Mereka yang sudi.......

Tuesday, November 26, 2013

Pau bunga


As Salam untuk semua,Bangun pagi tak tahu apa nak masak untuk breakfast. Teringin nak makan pau dan teringat pau mawar purple colour kat dapur Kak Wan. Resepinya mengunakan keledek. Patah semanagt sebab tak de keledek...tiba-tiba teringat Tun Telani pernah tunjuk kat FB, terus geledah dan hasil dari resepi Tun dan cara membuatnya yang mudah didapur kak wan maka terhasil la pau ini.
Terima kasih Tun, Kak ros copy paste ya..caranya Kak Ros godek sendiri.
Terima kasih juga kak wan tak secantik yang kak wan punya sebab kita buat ikut suka hati.





Bahan-bahan ( 10 biji )-Puan. Ros dapat 8 biji
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)- tun guna gandum je(P.Ros pun guna gandum)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor- tun letak 40g
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran(shortening)
  • 2g (1 sudu teh) bread softener- tun guna bread improver
  • 1/2 cawan air suam



Cara P.Ros membuatnya
1- Campukan semua bahan kecuali air kedalam 1 mangkuk besar.
2- Campurkan beberapa titik pewarna merah/pink bersama air suam
3- Ramas semua bahan hingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit.Jika tak cukup lembut ,tambahkan sedikit lagi air
4- Uli adunan hingga menjadi lembut dan licin dan tidak melekat ditangan.Tutup mangkuk adunan  dengan tuala kering dan biarkan selama 10 ke 15 minit.
5- Selepas 15 minit, bahagikan adunan kepada 8/10 ketulan kecil -lebih kurang 50 grm sebiji.
6- Biarkan sebentar.
7- Taburkan sedikit tepung gandum diatas papan canai dan ambil sebiji adunan dan leperkan mengunakan tangan dan gelek menjadi nipis dan bulat.Letak sebiji inti ditengah dan balut menjadi sekuntum bunga ros/mawar.(Refer blog kak Wan untuk cara-caranya).
8- Letakkan Pau diatas sekeping kertas(P.Ros guna cupcake  paper.Atur dalam kukusan dan kukus pau lebih kurang 10 minit hingga masak.






 happy cooking 
.













































Sunday, November 24, 2013

Lemon Chicken

As salam untuk semua. Dah lama tak masukkan resepi lauk pauk.
Hari ni terasa nak makan lemon chicken dan resepi ni dah lama disimpan. Biasanya bila buat lemon chicken Pn.Ros beli sos yang dah siap, tapi kali ni sosnya dibuat sendiri dan cukup sedap.Terima kasih pada tuan punya resepi. Tak susah membuat lemon chicken ni.Tapi untuk resepi ni Pn Ros tambah gula sebab jus dari sebiji lemon tu terlalu masam.


A-Bahan-bahannya
* 2 keping whole leg chicken yang dah dibuang tulangnya
* 1 biji telur
B- Bahan Perap
* 1/2 sudu kecil garam
* 1/2 sudu kecil lada putih
* 2 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu kecil tepung kastard
* 1 sudu besar air
C- Bahan Coating
* 3 sudu besar tepung naik sendiri
*  3 sudu besar tepung ubi
campur sebati kedua-dua tepung

Bahan Sos
* 1 sudu besar butter
* jus dari 1 biji lemon
* 3 sudu besar gula
* 1/2 cawan air
* 1 sudu kecil tepung kastard
* 1/2 sudu besar tepung ubi 
* sedikit potongan kulit limau
* 1 sudu besar air


Cara memasak
1- Bersihkan ayam dan perap bersama bahan B selama 1/2 jam.
sementara menunggu ayam diperap boleh lah dibuat sosnya dahulu.
Cara memasak sos
1- Panaskan butter hingga cair dan masukkan jus limau yang telah dicampur bersama air, dan juga potongan kulit limau,masak diatas api sederhana hingga mendidih.
2- Masukkan  gula dan secubit garam dan kacau rata.
3-Masukkan kedua-dua jenis tepung yang telah dibancuh bersama air dan kacau sos hingga pekat. Tutup api (tambah gula sekiranya sos agak masam).Angkat sos dan tapiskan kedalan mangkuk bersih dan ketepikan.
Cara memasak ayam
1- Setelah ayam siap diperap, Pukul sebiji telur dan celup ayam kedalam telur.
2- Seteleah dicelup dalam telur, gaul ayam kedalam bahan C hingga semua bahagian ayam rata.
3- Panaskan minyak secukupnya dan goreng terendam ayam hingga garing dikedua-dua bahagian.
4-Angkat dan toskan ayam dan boleh lah dipotong nipis dan atur didalam pinggan.
Curah sos diatas ayam dan lemon chicken siap untuk dihidangkan.

 happy cooking 

Wednesday, November 20, 2013

Mangkuk telur

As Salam semua. Gambar diatas tu adalah menu yang dibuat untuk breakfast pagi tadi.
Sekarang musim cuti sekolah, dapat la main masak-masak kat dapur. Tak payah nak terkejar2 hantar little laling Hana kesekolah dan terkejar-kejar ke office pulak. 
I can take it slow now and start again in December(kerja full swing you, in December).
Resepi ni amat mudah dan memang sedap dimakan, malah mengeyangkan. Ada daging , telur dan sayur-sayuran so boleh kira cukup syarat la tu untuk hidangan pagi.Jom tengok resepi.
Bahan-bahannya
* 1 packet chicken meatloaf brand ayammas (ada 6 keping didalamnya)
* 4 biji telur size besar(P.Ros guna saiz Jumbo)
* 1/2 biji potongan bawang besar
* 1/2 biji potongan capsicum (lada bangla)
* 1 1/2 biji tomato yang dibuang bijinya dan dipotong dadu
* Potongan 2 batang daun bawang
* Renjisan lada putih dan garam(ajishio) secukupnya
* 1/4 sudu cayenne pepper (tak nak pedas tak payah masuk)
* 1 sudu besar cooking cream (jika ada-tak masuk pun tak apa)

cara memasak
1- Defrost chicken meatloaf . Setiap keping meatloaf dipotong 2.
2- Sapukan seluruh bahagian  muffin pan dengan sedikit minyak masak atau butter
3- Ambil meat loaf yang telah dipotong 2 tadi dan letak menutupi dinding muffin pan tadi.Biarkan bahagian dasarnya kosong.
4- Pecahkan telur kedalam mangkuk dan masukkan ajishio dan cayenne pepper dan pukul sedikit.Curahkan sedikit bancuhan telur kedalam mangkuk bekas muffin yang telah di salut dgn chicken meatloaf tadi.

5- Taburkan bahan sayur-sayuran yang dipotong dadu dan digaul rata, curahkan sedikit lagi bancuhan telur dan tabur daun bawang diatasnya.(usah risau kalau telur meleleh keluar dari linkungan chicken meatloaf, bila dah masak ia akan tetap berada dalam bentuk mangkuk). Boleh gunakan bancuhan telur sampai habis.4  biji telur saiz jumbo yang Puan Ros guna tu memang cukup untuk 6 biji mangkuk telur. 

6. Panaskan oven dgn suhu 190 dan bakar selama lebih kurang 15 ke 20 minit hingga telur betul-betul masak dan pejal supaya senang nak mengeluarkanya dari bekas muffin.
Boleh dimakan begitu saja atau bersama cili sos.
 happy cooking 



   

Friday, November 15, 2013

Chocolate Oreo Cheese Truffle


Salam untuk semua. Chocolate oreo truffle yang dibuat bersama litttle laling(my Hana) untuk mengurangkan kebosanannya . Sungguh senang dan sedap. 1 hari makan sebiji, setiap kali memakannya hati rasa gembira.Rasa manis biskut oreo dan coklat ditambah sedikit lemak masin dari tatura cheese memang sedap pada rasa Pn.Ros.


Bahan-bahannya
* 1 paket biskut oreo yang dah siap dihancurkan
* 100 ke 120 grm cream cheese Tatura.
* Chocolate compound secukupnya ( Pn Ros tak timbang jadi tak boleh nak tulis brapa gram)
Cara-caranya
1- Putar cream cheese sekejap.Masukkan separuh dari biskut oreo.Putar lagi.
2- Masukkan keseluruhan biskut orea dan kacau hingga bahan sebati.Boleh guna tangan jika mahu.
3- Kepal-kepal kan adunan menjadi bebola, saiznya pilihan masing-masing.
4- Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam atau pun semalaman.
5- Masak colat compound secara double boiler dan celupkan truffle oreo kedalam nya.
6- Letakan truffle chocolat diatas dulang yang telah dialas Parchment paper.
7- Boleh la disimpan didalam peti sejuk dan dikeluarkan bila hendak memakannya.





 happy cooking 

Tuesday, November 12, 2013

Roti Kastard Cheese


Salam untuk semua. Roti berkastard cheese ni dibuat hari sabtu lepas.Kebetulan bakal menantu ada , sukanya dia makan roti ni. Senang je resepinya. Macam biasa Pn.Ros suka buat resepi yang main campak2 apa yang ada kat dalam peti ais.Tapi hasilnya menjadi jugak.Bagi family kecil boleh la buat separuh resepinya dan harus la dimakan semasa panas baru dapat rasa kerangupannya.Kalau ada yang lebih boleh lah dipanaskan semula dalam oven bila hendak dimakan.

Bahan-bahannya
* 5 biji telur gred A
* 120 grm cream cheese
* Lebih kurang 1 1/2 cawan susu segar
* 1 keping kiub pati ayam
* secubit garam
* cili flakes sebanyak yang disuka
* 10 batang sausage dipotong 2

Cara-caranya
1- Campurkan semua bahan dalam blender dan blend sekejap.
2- Gelek roti sehingga leper dan cantumkan kedua-dua hujungnya.Picit sedikit agar roti betul-betul bercantum.
3- Sapukan sedikit butter  pada muffin pan dan masukan roti kedalamnya.Tekan sedikit agar roti menjadi kemas.
4- Curahkan bahan kastard kedalamnya. dan letakan separuh sausage didalamnya . Taburkan chili flake.
5- Panaskan oven dengan suhu 17-C dan bakar roti selama lebih kurang 15 ke 20 minit hingga kastard dan sausage masak. Siap untuk dihidang.



 happy cooking 

Sunday, November 10, 2013

Bread Bowl Mushroom Soup


Salam untuk semua.Wah dak agak lama tak update blog. Rupanya begini rasanya ya bila lama tak update, susah sungguh kalau nak mula semula.
Pagi ni cari jalan mudah untuk buat hidangan sarapan dan lunch segali gus.Sedap berbaloi-baloi.Roti ni Puan Ros buat saiz kecil senang dapat seorang sebiji dan boleh makan sampai habis. kalau buat besar2 takut muak dan tak habis makan sorang-sorang.

Bahan-bahan Untuk Roti
* 500 grm tepung gandum(kehabisan high protien flour)
* 340 grm air suam
* 3 sudu besar penuh shortening
* 3 sudu besar susu tepung 
* 1/2 sudu kecil garam
* 3 sudu kecil gula
* 3 sudu kecil yeast

Cara
1- Campurkan semua bahan kecuali air.Ramas hingga bahan bercampur sebati.
2- Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul rata. uli hingga adunan menjadi doh yang lembut dan licin.Tutup dengan tuala atau plastik cling (kalau tak habis air tak apa).
3- Biarkan selama 1/2 jam atau hingga naik sekali ganda.
4- Selepas 1/2 jam bila adunan dah naik, tumbuk-tumbuk sedikit adunan dan bahagikan adunan kepada 6 bahagian( kalau nak roti saiz besar boleh buat 4 biji sahaja).
5- Bulat-bulatkan adunan menjadi bebola yang bulat tapi agak tinggi sedikit(kalau leper sangat susah nak masukkan soup).
6- Bakar dgn suhu 170C selama lebih kurang 25 minit atau roti perang dgn rata.Angkat dan sejukkan atas redai.


Untuk Mushroom Soup
*- 2 tin kimball mushroom soup
*- 1 1/2 tin air sejuk
*- 1/2 labu bawang besar dipotong dadu
*- semangkuk isi ayam yang dipotong nipis
Cara menyediakan soup
1- Panaskan sedikit minyak masak dan goreng bawang besar hingga layu
2- Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak
3- Masukkan mushroom soup dan air dan kacau hingga larut dan rata.Masak hingga mendidih.
Untuk sediakan bread bowl
Potong sedikit bahagian atas roti dan korek keluar separuh dari isinya. Masukkan sup dan hidang semasa soup masih panas.

 happy cooking 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info