Gulai Kuning Ikan Kurau Masin
Salam makan malam semua.Sepanjang percutian kat kampung masa raya asyik makan daging aja. Sana sini org korban dan buat kenduri.Gulai ! singgang !, goreng ! ,sup ! semuanya daging. Mr hubby dah tak lalu nak makan daging and Hana is phobia since last year when we went back and did the korban.When ever masak daging dia tanya Is this a cow? dan terus tak makan.So this year we decided not to let her follow all the cousins to the korban place.Emm.... still the same question IS THIS A COW? My poor little little laling. Nasib baik my senior laling tak cakap benda yang sama.So today nak dived their attention from the cow, masak la gulai ikan masin ni.Apa lagi my laling senyum sampai ketelinga la.......ada juga komplennya tak ada sambal belacan .Sabor aja la...........
Bahan-bahannya
100 gram isi ikan kurau masin
2 cawan santan
5 biji bawang merah
5 biji cili padi
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau
1 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil gula
1/2 inci kunyit hidup
1 biji timun dipotong lapan
Cara memasak
1- Bawang merah , cili padi dan kunyit dimesin halus.
2-Masukkan santan kedalam periuk bersama bahan kisar tadi.Masak sebentar.
3-Masukkan ikan kurau dan masak sampai santan mendidih..Masukkan gula dan asam keping.Biarkan hingga santan naik minyak barula gulai terasa masin tampa memasukkan garam..Masukkan timun dan cili merah dan hijau.
4-Biarkan selama 5 minit lagi diatas api sederhana sebelum diangkat.
5-Gulai sedia diangkat setelah kuahnya terasa masin.
Bahan-bahannya
100 gram isi ikan kurau masin
2 cawan santan
5 biji bawang merah
5 biji cili padi
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau
1 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil gula
1/2 inci kunyit hidup
1 biji timun dipotong lapan
Cara memasak
1- Bawang merah , cili padi dan kunyit dimesin halus.
2-Masukkan santan kedalam periuk bersama bahan kisar tadi.Masak sebentar.
3-Masukkan ikan kurau dan masak sampai santan mendidih..Masukkan gula dan asam keping.Biarkan hingga santan naik minyak barula gulai terasa masin tampa memasukkan garam..Masukkan timun dan cili merah dan hijau.
4-Biarkan selama 5 minit lagi diatas api sederhana sebelum diangkat.
5-Gulai sedia diangkat setelah kuahnya terasa masin.
Comments
Post a Comment