Mereka yang sudi.......

Wednesday, February 26, 2014

Murtabak Mini

Salam untuk semua. Dah lama tengok ramai orang buat murtabak mini guna kulit popia ni dari tahun lepas. Tapi tak tahu kenapa tak pernah menjadi untuk membuatnya.Tapi Pn Ros gandakan resepinya untuk mendapat 12 biji mini popia ni, kalau tak tak cukup untuk kami berenam.
2 3 hari lepas ad terpandang resepi ni kat fb Kak Rose My Kuali dan perasaan ingin membuatnya terus datang , mungkin sebab kebetulan semua bahan pun ada . Kak Ros nak minta izin copy paste ya. Thank you juga pada My Resepi tempat kak Ros dapat resepi ni.



Bahan-bahan
  • 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging) 
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

Monday, February 24, 2014

Butter Milk Chicken

Salam untuk semua. Salah 1 resepi yang masih menggunakan kuali ajaib ni.Bukan saja menggoreng ayam, ikan pum P.Ros goreng dalam kuali ni, lebih senang kerana tak ada lagi minyak yamg tepercik atas counter.
Senang membuatnya , sedap untuk diratah atau makan dengan nasi.

Bahan-bahannya
* 6 keping kepak ayam bahagian atas dan bawah yang dipotong menjadi 12.
* 1 cawan susu segar yang dicampur 1 sudu besar cuka(Pn.Ros membuatnya sehari sebelum dan disimpan dalam peti ais.
* 2 sudu besar serbuk kari
* 2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
* 1 sudu serbuk lada hitam
* Garam secukup rasa atau sekeping kiub ayam
* Dalam 1 1/2 cawan tepung gandum
* 2 1/2 cawan minyak masak


Cara memasak
1- Bersihkan ayam dan keringkan airnya.
2- Masukan buttermilk dalam mangkuk besar dan masukkan ayam.Campurkan serbuk kari, bawang putih, serbuk lada hitam dan garam.Gaul rata.Perapkan 1 ke 2 jam.
3- Masukkan tepung gandum kedalam mangkuk dan renjiskan sedikit serbuk ajishio.
4-Panaskan minyak masak dalam kuali ajaib dgn api sederhana.
5- Bila minyak sudah panas, ambil sekeping ayam mengunakakn penyepit dan celupkan ayam kedalam tepung gandum.
6- Atur ayam dalam kuali dan tutup penutup kuali.Masak ayam selama 7 ke 8 minit. Buka penutup dan tengok jika ayam sudah perang.Bila ayam sudah nampak garing boleh la dibalik dan tutup semula kuali.
7- Bila kedua-dua belah ayam sudah garing dan masak bolehlah diangkat dan tos minyak atas kitchen tower.Ayam siap untuk dihidang bersama sos jika suka.

Sunday, February 23, 2014

Red Velvet Cupcake



Salam untuk semua.I'm in love with this cupcake maker. You can gat you cupcake done in 8 to 10 minutes.This is the 2nd cupcakes that I made for this week. Many more will come.
The red velvet cup recipe from Joy of baking, I've made this before and this time I used the same recipe for this red velvet cupcakes for our teatime.Same recipe given here but I made half of the recipe for this cupcakes.
Ingrediants 
2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour (P.Ros used normal flour)
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons (15 grams) cocoa powder (P.Ros put 1 1/2 only)
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (240 ml) buttermilk – see recipe below (P.Ros used milk + lemon)
2 tablespoons liquid red food coloring (P.Ros added 3 tablespoon)
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon double action baking powder (P. Ros added this)


Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place rack in center of oven. Butter two – 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.(Puan Ros guna acuan love shape dan potong kek kepada 2 bahagian sebelum sapu cream ditengah)
In a mixing bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.
In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.
In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.
Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 25 – 30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the freezer for at least an hour. (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)
Buttermilk Recipe
Add 1 tablespoon of white distilled vinegar, cider vinegar, or lemon juice to 1 cup (240 ml) of milk. Let this mixture stand 5 to 10 minutes before using.
P.Rose baked this using the cupcake maker and bake it for 5 to 7 minutes.

Cream Cheese Frosting
250ml whipping cream (I replace this with 80 grm butter and 2 tbs fresh milk)
200ml cream cheese( 200 grm)
1/2 cup confectioner sugar( you can add in more sugar to your taste)
1/2 tsp grated lemon zest
Mix everything in a big bowl and whip the cream until stiff peaks formed.

Thursday, February 20, 2014

Ayam percik sempoi

Salam untuk semua. Semenjak ada kuali ajaib ni hidup menjadi begitu exciting. Kalau boleh semua benda nak masak dlm tu sebabnya rumah tak  tak berbau asap sangat especially kalau bab panggang memanggang ni.
Biasanya kalau nak memasak ayam percik kalau bakar atas dapur berasap 1 rumak, kalau dlm oven, 1 oven jadi kotor dan habis dinding oven jadi kuning.

Bahan-bahannya
* 3 keping paha ayam
* Santan pekat dari sebiji kelapa
* 3 biji bawang merah saiz sederhana besar
* 3 ulas bawang putih
* seinci halia
* 2 batang cili kering
* garam dan gula secukup rasa
* sekeping asam keping atau sedikit asam jawa dicampur sedikit air
Cara-caranya
1- Bersihkan ayam dan perap sebentar bersama sedikit garam yang dah ditumbuk dengan sedikit halia da bawang putih.
2- Atur ayam dalam kuali dan tutup kuali. Masak ayam dalam 10 minit.Buka penutup dan balikkan ayam dan tutup semula kuali. masak lagi 10 minit.Buka penutup dan pastikan kedua-dua belah ayam nampak keperangan . Kalau belum perang boleh masak sebentar lagi.Bila siap angkat dan letakkan dalam pinggan.
3- Masukan kan bawang,halia dan cili kering kedalam blender bersama secubit serbuk kunyit dan masukkan sedikit santan.Blend bahan bersama santan.
4- Masukkan bahan yang diblend kedalam kuali ajaib tadi(Kuali tu jangan dibersihkan selepas bakar ayam ya). Kacau hingga santan mendidih dan masukkan bahan perasa,pada masa ni kalau santan dirasakan agak cair boleh masukkan sesudu gandum yang telah dibancuh bersama sedikit air untuk memekatkan kuah).
5- Masukkan ayam dan biarkan santan mendidih dan pekat. Balik-balikkan ayam.masaklah hingga santan pekat dan ayam betul-betul masak.
* dalam gambar tu nampak banyak kuah kan? Puan Ros memang buat kuah lebih sebab anak-anak suka makan kuahnya.

Sunday, February 16, 2014

Simple Chocolate Cupcake

Project mengisi masa dipagi minggu untuk iman dan hana. Saja beli cupcake maker ni untuk memudahkan main masak-masak dgn budak-budak ni dan memang berbaloi membelinya dari website laxada dgn harga hanya rm66.00.
Resepinya juga ringkas dapat dari sini.http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1155643/amazing-chocolate-cupcakes-   cuba la jika suka.
  • For the cakes
  • 100g plain flour
  • 20g cocoa powder (i use cadbury bourneville)
  • 140g caster sugar
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 40g unsalted butter (essential that it is at room temperature)
  • 120ml whole milk
  • 1 egg
  • 1/4 tsp vanilla extract
  • For the cakes
  • 100g plain flour
  • 20g cocoa powder (i use cadbury bourneville)
  • 140g caster sugar
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 40g unsalted butter (essential that it is at room temperature)
  • 120ml whole milk
  • 1 egg
  • 1/4 tsp vanilla extract
  • Method

      1. Preheat the oven to 170C(325F)Gas 3
      2. Out the flour ,cocoa powder,sugar,baking powder,salt and butter in a free standing electric mixer with paddle attachment (or use a handheld electric whisk)and beat on a slow speed until you get a sandy consitency and everything is combined.
      3. Whisk the milk,egg,and vanilla extract together in a jug ,then slowly pour about half into the flour mixture,beat to combine and turn the mixer up to high speed (scrape any unmixed ingredients from the side of the bowl with a rubber spatula).Continue mixing for a couple more minutes until the mixture is smooth.Do not over mix.
      4. Spoon the mixture into the paper cases until two-thirds full and bake in a preheated oven for 20-25 minutes,or until the sponge bounces back when touched.A skewer inserted in the center should come out clean.Leave the cupcakes to coll slightly in the tray before turning out onto a wire cooling rack to cool completely.
      5. when the cupcakes are cooled,spread the frosting on with a pallet knife , or sqweeze in with a piping bag and decorate with chocolate vermicelli or silver balls. ( see chocolate frosting ) Vanilla and Cream cheese frosting also works well if your not a chocolate lover



utuk toppingnya ula Pn.Ros copy sini tapi Pn.Ros tambahkan 1 sudu besar perisa kopi emulco http://goodcheapeats.com/2013/09/easy-chocolate-buttercream-frosting/

  • 1 cup butter, softened
  • 3-4 cups powdered sugar
  • 1/2 cup cocoa powder
  • 1-2 Tablespoons milk or half and half
  • 1 teaspoon vanilla extract (you can use mint extract, too, if you’d rather)

Instructions

  1. In large mixing bowl, beat butter until fluffy. Add three cups sugar, cocoa powder, 1 tablespoon milk, and vanilla extract.
  2. Beat until combined and fluffy.
  3. Adjust with more sugar or milk, depending on what consistency you’re looking for.

Saturday, February 15, 2014

Kebab Ayam

Sajian yang simple dan sihat. Daging ayam tampa lemak dan sayur-sayuran saja.. Buat sikit tak cukup dan kena buat lagi...
Bahan-bahannya
* Isi dada ayam yang dipotong dadu(dalam 30 keping).
* 3 biji capsicum ( 1 merah, 1 kuning,1 hijau).
* 2 biji labu bawang besar.
* 10 biji tomato ceri.
* 10 batang penyucuk lidi.
Bahab Perap Ayam
* 2 sudu besar sos lea & perins
*  1 sudu besar rosemary(mccomick dlm botol).
* 2 sudu besar Hp sos
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar serbuk lada hitam
* 2 sudu besar minyak zaitun
Cara memasak
1- Basuh bersih ayam dan keringkan airnya.perap ayam dgn bahan perapan dan biarkan selama 20 minit.
2- Bahan sayur gaulkan sedikit dgn lada putih dan secubit garam dan titisan minyak zaitun.
Cara menyediakan
1- Ambil sebatang lidi dan mulakan menyucuk tomato ceri dahulu,seterusnya boleh lah dicucuk daging ayam dan sayur-sayuran secara bergilir-gilir.Buat sampai habis.
2- panaskan pemanggang ajaib dan sapukan sikit minyak jika suka, atur 5 penyucuk kebab atas pemanggang dan tutup pemanggang.Gunakan api sederhana, masak kebab secara tertutup selama lebih kurang 5 minit.
3- Buka penutup dan balik kebab tadi, pastikan kedua- dua bahagian menjadi perang. Pastikan ayam masak dan sayur keperangan sebelum diangkat.
4- Hidang bersama sos jika suka, sayuran yang lebih boleh dimasukan kedalam kuali dan goreng sekejap dan hidang bersama kebab tadi.

Sunday, February 9, 2014

Honey Mustard Chicken

Salam hari minggu untuk semua.
Hari ni sepatutnya our CNY lunch gathering with my sister-in-law.
Tapi memandangkan my brother-in-law is not feeling well malah diri sendiri pun suara separuh keluar dan separuh tak keluar maka kami batalkan perjumpaan hari ni.
Tengahari tadi hanya tinggal berdua dgn hubby, anak-anak semua keluar tengok wayang.
Pn Ros masih lagi in the high mode of cooking using the double sided pan yang dikenali ramai sebagai magic pan. Memang magic. Mudah sungguh memasak mengunakan kuali ni. Dalam masa 2 hari semenjak membelinya Pn Ros dah masak 3 resepi. Pertama lempeng kentang, pudding roti dan honey mustard chicken ni.
Walau pun ada bahagian kentang yang terbakar hangus disebabkan pengunaan honey dan tuannya asyik tengak tv, ianya tidak mengganggu rasa ayam yang masih sedap.
mari tengok resepinya.
Bahan-bahannya
* 1 ekor ayam sederhana besar
Basuh bersih ayam dan potong bahagian dada menjadikan ayam seperti bentuk rama-rama. Trim semua bahagian yang berlemak seperti buntut ayam dan mana2 bahagian berlemak yang dirasakan tidak perlu.
Bahan Perap
* 3 sudu besar honey
* 1 sudu besar mustard kuning
* 1 sudu besar mixed herb
* 1 sudu kecil black pepper
* 1/2 sudu kecil garam
Bahan sayur
* 5 biji kentang buang kulit dan potong kepada 4 ke 5 potongan
* 2 batang carrot potong bulat
* 2 biji capsicum potong 4 segi
* 1/2 biji bawang besar potong 4 segi
* sedikit butter
cara menyediakannya
1-Dalam mangkuk kecil campur semua bahan perap dan kacau sebati.
2- Ayam yang telah dibasuh bersih keringkan airnya dgn kitchen towel. Masukkan dalam mangkuk besar.
3- Brush seluruh badan ayam dengan bahan perap. Pastikan bahagian depan dan luar ayam disapu rata. Sapu juga pada bahagian bawah kulit ayam dibahagian dada.
Tinggalkan sedikit sos perap untuk digaul dengan potongan sayur.
4- Sapu butter pada pemanggang ajaib dan atur sebahagian dari bahan sayur-sayuran.
5- Letakkan ayam diatas sayur-sayuran tadi dan baki sayuran diatur pula diatas ayam.
  - Renjiskan sedikit serbuk lada putih ajishio yang telah dicampur garam.
6- Potong butter sebesar ibu jari dlm 5 keping dan letakkan sana sini diatas ayam.
7- Tutup pemanggang dan perapkan selama 20 minit.
8- Setelah 20 minit, masak ayam diatas dapur dengan api sederhana. Masak selama 20 minit dengan mengerakkan pemanggang kekiri dan kekanan agar ayam masak rata.
9- Terbalikkan pemanggang dam masak bahagian ayam yang berkulit selama 20 minit. Hati-hati kerana ianya mudah hangus kerana pengunaan honey. Guna api sederhana dan gerakkan pemanggang kekiri dan kekanan.
10. Buka pemanggang secara perlahan untuk melihat samada ayam dan sayur-sayuran telah masak sepenuhnya.
11- Bila ayam sudah masak, biarkan sebentar dan alihkan ayam dan sayur-sayuran kedalam mangkuk hidangan.
12- Biarkan jus ayam didalam pemanggang, keluarkan semua sayur-sayuran dan jika ada serpihan-serpihan kulit ayam juga harus dikeluarkan.Buka api sederhana besar masukkan  3 sudu butter kedalam pemanggang , campurkan 3 sudu tepung gamdun dan kacau rata hingga gandum masak.
13- Masukkan 1 1/2 cawan susu segar dan 1 kotak cooking cream/whipp cream, tambahkan dalam 1 sudu besar kicap pekat, 2 sudu kicap manis dan sekeping chicken kiub.Masukkan juga bawang besar jika mahu dan masak hingga bawang besar layu. Rasa dan tambah garam jika perlu. Siap untuk dihidang.

Thursday, February 6, 2014

Suasana Our CNY celebrations

Salam untuk semua. Round pertama perayaan tahun baru cina kami sekeluarga.Perayaan CNY kami sambut secara sederhana bagi mengajar anak anak erti 2 budaya yang menjadikan mereka rakyat 1Malaysia.
percampuran darah kami suami isteri yang mengalir didalam badan anakanak haruslah dipastikan mereka menghargainya kerana, jodoh kami juga ketentuan Allah dan lahirnya mereka hasil dari rasa cinata kami yang tak mengenal agama dan bangsa.
Keadaan politik semasa yang mengajar genarasi muda membenci satu sama lain tidak akan kami praktikkan. Islam sememang nya mengajar kita menghormati orang lain.
Biasanya sambutan CNY kami simple sahaja berbanding semasa nenek dan atok mereka masih ada dahulu. Kebanyakan uncles dan aunties mereka menetap diluar  negara.Yang ada dimalaysai hanya la seorang adik suami Pn Ros dan anak buahnya yang juga beragama Islam.
Setiap tahun kalau mereka tidak bercuti keluar negara masa CNY ni , Pn Ros akan masakkan makanan kegemaran mereka. Disini diletakkan gambar-gambar kenangan untuk tatapan sendiri dan anak-anak dimasa hadapan.

Tuesday, February 4, 2014

Terung Sumbat

Assalam untuk semua. Resepi ntuk orang-orang yang sukakan Young taufoo dan terung.Amat mudah untuk membuatnya. ertama kali melihatnya diblog Sonia nasi lemak lover hati terus jatuh cinta kerna kami peminat tegar Chinese food.
Tapi untuk resepi ni .Ros goreng celup telur sja sebab malas nak membuat batter.Siapa nak ikut resei asal bolehlah ke daur Sonia atau ikaut je resei ringkas Pn. Ros ni.


Bahanbahannya
* 2 biji terung 
* 2 grm minced chicken 
* 7 ekor udang 
* 2 pokok daun bawang 
* 1 ke 2 sudu minyak bijan
* 1 keping kiub pati ayam
* 1/2 sudu kecil gula
* 1 sudu kecil teung jagung
* 2 biji telur saiz kecil
Caracaranya
1- Bersihkan terung dan dipotong serong dan setiap potongan terung tadi dibuat belahan ditengahnya.
2- Bersihkan udang , buang kulit dan dipotong kecil.
3 -Campurkan semua bahan kedalam satu mangkuk dan gaul rata.
4- Masukkan inti kedalam belahan terung tadi dan buat samai habis
5- Panaskan minyak secukupnya, celup terung sumbat tadi kedalam telur dan goreng hingga kedua-dua bahagian garing.
6- Hidang bersama cili sos atau sos manis yang resepinya ada diblog sonia .  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info