Mereka yang sudi.......

Sunday, October 11, 2015

Sup bebola daging

Salam untuk semua.
Resepi yang sangat ringkas dan cepat untuk dimasak. Untuk yang suka makan nasi dgn kuah, ini salah satu dari resepi berkuah, yang tak pandai masak pun boleh buat. Dan tentunya resepi ni untuk reference anak2 yang baru nak belajar masak untuk suami.
Bahan-bahan untuk bebola
1- 1 paket daging hancur jenama Ramly burger
2-  1/2 biji bawang besar potong dadu size kecil
3- 2 helai daun paslidipotong halus
4- 1 biji telur
5-11/2 sudu besar tepung jagung atau tepung ubi
6- Garam gula secukup rasa
7- beberapa titik minyak bijan
8- sedikit lada putih atau lafda hitam
Campurkan kesemua bahan dan perapkan dalam 15 minit
Bahan untuk sup
1- 1/2 batang leek
2- 2 ulas bawang putih
3- 1/2 inci halia
4- 1/3 biji bawang besar potong nipis
5- 1 keping chicken stock
6- sudu besar minyak masak
7- 4 cawan air atau (lebih kurang la ya)
Cara-cara memasak
1- panaskan minyak masak, tumis bawang putih, bawang besar dan leek yang dipotong halus.Masak hingga layu.
2- Masukkan air kedalam periuk diikuti chicken stock dan garam secukup rasa.
3- Bila air sudah mula mendidih , masukkan bebola daging yang telah dikepal bulat (saiz ikut suka masing2). Masak hingga mendidih
4. Taburkan sedikit daun bawang sebelum dihidang bersama nasi panas.

Thursday, October 8, 2015

Rose Apple Bakar

Salam untuk semua.
Baked apple roses video ni rasanya semua orang pun dah tengok memang tertarik dan menarik untuk membuatnya.Lebih2 lagi bahan yang digunakan pun senang dan cuma 4 bahan asas je yg diperlukan.
So resepi dari che google ni amat mudah untuk dibuat.Makanya resepi dan cara membuatnya harus lah disiimpan disini untuk rujukan kemudian hari.
Bahan- bahannya
1- 2 biji apple merah
2- 2 keping puff pastry jena pampas sebab saiznya besar
3- Jam aprikot atau apa2 jenis jam yang disukai( rasa masam2 sikit lebih bagus).
4- Serbuk kayu manis secukupnya
Cara membuatnya
1- Setiap biji apple dibelah 2 dan buang bahagian tengahnya yang keras
2- Apple di potong nipis dan masukkan kedalam mangkuk bersama perahan 1/2 biji lemon.Masak dlm micro wave selama 3 minit.
3- Ambil sekeping puff pastry, taburkan sedikit gamdum dan dicanai
sedikit.
4- potong pastry kepada 4 bahagian.
5- Sapukan jam di bahagian tengah pastry dan atur epal dibahagian atas pastry dan taburkan sedikit cinnamon.
6- . lipat bahagian  bawah pastry dan gulung menjadi bentuk bunga ros.
7- panaskan oven dgn kepanasasn 160 dan bakar puff apple selama lebih kurang 35 ke 40 minit.
Nota: untuk cara2 nya bolehh la refer gambar yang tak seberapa ni.
Atau kalau nak yg original , search video baked apple rosec
Selamat menvuba ya.

Wednesday, October 7, 2015

Bebola Nasi Ayam


Salam untuk semua.
Selain sushi rice ball menjadi makanan kegemaran Hana. Dan cara membuatnya juga paling senang serta intinya boleh dipelbagaikan mengikut selera. Ayam, daging, sambal bilis dan sebagainya. Boleh cuba jika suka ya.
Bahan inti
3 keping chicken fillet potong halus
1/2 biji bawang besar potong dadu
1ulas bawang putih dipotong halus
2 sudu besar sos tiram dan kicap manis
2 batang daun bawang
1 sudu sos lea and Perins
Beberapa titik minyak bijan
Garam secukup rasa.
1- Panaskan 2 sudu minyak makan dan tumis kedua jenis bawang.
2- Masukkan ayam dan kacau.
3- Masukkan semua sos dan garam dan potongan daun bawang.
4- Angkat dan sejukkan.
Untuk nasi
2 cawan beras sushi- jenama sumo( cawan periuk letrik)
4 sudu cuka makan
1 1/2 sudu besar gula
(biasanya Jusco ada jual cuka sushi halal, kadang2 takde so buat la sendiri)
1- Basuh beras dan  masukkan dalam 2 1/2 cawan air.
Masak nasi macam biasa.
Bila nasi sudah masak sejukkan sedikit dan curah campuran cuka dan gula, gaul rata.
2 - Masukkan air dalam mangkuk dan campurkan beberapa titik minyak masak. Celup tangan dgn air dan ambil sekepal nasi(suka hati la besar mana kepalnya ya). .
3- Leperkan nasi ditapak tangan dan masukkan inti. Kepal nasi hingga menjadi sebiji bola. Buat la sampai habis.
4- Ramas sekeping seaweed hingga hancur dan campurkan dengan sedikit bijan dan secubit garam.
5- Golek rice ball dalam campuran seaweed tadi. Siap untuk dimakan.
Note: Inti boleh di pelbagaikan mengikut selera.
            Campuran seaweed boleh beli yang dah siap dan ada dijual di supermarket..
.

Tuesday, October 6, 2015

Nasi daging kabsa dan lemon

Salam untuk semua.
Lamanya tak masak nasi daging....nampak orang masak sana sini , hari ni teringin nak buat. Malangnya bahan- bahannya tak lengkap tapi kalau memang dah tukang masak kaki campak2, maka dicampakkan je apa yang ada kedalam rice cooker.Kebetulan pula ada acar dan sambal dlm peti sejuk so boleh dikira cukup syarat la untuk dihidang.
Bahan-bahannya
1- 2 paket daging yang telah dipotong kiub(lebih kurang 500 ke 600 gr)
2- 3 biji bawang putih
3- 1/2 biji bawang besar
4- 2 sudu besar rempah kabsa
Basuh bersih daging dan masukkan kedalam periuk bersama 7 cawan air, rempah kabsa, hirisan bawang putih dan bawang besar serta sekeping kiub ayam.
Masak sup daging hingga daging agak empuk.
Bahan untuk nasi
1- 5 cawan beras( cawan nasi periuk letrik)
2- 1 batang kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang
3- 1 biji bawang besar di hiris nipis
4- 4 sudu besar minyak masak
5- 3 sudu besar tomato sos
6- 3 keping potongan buah lemon
7- garam secukup rasa
Cara memasak nasi
1- Panaskan minyak masak dalam periuk letrik dan tumis kayu manis, bunga lawang dan bawang hingga layu dan terbit bau.
2- Tambah cili sos dan kacau sebentar.
3- Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan. Kacau rata.
4- Masukkan daging bersama sup dan bawang yang ada dlm sup.
(agak2 la airnya kalau banyak tak payah habiskan sup tu dan boleh dihidang bersama nasi).
5- Campurkan garam secukup rasa dan potongan lemon.
6- Masak nasi hingga mendidih, buka periuk dan kacau sedikit dan sambung masak hingga nasi masak.
Boleh dihidang bersama sambal dan acar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info