Mereka yang sudi.......

Saturday, October 19, 2013

Madeleines


Salam untuk semua.Dah lama peram resepi yang diambil dari allrecipe ni tapi tak ada sarangnya. Jumpa mould madeleines ni di Daiso, 5 ringgit je pun terus beli dan tercapai la hasrat untuk membuatnya.
Agak senang membuatnya dan bahan-bahannya agak ringkas. Kebanyakan madeleines mengunakan perisa lemon tapi Pn Ros tukar kan dengan perisa kopi. Sedap makan dengan teh panas yang kurang gula.Cuba la ya.


Bahan-bahannya (30 biji)
* 4 biji telur
* 1 cawan gula
* 1 cawan gandum
* 115 grm butter
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar vanila essence
* 1 sudu besar cofee emulco



Cara menyediakan
1- Cairkan butter dan biarkan sejuk sebentar.
2- Pukul telur bersama garam dan esen vanila dengan kelajuan tinggi. Pukul hingga telur berbuih.
3- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi dgn kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat, masukkan pula cofee emulco dan terus pukul dalam 5 minit lagi.
4- Masukkan gandum sedikit demi sedikit dan kaub balikkan dengan spatula secara perlahan-lahan.
5- Tuangkan pula butter yang telah dicairkan secara perlahan dan kaub balikkan adunan secara perlahan hingga adunan betul-betul sebati.
6- Sapukan sedikit butter pada sarang madeleines dan masukkan lebih kurang 2 sudu besar adunan(masukan adunan lebih kurang sama paras dgn sarangnya) Panaskan oven dgn kepanasan 170c dan bakar selama lebih kurang 15 minit.

 happy cooking 



Friday, October 18, 2013

kek pelangi kukus


Salam untuk semua.Kek pelangi yang dikukus didalam botol untuk dijadikan salah satu barang hantaran bagi majlis pertunabgan anak buah yang dah dianggap bagai anak sendiri. 
Resepinya Pn.Rose copy paste dari blog Yatie. Ini kali kedua Pn Ros membuatnya. Kali pertama buat elok hasilnya tapi kali kedua membuatnya tak berapa elok hasilnya. Rasanya silap teknik sebab mengunakan api yang agak besar. Lain kali kena pastikan bila kukus kek ni mesti guna api sederhana je.Kek  pelangi kukus ni PN.Ros hanya gunakan 4 warna saja sebab botolnya agak kecil. Pn Ros buat 2 untuk dimasukan dalam 7 biji botol dan bakinya dimasukkan dalam loyang saja.Terima kasih yatie.


Pagi hari raya orang sibuk masak juadah raya Pn>Ros dan adik beradik lain sibuk menyiapkan 7 dulang barang hantaran ni.Alhamdulillah semuanya dapat disiapkan dengan sempurna. Lain kali cerita pasal majlis pertunangan tu pulak ya.

KEK PELANGI KUKUS CHEF NORZAILINA

Sumber:  Yatie Sinar Kehidupanku
Diujirasa :  Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
  • 1 cawan mentega
  • ¾ cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan susu pekat
  • ¼ cawan serikaya
  • 1½ cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar koko
  • 1 sudu kecil vanila
  • Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
Cara membuat
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
  2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
  3. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  4. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Jika bahagi ke dlm mangkuk2 kecil, masa mengukus lebih pendek.
Cara Puan Ros:
1- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan warnakan dgn warna merah,biru,hijau dan kuning.
2- Masukan adunan kedalam piping bag, dan potong sedikit hujungnya.
3- Paipkan adunan kedalam botol selapis demi selapis.Masukkan hanya separuh botol sebab kek ini akan naik semasa dikukus.(tak apa sekiranya kek melimpah keluar sedikit dari botol kerana kek akan mengecut sedikit bila ia mula sejuk.
4- Kukus dengan api sederhana selama lebih kurang 30 minit atau kek kelihatan betul -betul masak., angkat dan sejukkan.
5- Bila kek dah betul-betul sejuk,buang sedikit bahagian atasnya untuk diletakkan cream cheese dan sedikit hiasan... Siap untuk di tutp dan digunakan.

Thursday, October 3, 2013

Meringue Kisses


Salam untuk semua.
Resepi kisses ni dah lama disimpan dan diintai.Tapi buatnya tidak.Bila nampak Kak Patty tayang gambar kisses dia lagi la rasa nak buat.
So kita kuatkan semangat untuk membuatnya hari minggu yang lepas.Dapat 2 botol dan sekejap saja yang tinggal hanya la botol kosong.
Banyak resepi kisses ni yang boleh didapati dlm internet, of course la tuan empunya diri memilih resepi yang paling senang untuk disediakan dan kejadiannya tak la secantik resepi asal. Janji ada kaler dan anak-anak suka makan. Yang lain-lain tu tak kisah lah.Sendiri buat sendiri makan, rupa belakang kira.

  • Bahan-bahannya

  • * 3 biji putih telur bersaiz besar
  • * 100 gula caster
  • * 100 grm gula icing
  • * 1 sudu kecil esen vanila
  • * Secubit cream of tartar
  • * secubit garam

Cara membuatnya
1- Panaskan oven dgn suhu 80 C
2- Masukan telur putih,garam dan cream of tartar kedalam mixing bowl dan putar dengan kelajuan tinggi(pastikan bekas betul2 bersih dan tidak berminyak). 
3- Putar telur putih hingga menjadi medium peak dan masukkan gula caster sedikit demi sedikit.Pukul lagi hingga menjadi stiff peak dan berkilat (jangan terlebih pukul).
4- Masukan esen vanila dan masukkan gula icing sedikit-sedikit dan gaul bahan mengunakan spatula dengan mengunakan cara kaub balik. 
5- Bahagikan bahan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan masing-masing.
6- Masukkan nozel bintang kedalam piping bag dan masukan bancuhan kisses tadi(boleh juga dipotong hujung piping bag tampa mengunakan nozel).
7-Pipekan kisses keatas dulang yang telah dilapik dengan parchment paper.
8- Bakar selama lebih kurang 2 jam dan kisses dah betul-betul kering dan boleh dikeluarkan tampa melekat dikertas.
Biarkan betul-betul sejuk sebelum dihidangkan. 


 happy cooking 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info