Sosej Bun
Salam untuk semua. Dah bertahun rasanya tak buat sausage bun ni.Sausage bun juga merupakan resepi pertama yang P.Ros belajar dikelas masak Bake With Yan bertahun dulu.Entak kenapa ya resepi ni bagaikan dah dilupakan pulak .
Dua tiga hari lepas terpandang sosej bun bentuk bunga yang izah buat,nampak sangat cantik dan sedap.
Kebetulan little laling is going the spend her day at her best friends place yesterday.jadi P.Ros buat sosej bun ni untuk sarapan mereka.Sausage bun ni dibuat simple saja tampa sayur-sayuran dan juga cili sos yang sedikit sebab takut mereka tak suka makan.
Untuk yang dah terlebih dewasa pula P.Ros masukkan hirisan bawang besar supaya tak kosong sangat.Lembut dan sedap.Dah rancang nak buat lagi hujung minggu ni sebab sang2 princess yang bekerja tak sempat merasanya semalam.
Izak Kak Ros copy paste sini ya.Thank you juga untuk tuan punya resepi asal CMG.
CNP from : Izah Muffin Lover
P.Ros memotong sosej yang telah dibungkus dgn tepung rpti mengunakan gunting.Gunting dalam 10 keratan jangan sampai putus.
happy cooking
Dua tiga hari lepas terpandang sosej bun bentuk bunga yang izah buat,nampak sangat cantik dan sedap.
Kebetulan little laling is going the spend her day at her best friends place yesterday.jadi P.Ros buat sosej bun ni untuk sarapan mereka.Sausage bun ni dibuat simple saja tampa sayur-sayuran dan juga cili sos yang sedikit sebab takut mereka tak suka makan.
Untuk yang dah terlebih dewasa pula P.Ros masukkan hirisan bawang besar supaya tak kosong sangat.Lembut dan sedap.Dah rancang nak buat lagi hujung minggu ni sebab sang2 princess yang bekerja tak sempat merasanya semalam.
Izak Kak Ros copy paste sini ya.Thank you juga untuk tuan punya resepi asal CMG.
CNP from : Izah Muffin Lover
BAHAN-BAHANNYA :
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej "Ayamas", celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
UNTUK
DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan
lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi
doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal
dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan
balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN
:- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk
"DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30
minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
Keluarkan
doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama
besar (kurang lebih 50 g setiap satu). Ambil satu bahagian, canai
memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8
bahagian (seperti dalam gambar).
Kemudian,
bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar
hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai
tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang
pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama
lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
Sapu
dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian
paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada
suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum
dihidangkan....
Nota:P.Ros tak letakkan susu tepung sebab tak pernah beli susu tepung.P.Ros memotong sosej yang telah dibungkus dgn tepung rpti mengunakan gunting.Gunting dalam 10 keratan jangan sampai putus.
happy cooking
salam kak ros.. tun pun duk tgh berkira2 nk wat roti jugak ni.. tp susu tepung pulak habis.. last time try ganti ngan susu sejat, tp xpandai adjust air tu terlembik doh. hihi..
ReplyDeleteSalam Tun,for the record kak Ros tak pernah masukkan susu tepung dalam resepi yang mengunakannya sebab kak Ros tak pernah beli susu tepung Peti cuma dipenuhi dgn fresh milk.Tapi rotinya tetap sedap Tun.
Deletesalam ros. Lama kita tak ngacau awak. Bundo pun dah lama tak meroti ni. Teragak pulak..
ReplyDeleteBundo..best ke cuti???sama la kita pun lama tak singgah rumah bundo..nanti kita datang ya.
DeleteSalam Puan Ros..
ReplyDeletebaru nmpk kat dapur Izah...tup tup dah sampai kat sini...buat ngences jer hehehe
Mama Hawa.mesti nak buat ni.Budak-budak suka.
DeleteKak Ros,sukenye Rahel tengok sosej bun ni...cantik sangat kejadiannya,cam nak try buat la.
ReplyDeleteSalam Rahel,kak ros nak buat lagi sekali hari minggu ni.suka....
Delete