Kari Ayam Kering
Bahan-bahannya
* 12 keping ayam yang dipotong kecil dari 1 ekor ayam
* 2 sudu rempah kari
* 1/2 cawan susu segar
* 1 biji bawang besar dimayang halus
* 3 ulas bawang kecil dihiris halus
* Halia sebesar ibujari di potong halus
* 2 batang serai dimayang halus
* 5 sudu besar minyak masak
* 1/2 cawan air
* 1 keping kecil asam keping
* 1/2 biji buah tomato dibelah 3
* 1 biji cili merah dan cili hijau dipotong kecil
* Garam dan gula secukup rasa
* 1 pokok daun parsly
* 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 batang kayu manis, 1 biji bunga lawang dan 2 biji buah pelaga
Cara memasak
1- Panaskan minyak masak dlm kuali dan goreng kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga sekejap.Masukkan pula hirisan bawang putih,bawang merah dan halia.Gorenglah sampai terbit bau.
2- Campur rempah kari bersama sedikit air dan masukkan kedalam kuali dan kacau jangan sampai hangus.Bila rempah kari dah agak garing,masukkan pula ayam dan air.Kacau rata dan tutup kuali.Biar ayam mendidih.
3- Buka penutup kuali dan masukkan pula susu.Kacau dalam 5 minit.
4- Masukkan hirisan daun parsly, cili hijau,cili merah dan tomato serta asam keping ,garam dan gula.
5-Biarkan ayam mendidih dan kuah menjadi kering.Rasalah asam garamnya dan tambah apa yang patut.Bila ayam sudah masak dan masukkan pula serbuk lada hitam dan kacau rata.Biarkan seketika.Tutup api dan sedia untuk dihidang.
pandai little laling makan pulut ye kak
ReplyDeleteHai mimi,pulu memang kegemaran dia .Kalau pegi pasar tani akak belikan dia pulut kuning dan rendang ayam.
ReplyDelete