bijan
salam to all.I made this this morning for today's tea time.And for now tengah layar perasaan yang tak syok cuti sekolah tampa the two princess.Normally cuti sekolah is a time when we will go ronda-ronda and makan-makan or window shopping.But this time tinggal little laling aja kat rumah.Ayooo.......stress dibuatnya.So apakah acara untuk mengisi masa cuti sekolah kat rumah?.Masak dan makan la....maalum lah belum cukup gemuk (perasan la tu).I love to cook especially baking, but not the traditional kueh mueh. Ever since jadi food blogger ni semua benda pun rasa nak cuba masak bila tengok kueh mueh yang lazat dan cantik kat dapur blogger-blogger yang memang otai.Salah satunya kueh bakar ni.Nak cnp dari blog easybakes.Thanks Yat and Hana.kak Ros copy ya.
Bahan-bahan
250 ml air*
6 helai daun pandan*(*di blend
bersama dan tapis)
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
200 ml santan pekat
250 ml air
3 biji telor gred B
2 sudu besar mentega - dicairkan
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna hijau epal
Sedikit bijan atau kismis untuk
hiasan
Cara-cara
Sebatikan semua bahan, kacau dengan
whisk hingga rata, tapis.
Lenser acuan dengan mentega dan
panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.
Keluarkan acuan dan tuangkan adunan
tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan
kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong.
p/s Kalau tak ramai tukang makan buat separuh dari adunan tu pun cukup dah.
p/s Kalau tak ramai tukang makan buat separuh dari adunan tu pun cukup dah.
Recipe courtesy of hana
Waduhhhhh kak!!! santek arrr cap bunga... confirm da abis kan....ishhh ..yg itam2 tepi tu yg nyaman mengunyah!!
ReplyDeleteBetuk yat. yang kerak- kerak tu la sedap.Kerak-kerak yang melekat kak acuan tu la yang kak Ros kikis makan.hi hi hi..
ReplyDelete