Taufo Pok Goreng Berinti
Setiap kali membuatnya anak-anak dan hubby tak pernah jemu memakannya, selera makan mereka biasanya menjadi pendorong untuk P.Ros rajin kedapur. Sila la cuba membuatnya kawan2. Cukup mudah dan sedap dimakan.Sebab banyak makanan cina yang sedap diluar sana yang tidak halal, maka jalan penyelesaiannya adalah dengan membuatnya sendiri dirumah.
Kepada mereka yang suka masakan cina boleh lah menyemak hidangan2 cina yang dah pernah P.Ros paparkan dibawah label masakan Cina tu ya.
Bahan-bahannya
* 2 bungkus taufo pok goreng
* 15 ekor udang
* 1/2 packet daging ayam hancur
* lebih kurang 1 batang carrot
* 1/2 biji bawang besar
* 1 batang daun bawang
* 1 keping serbuk pati ayam
* beberapa titik minyak bijan
* 1 biji telur
* Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara membuatnya
1- Buang kulit udang dan bersihkan.Potong isi udang halus-halus.
2- Dalam mangkuk campurkan isi ayam,isi udang, dan semua bahan sayuran yang telah dipotong halus.
3- Pecahkan sebiji telur didalamnya dan masukkan bahan perasa serta minyak bijan.Gaul rata.
4- Gunting sedikit bahagian tengah taufo atau buat je lubang mengunakan jari dan terbalikkan taufo tadi.(bahagian licin berada didalam dan bahagian yang kasar sekarang berada diluar).
5- Masukkan inti kedalam tauhu dan goreng hingga garing.Siap untuk dihidang
happy cooking
Akak Ros nie ler pebret D5 tau, luar nyer rangup dalam nyer lembut gitu, D5 mmg suker makan masakkan cina hehheh thanks akak sudi kongsi resepi..
ReplyDeleteDZ kak ros pun suka taufo pok ni.Kalau buat 1 pinggan penuh, sekejap je licin.
ReplyDeleteKak tengok dah terliur, sedapnya..
ReplyDeletepasti sedap. bundo pun suka ni..
ReplyDeleteterliur sudaaahh
ReplyDeletedone follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/
klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/