Strawberry Hokkaido Chiffon Cupcakes
Salam untuk semua. Dah lama mengidam nak buat hokkaido chiffon kek ni. 1st time tengok kat blog Sonia nasi Lemak Lover. Terus coppy paste resepinya. Mula-mula nampak bekas warna biru,lepas tu warna merah jambu...disebabkan teruja, kita beli dua-dua warna sekali sebelum project membuatnya.Dan 2 hari lepas nampak pula kat blog Che mat Gebu...makanya tak boleh tunggu lagi,kebetulan buah strawberry lebihan membuat pavlova 2 hari lepas masih ada. Dan hasilnya tara..... thank you Sonia, Kak Ros copy paste resepinya.
Recepi source: Sonia Nasi Lemak LoverChiffon Kek
3 egg yolks (large) 3 biji kuning telur gred Anote: P.Ros guna non-dairy whipping cream. yang dipukul tampa gula hingga kental dan dicampur bersama straberry puree yang dibuat sendiri.
20g sugar 20g gula
35g corn oil 35g minyak jagung
60g milk 60g susu segar
70g cake flour 70g tepung kek
3 egg whites (large) 3 biji putih telur gred A
25g sugar 25g gula
Strawberry cream
60g dairy whipping cream 60g dairy whipping cream
15g sugar 15g gula
45g fresh strawberry puree 45g fresh strawberry
a- Panaskan oven dengan suhu 170C
Icing sugar, for dusting
Method
1. Pre-heat oven to 170C.
2. Arrange paper liners on baking tray.b- Atur mangkuk kertas cupcakes dalam tray.
3. Hand whisk egg yolk and sugar till pale in colour.c- Pukul kuning telur dan gula hingga warna menjadi pucat.
4. Add in corn oil and milk, mix well.d- Masukkan minyak jagung dan juga susu dan kacau hingga sebati .
5. Sift in cake flour, stir to combine.e- Masukkan pula tepung kek dan kacau hingga adunan rata dan sebati.
6. Beat egg white until foamy, gradually add sugar, and continue beat till soft peak form.f- Pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul lagi hingga putih telur menjadi kental.
7. Take 1/3 of egg white and use a hand whisk to mix into egg yolk batter.g- Ambil 1/3 dari putih telur tadi dan masukkan kedalam campuran kuning telur dan dipukul bersama.
8. Fold in the balance egg white with a spatula till well combine.e- Campurkan lebihan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan mengunakan spatula hingga betul2 sebati.
9. Scoop batter into pre-arranged paper liners to about 90% full.f- Masukkan adunan kedalam mangkuk cupcakes tadi sehingga 90% penuh
10. Bake for 20-25 mins at middle rack.g- Bakar kek selama 20-25 minit dirak tengah oven.
11. Beat whipping cream with sugar till firm and stiff (over a bowl of iced water).h- Pukul whipping cream bersama gula hingga keras dan berpuncak ( Letakkan mangkuk whipping cream didalam mangkuk berisi air batu)..P.Ros tak buat yang ni
12. Add in strawberry puree, mix well.i- Masukkan puree strawberry, dan gaul hingga sebati
13. Pipe strawberry cream into cupcake and dust with icing sugar. Refrigerated before consume.j- Pipekan krim strawberry atas cupcakes dan taburkan gula icing.Simpan kek didalam peti ais sebelum dihidangkan.
happy cooking
salam rindu kakros... geram tgk cc akak tuh1 jauh merantau sampai hokkaido.. hihihi
ReplyDeleteSalam hana...tu la sampai Hokkaido..rupanya hana dah balik Malaysia...hehehe
DeleteAs salam kak ros,saya mengikuti blog kak ros,banyak juga resepi kak ros yang telah saya cuba dan kebanyakkanya sedap2 belaka.harap kak ros sudi pula menjadi kawan dapur saya pula .thanks.geram tengok hokkaido tu.nampak gebu aje.
ReplyDeleteSalam Suzana,nanti kak ros datang ya.Kek ni memang gebu-gebuzzzz...
Deletesalam kak Ros...sedapnyer kek tu...suker, suker...bilalah rajin nk buat !!
ReplyDeleteCK bila dah lapar nanti tahap rajin akan memuncak dan apa-apa je rasa nak masak...hahaha
DeleteDear Ros, thank you for your shout out. Oh, you pun dapat Ini special cupcake case, my most favourite pattern , hehehe ..
ReplyDeleteHi Sonia, cupcake casing tu memang cantik dan sweet kan.Cake is also soft and nice.
DeleteRos, I love this cake and cupcake casing, where you bought it?
ReplyDeleteChooking I bought it in Puchong Utama. murah je..RM 1.90 for 10 if I'm not mistaken.
Delete