Cucur Udang kering Kepal
Salam pagi.Pagi ni sarapan cucur udang kering kepal.Udang kering ni memang halus dan murah.Puan Ros beli kat giant bahagian ikan kering.1 paket baru seringgit lebih.Masuk dalam cucur ni memang sedap dan lain-lain bahan yang hendak dimasuk adalah pilihan masing-masing..Hari ni buat cucur lebih sikit sebab little laling is going to spend time at her friend's place.So want to let her take some to her friends hse. Jom layar resepi senang ni ya.
Bahan-bahannya
* 3 cawan tepung gandum
* 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
* 1/2 biji cili merah dibuang biji dan dipotong halus
* 1 pokok daun parsly
* 3 genggam udang kering kepal.(boleh masukkan lebih jika suka)
* 1 biji telur
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* 2 sudu kecil yis segera (mauripan)
* 1 sudu kecil garam
* 2 cawan air
* Cara memasak
1- Dalam mangkuk campurkan gandum,telur,garam dan kunyit serbuk. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi batter yang sesuai kepekatannya.(tambah atau kurangkan air jika perlu).Masukkan bawang ,cili dan parsly.Kacau rata.Masukkan pula udang kering dan gaul lagi.
2. Panaskan minyak masak dan goreng cucur hingga garing.Hidangkan dgn Thai cili sos.
Bahan-bahannya
* 3 cawan tepung gandum
* 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
* 1/2 biji cili merah dibuang biji dan dipotong halus
* 1 pokok daun parsly
* 3 genggam udang kering kepal.(boleh masukkan lebih jika suka)
* 1 biji telur
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* 2 sudu kecil yis segera (mauripan)
* 1 sudu kecil garam
* 2 cawan air
* Cara memasak
1- Dalam mangkuk campurkan gandum,telur,garam dan kunyit serbuk. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi batter yang sesuai kepekatannya.(tambah atau kurangkan air jika perlu).Masukkan bawang ,cili dan parsly.Kacau rata.Masukkan pula udang kering dan gaul lagi.
2. Panaskan minyak masak dan goreng cucur hingga garing.Hidangkan dgn Thai cili sos.
Comments
Post a Comment