Moist Eggless Chocolate cake
Assalam untuk semua.
Kek yang dibuat secara express dan tampa mengunakan telur, pernah dibuat sebelum ini.
Tapi kali ni Pn. Ros tambahkan 2 bahan baru iaitu sour cream dan serbuk badam.Memang moist dan sedap.
Bahan yang digunakan simple dan cara membuatnya juga mudah.Memang kena dgn jiwa malas berblog sekarang ni.Malah gambarnya pun main suka-suka snap je.
Bahan-bahannya
* 1 cawan tepung gandum
* 1 tsp baking powder
* 1/2 tsp bicarbonate of soda
* 1/2 serbuk koko
* 2 tbs tepung susu
* 1 1/4 cawan air sejuk dari peti
* 1 cawan gula perang
* 1 tsp vanilla essence
* 2 tbs kopi emulco
* secubit garam
* 1/2 cawan minyak masak
* 2 tbs sour cream
* 1/2 cawan serbuk badam
Cara-cara
1- Campurkan semua bahan kering dan ayak
2- Campukan semua bahan basah dan gula dan pukul sekejap mengunakan electrical whisk.
3- Masukkan bahan kering dan kacau rata.
4- Sapukan sedikit minyak pada keseluruhan bekas kek dan tuang adunan kedalamnya.
5- Panaskan oven dgn suhu 170C dan bakar selama lebih kurang selama 40 minit atau bila dicucuk dgn lidi , ianya keluar bersih.
Untuk topping
Pn Ros letakkan chocolate ganache (panaskan sedikit cooking cream bersama cooking chocolate/chocolate compound secara double boiler.Sejukkan sebentar dan tuang diatas kek).
happy cooking
Comments
Post a Comment