Kerabu Mangga Muda Ikan Goreng
Salam semua.Kemalasan menulis entry di bulan puasa ni memang menjadi-jadi.Tapi ingatkan nak simpan resepi-resepi ni untuk rujukan anak-anak kita rajin-rajinkan diri.Hari-hari masak tapi malas nak petik kamera,tapi kita rajinkan diri untuk menulis dan menyimpan resepi-resepi tradisional seperti ini sebab resepi yang macam ni kita selalunya belajar dari bonda kita.So mesti nak perturunkan pada anak-anak pulak.Kita buat resepi kerabu ni seperti yang mak kita cakap dan ikut citarasa yang dia rasa nak makan. Jemput mencuba ya!
Bahan-bahan
* 2 biji mangga muda diparut
* 2 ekor ikan goreng diambil isinya
* 1 labu kecil bawang besar di hiris halus dan nipis
* cili padi sebanyak yang disuka dihiris halus
* Lebih kurang 2 genggam kelapa digoreng dan dibuat kerisik
* 2 ulas bawang merah
* garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1-Mangga diparut dan letakkan dalam mangkuk.
2- Tumbuk isi ikan ,bawang merah ,garam dan gula hingga sebati dan masukkan kedalam mangkuk mangga tadi.
3- Kelapa digoreng hingga garing keperangan dan ditumbuk hingga pecah minyak dan menjadi kerisik dan campurkan kedalam mangkuk mangga.
4-Masukkan pula bahan-bahan hirisan kedalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati dan rata.Siap untuk dihidangkan.
Bahan-bahan
* 2 biji mangga muda diparut
* 2 ekor ikan goreng diambil isinya
* 1 labu kecil bawang besar di hiris halus dan nipis
* cili padi sebanyak yang disuka dihiris halus
* Lebih kurang 2 genggam kelapa digoreng dan dibuat kerisik
* 2 ulas bawang merah
* garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1-Mangga diparut dan letakkan dalam mangkuk.
2- Tumbuk isi ikan ,bawang merah ,garam dan gula hingga sebati dan masukkan kedalam mangkuk mangga tadi.
3- Kelapa digoreng hingga garing keperangan dan ditumbuk hingga pecah minyak dan menjadi kerisik dan campurkan kedalam mangkuk mangga.
4-Masukkan pula bahan-bahan hirisan kedalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati dan rata.Siap untuk dihidangkan.
Salam Kak Ros...pekabo...lama tak singgah kesini...emmm...bestnya kerabu...kalau cek ni suka ratah cam tu je...sedapppp...:)
ReplyDeletesalam cik cek.dah 3 hari berturut-turut kak ros buat kerabu.Hari ni kerabu perut lembu pulak.Mak kak ros ada kat sini so kita makan semua makanan org kpg kita sempena ramadhan ni sampai puas..hi..hi..hi...
ReplyDeletekak ros! =0).
ReplyDeletetime iftar layan kerabu mmg asyik! =0).
dah lama saya tak makan kerabu.
Salam vivi, Kerabu untuk pembuka selera kan.
ReplyDelete