Sup bebola daging
Salam untuk semua.
Resepi yang sangat ringkas dan cepat untuk dimasak. Untuk yang suka makan nasi dgn kuah, ini salah satu dari resepi berkuah, yang tak pandai masak pun boleh buat. Dan tentunya resepi ni untuk reference anak2 yang baru nak belajar masak untuk suami.
Resepi yang sangat ringkas dan cepat untuk dimasak. Untuk yang suka makan nasi dgn kuah, ini salah satu dari resepi berkuah, yang tak pandai masak pun boleh buat. Dan tentunya resepi ni untuk reference anak2 yang baru nak belajar masak untuk suami.
Bahan-bahan untuk bebola
1- 1 paket daging hancur jenama Ramly burger
2- 1/2 biji bawang besar potong dadu size kecil
3- 2 helai daun paslidipotong halus
4- 1 biji telur
5-11/2 sudu besar tepung jagung atau tepung ubi
6- Garam gula secukup rasa
7- beberapa titik minyak bijan
8- sedikit lada putih atau lafda hitam
Campurkan kesemua bahan dan perapkan dalam 15 minit
1- 1 paket daging hancur jenama Ramly burger
2- 1/2 biji bawang besar potong dadu size kecil
3- 2 helai daun paslidipotong halus
4- 1 biji telur
5-11/2 sudu besar tepung jagung atau tepung ubi
6- Garam gula secukup rasa
7- beberapa titik minyak bijan
8- sedikit lada putih atau lafda hitam
Campurkan kesemua bahan dan perapkan dalam 15 minit
Bahan untuk sup
1- 1/2 batang leek
2- 2 ulas bawang putih
3- 1/2 inci halia
4- 1/3 biji bawang besar potong nipis
5- 1 keping chicken stock
6- sudu besar minyak masak
7- 4 cawan air atau (lebih kurang la ya)
1- 1/2 batang leek
2- 2 ulas bawang putih
3- 1/2 inci halia
4- 1/3 biji bawang besar potong nipis
5- 1 keping chicken stock
6- sudu besar minyak masak
7- 4 cawan air atau (lebih kurang la ya)
Cara-cara memasak
1- panaskan minyak masak, tumis bawang putih, bawang besar dan leek yang dipotong halus.Masak hingga layu.
2- Masukkan air kedalam periuk diikuti chicken stock dan garam secukup rasa.
3- Bila air sudah mula mendidih , masukkan bebola daging yang telah dikepal bulat (saiz ikut suka masing2). Masak hingga mendidih
4. Taburkan sedikit daun bawang sebelum dihidang bersama nasi panas.
1- panaskan minyak masak, tumis bawang putih, bawang besar dan leek yang dipotong halus.Masak hingga layu.
2- Masukkan air kedalam periuk diikuti chicken stock dan garam secukup rasa.
3- Bila air sudah mula mendidih , masukkan bebola daging yang telah dikepal bulat (saiz ikut suka masing2). Masak hingga mendidih
4. Taburkan sedikit daun bawang sebelum dihidang bersama nasi panas.
Comments
Post a Comment