Pulut Tai Tai

Salam untuk semua, upacara menghabiskan bunga telang kering yg disimpan sekian lama pemberian mimi nun jauh di Penang.
Kali ni beli 1 paket beras pulut(1 kilo)  dan habiskan sekali gus.
Bahan-bahannya
1- 1 kilo beras pulut
2- 1 kotak besar santan kotak
3- beberapa helai daun pandan
4- Segengam bunga telang
5- 1 cawan air panas
6-sedijit garam dan gula
Cara-caranya
1- Masukkan air panas kedalam mangkuk dan masukan bunga telang dan ketepikan.
2- Beras pulut dibasuh dan di bahagikan dua bahagian
3- Ramas bunga telang sedikit untuk mendapat warna yag lebih terang. Tapiskan airnya.
4- 1 bahagian beras pulut direndam air biasa semalaman atau beberapa jam.
5- Masukkan air biasa kedalam 1 lagi bahagian beras  dan tuangkan air bunga telang tadi, Rendam semalaman atau beberapa jam.
6- Santan dicampur 1 sudu kecil garam dan 2 sudu gula, kacau rata dan bahagikan kepada 2 bahagian.
7- Panaskan air dalam kukusan.
Masukkan bahagian pulut yang berwarna putih kedalam tray kukusan dan letakan 2 helai daun pandan diatasnya.kukus sehingga beras pulut separuh masak.
Keluarkan pulut dari pengukus dan masukkan kedalam mangkuk, tuang santan diatasnya dan kacau pulut hingga betul betul sebati dengan santan.Masukkan semula kedalam tray dan kukus lagi hingga pulut betul2 masak.
8- Angkat pulut yang sudah masak dan masukkan kedalam bekas kaca 4 segi yang telah disapu butter. Biarkan sejuk sedikit Gunakan sarung tangan plastik dan tekan pulut biar mampat dan licin sekata. Buat beberapa lubang mengunakan jari dipermukaan pulut tadi dan ketepikan..Semasa proses ini dilakukan, pastikan pulut yang berwarna biru dikukus dengan proses yang sama.
9- Bila pulut berwarna biru juga sudah masak, tuangkan keatas pulut warna putih yang dibuat lubang tadi.Tekan pulut hingga rata dan padat serta berminyak.
10- Sejukkan pulut selama beberapa jam sebelum dipotong dan boleh lah dihidangkan bersama kaya.

Comments

  1. Belajar resepi baru ni Kak Ros... comel jer pulut tai tai tu...

    ReplyDelete
  2. memang nama dia Tai Tai ye Ros..makanan kelantan ke ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts