Sotong Goreng Rempah Kari

Hi semua...... Sebenarnya N3 ni adalah resipi makan malam dua tiga hari lepas.Lupa nak masukkan.Tadi ternampak gambar dlm album resipi Puan Ros.Dah makan dan dah habis pun.Tak apa kita layar saja. 


Bahan-bahannya
7 ekor sotong
2 sudu kecil rempah kari
3 sudu besar tepung jagung/tepung beras
sedikit garam
1/2 cawan minyak untuk mengoreng


Cara memasak
1- Sotong dibersihkan dan dopotong bulat-bulat.Rendam sotong dalam air panas dalm 2-3 minit.(bukan diatas api Ya).Toskan airnya dan lap sedikit dgn kitchen towel
2- Gaul sotong tadi bersama sedikit garam dan rempah kari. Masukkan tepung jagung dan gaul rata.
3- Panaskan minyak dan goreng lah sotong tadi hingga garing(goreng sotong dlm 3 bahagian)
* Kalau guna tepung beras dan telur putih lagi rangup.masa masak ni semua bahan tu tak ada.what to do.....
*Masukkan daun kari masa mengoreng pun sedap(pun tak ada)




Comments

Popular Posts