Crispy bayam
Salam untuk semua. Semalam P.Ros buat crispy sotong untuk dinner dan crispy bayam ni pula dibuat untuk minum petang.
Sungguh sedap dan tak puas menguyah...krupp..krapp..kruppp..krap..minggu lepas ada tengok Sonia nasi lemak lover buat crispy daun kaduk. Kat sini tak ada daun kaduk tapi daun bayam memang banyak, sebab huby P. Ros ada tanam bayam kat tepi rumah.
Alhamduliilah hasilnya memang sedap.Tukang kebun la yang paling suka sebab hasil tanamannya boleh dijadikan salah satu resepi yang sedap. Untuk adunan tepungnya Puan Ros ambil dari dapur Sonia. Thank u Sonia..Memang menjadi betul la tepung tu cuma P.Ros tambahkan secubit serbuk kunyit untuk naikkan warnanya..Walau pun telah beberapa jam gorengan bayam ni masih rangup dan sedap dicicah bersama Thai cili sos.
Bahan
* 200 grm air
* 100 grm tepung naik sendiri
* 20 grm tepung beras
* secubit garam
* 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1- Campurkan semua bahan didalam mangkuk dan kacau hingga adunan sebati.
2- Panaskan minyak masak secukupnya untuk goreng terendam.
3- Ambil sehelai daun bayam dan celup dalam adunan batter.Goreng sehinnga tepung menjadi garing.
4-Angkat dan toskan minyaknya dan hilang bersama Thai cili soso.
happy cooking
pernah makan bayam yang digoreng ni..rangup mcm keropok..
ReplyDeleteBbwana memang sedap macam keropaok kan???
Deletesedapnya...teringat bayam goreng ni kat kundasang..lebar2 dan rangup..
ReplyDeleteAda yang ni hubby Kak Ros tanam sendiri so semuanya segar2.
DeleteYour hubby plants bayam ??? Crispy tak?
ReplyDeleteChoo King semua pun dia tanam...memang fresh dan crispy...
DeleteAslmkum k.Ros.
ReplyDeletesy belum pernah buat bayam goreng....nanti boleh cuba
mamasya, kena cuba ni..memang sedap nanti tak boleh brenti menguyah tau...
DeleteSEdap ni buat minum petang... krap krup krap krup.. yummy!
ReplyDeleteGee memang sedap la...
Deletesedap nampak bayam kros
ReplyDeleteRostina.. cuba jangan tak cuba
DeleteAikk.....kita dah cuba la kros.xperasan ekk?
DeleteRajinnya Kak Ros buat crispy bayam... selalu juga makan kalau di kampung sebab emak rtajin buat tapi cara kampunglah... ala-ala rempeyek gitu...
ReplyDeleteAmie memang sedap kan....yang ni memang senang nak buat.
ReplyDelete