Mereka yang sudi.......

Sunday, November 30, 2014

Korean Omelet Roll

Salam untuk semua, beli barang nak buat shushi lain pulak jadinya.Anyway for me this is really an early morning comfort food especially for the rice pot person like my little laling Hana Helena.
Very easy to prepare.....
Bahan-bahannya
1- 1 cawan beras shushi jenama sumo(rice pot cup)
2- 4 biji telur gred A
3- 1/2 batang carrot saiz kecil diparut sangat halus(resepi asal guna enoki mushroom)
4- 1 biji bawang besar saiz kecil dipotong halus,
5- 2 keping kulit seaweed
6- Sedikit serbuk ajishio
7- 2 keping chicken meatloaf
8- Secubit garam
9- 3 sudu besar air
Cara-caranya
1-Masak nasi dan sejukkan.
2- Semua bahan dipotong halus
3- Pecahkan telur kedalam mangkuk dan masukkan kesemua bahan dan serbuk perasa serta air. Kacau sebati.
4- Panaskan sedikit minyak masak( Pn.Ros gunakan magic pan bahagian licin). Masukkan separuh bancuhan telur dan ratakan Biarkan hingga telur hampir masak permukaannya(gunakan api sederhana panas).
5. Letak sekeping kulit seaweed diatas telur tadi dan letakkan pula nasi seperti dlm gambar dibawah.
6 Lipat telur goreng hingga semua bahan tertutup( 2 kali lipatan). Biarkan hingga garing di kedua belah.
Angkat dan biarkan sejuk sebentar dan ulang proses yang sama untuk sebiji lagi omelet.
7- Angkat dan sejukkan sebentar. Potong secara menyerong sedikit. Siap untuk dihidang.

Saturday, November 22, 2014

Churros

From Cymera

Churros kegemaran anak2 especially bila travel overseas dan meronda ditaman-taman tema churros la menjadi makanan kegemaran mereka yang dimakan sambil berjalan.
Hari ni Hana my little laling dari pagi mengamuk suruh dibuatkan churros, dan ini lah hasilnya. Resepi dari Martha Steward yang Pn.Ros coppy paste dan attached kan gambar Hana menikmati churros bersama coklat sos.

Thursday, November 13, 2014

Ayam goreng kimchi

Bahan-bahannya
*  1 keping dada ayam yang agak besar
*  1 paket kimchi
*  1 biji bawang besar
*  1/2 biji cili merah+ 1/2 biji cili hijau
*  3 ulas bawang putih
*  4 biji cili padi
*  garam, gula secukup rasa
* 2 sudu besar tepung jagung
*  daun salad(optional)
Cara-caranya
1- Potong daging ayam saiz kecil bersihka dan keringkan airnya. Campur sedikit garam dan sedikit sebuk kunyit. Gaulkan bersama tepung jagung.
2- Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga garing
Dan ketepikan.
3- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan dalam 3 sudu besar.
4- Potong halus semua bahan, dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu sedikit.Masukkan kimchi,dan kacau,masukkan ayam dan kacau rata.
5- Masukkan semua hirisan cili dan tambah garam , gula mengikut cita rasa masing2. Goreng sebentar lagi dan boleh la ditutup apinya.
Siap untuk dihidang bersama nasi panas atau bungkus dlm daun salad seperti yang kita selalu tengok dalam cerita korea.
Selamat mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info