Daging Kurma merah

Hai hai hai semua...... resipi daging ni Puan Ros masak untuk makan dengan pulut kuning masa b-day Mr hubby.Mula-mula nak masak kari daging rupanya bukan rempah kari yang ada tapi rempah kurma.Huk huk huk.Tak pa tak pa! masa menjelajah blog otai2 masak dulu pernah nampak resipi daging kurma tomato, tak ingat bolg siapa .tak apa biar Puan ros masak dgn ingatan yang samar-samar ni sebab malas nak buka laptop.


Bahan-bahannya
700 grm daging 
1 biji bawang besar (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
halia sebesar ibu jari (blend)
1 biji cili merah (blend) 
3 batang serai (blend)
kayu manis,bunga lawang  buah pelaga
santan dari sebiji kelapa
2 sudu besar tomato puree
1 paket rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
1/2 paket kerisik


Cara Memasak
1- Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.Masukkan bahan-bahan yang diblend..kacau sekejap dan masukkan rempah kurma yang dicampur sedikit air dan tomato puree.Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging dan biar sehingga mendidih dan air daging kering sedikit..
3- Masukkan santan. Biarkan hingga mendidih.Masukkan sebiji cili hijau yang dibelak 2 dan 1 biji tomato yang dibelah 4.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4- Bila kurma dah mula mengering masukkan kerisik dan kecilkan api. Masak sampai daging empuk rasalah garam gulanya dan tambah apa yang patut ikut selera masing-masing.












Comments

Popular Posts