Broccoli chicken pot pie

Salam untuk semua.
Broccoli chicken pie ni  memang sedap dan tak susah membuatnya. Kebetulan semua bahan dah ada dlm peti ais so terus jadi.Inti nya yg creamy dan bahagian atas yang garing buat hubby berkata walaaa...sedapnya.
Bahan-bahannya
1 ketul atau 1 bungkus bunga kubis dipotong kecil
1 1/2 keping dada ayam dipotong dadu
10 batang baby carrot (saiz kecil dlm packet) dipotong 2 atau 3
1/2 bji bawang besar dipotong kasar
2 ulas bawang putih
10 keping cendawan
1 keping pati ayam
1 cawan whipping cream
2 sudu besar butter
3 sudu kecil tepung gandum
Sedikit air
2 sudu besar cream cheese
6 keping puff pastry jenama kawan (saiz kecil) boleh gunakan sekeping yang besar jika suka)
Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu minyak masak dan tumis bawang putih yang dipotong halus.
2- Masukkan daging ayam dan kacau hingga isi ayam bertukar putih.
Masukkan pula bawang besar dan sayur-sayuran dan kacau rata.
3- Masukkan cream kacau, lagi. Tambah sedikit air dan kacau rata.
4- Masukkan butter  dan cream chese ,kacau sebentar, tambah pati ayam.
5- .Tabur 3 sudu gandum dan kacau sebati dan tambah sedikit serbuk lada gitam dan sedikit garam mengikut cita rasa masing- masing.Tutup api dan angkat biarkan sejuk dalam 5 minit.
6 Masukkan inti pie kedalam dulang pembakar dan ratakan. Susun puff pastry diatasnya. Tebuk lubang kecik mengunakan pisau diatas pastry dan sapu telur atau susu diatasnya.
7- Bakar dgn suhu 200 c hingga kulit pastry kelihatan perang.
*Intinya mesti agak lemak verkrim semasa memasak, tambahkan cream atau air jika ianya agak kering ya.

Comments

Post a Comment

Popular Posts