Mereka yang sudi.......

Thursday, August 22, 2013

Baby choc cake


Salam untuk semua.
Semangat datang untuk menulis blog malam ni , maka harus la dilakukan dengan pantas sebelum semangat ini melayang hilang entah kemana lagi.
Baby choc cake namanya diberi hanya kerana saiznya yang kecil dan orang yang membuatnya juga adalah baby didalam family ni.
Sebenarnya ini adalah resepi untuk kek dalam cawan yang diambil dari internet , tapi P.Ros bakar dalam ramekin.Saja dibuat saiz kecil untuk harijadi anak lelaki yang sorang ni sebab biasanya budak2 lelaki ni tak nak sambut b-day. So saja-saja bagi little laling buatkan kek untuk abangnya dan P. Ros masakkan nasi tomato bersama ayam masak merah bagi merayakan nya secara yang amat simple.
Resepinya juga teramat simple sesuai sangat dgn majlisnya.Gambar juga hanya diambil secara random.

Bahan-bahannya
* 4 sudu besar tepung gandum
* 4 sudu besar gula
* 2 sudu besar sebuk koko
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 sudu besar fresh milk
* 1 biji telur gred A
* secubit garam
* beberapa titik vanila essence

Cara memasak
1- Campurkan semua bahan kering dalam 1 bekas dan kacau rata
2- Dalam bekas lain campurkan pula bahan yang basah dan kacau sedikit
3- Masukkan bahan kering kedalam bahan basah dan kacau hingga sebati dan tidak bergentel
4- Sapukan sedikit butter pada ramekin dan tuang adunan kek tadi kedalamnya
5- Panaskan avon dgn suhu 170C dan bakar kek selama lebih kurang 15 ke 20 minit
(kalau nak kek masak keseluruhannya bakar la lama sikit, jika nakkan kek yang wobbly ditengahnya kurangkan waktu membakarnya).
6- Panas kan sedikit chocolate compound secara doule boiler dan curahkan keatas kek yang sudah agak sejuk dan simpan dalam peti sejuk dalam 5 ke 10 minit Siap untuk dimakan.
happy cook
                                                                                  happy cooking 

Thursday, August 15, 2013

Bread Muffin

Salam Aidilfitri untuk semua. Pastinya semua masih dalam mood raya kan?? Belum jemu makan rendang ke???
  Pagi hari raya ke 3 hati digamit rasa rindu nak menguli roti sebab sebulan bulan puasa langsung tak meroti. Dan ini la resepi roti yang agak senang untuk dibuat.Bila dah dipotong dan dimasukkan dalam bekas muffin nampak bukan macam roti pulak, tapi rasanya tetap macam roti jadi sebab tu la P. Ros namakan bread muffin.

Sebab masih mood raya maka nak juga interprem dgn gambar raya
                                        Raya pertama kami

Resepi ni dah dibuat beberapa kali, cuma  kali ni P.Ros tak masukan cheese sebab tak ada stock dan sausage pula diganti dengan chicken meat loaf .Masih lagi mood raya so tak berminat nak ke Giant atau Tesco untuk membeli bahan-bahannya maka gunakan apa yang ada.

Bahan-bahan

* 2 1/2 cawan tepung gandum / hieght protein flour
* 1/2 cawan susu suam
* 1 biji telur (gunkan 1/2 biji sahaja dan 1/2 lagi digunakan untuk egg wash)
* 1 sudu besar yis mauripan
* 50 grm butter
* 1 sudu besar gula
* 1/2 sudu kecil garam
* lembutkan sedikit butter untk disapu diatas doh sebelum digulung
Bahan Filling
* 3 batang sausage dipotong kecil Ganti dgn 4 keping chicken meatloaf)
* 6 pokok daun kucai dipotong halus
* 2 batang daun bawang dipotong halus
* 1/2 labu bawang besar dipotong nipis
* Parutan cheddar cheese (agak-agak sebanyak yang disukai, lebih banyak lagi sedap)

                                     Raya ke 2 kami


cara-caranya
1- Campurkan susu suam bersama yis dan biarkan dalam 10 minit.
2- Masukkan semua bahan kedalam mangkuk dan gaul hingga tepung gandum dan butter sebati. masukkan 1/2 biji telur yang telah dipukul sedikit.
3- Tuang campuran susu dan yis kedalam adunan dan uli hinnga menjadi doh yang lembut.
4- Tutup mangkuk doh dengan tuala kering dan biarkan adunan naik sekali ganda.
5- Setelah adunan naik sekali ganda, tumbuk sedikit dan jadikan ia sebiji bola besar.Bahagikan bola doh kepada 2 bahagian.
6- Ambil sebiji bebola doh dan gelek menjadi bentuk 4 segi tepat yang tidak tebal dan tidak terlalu nipis.
7- Ambil dalam 2 jemput butter yang telah lembut dan sapu rata pada doh yang telah digelek.
8- Tabur potongan sayur-sayuran, diikuti dengan potongan sausage dan parutan cheddar.
9- Gulung doh roti dengan kemas dan potong saiz sederhana besar. Ulang proses yang sama untuk bahagian doh yang kedua.
10- Letak cawan kertas muffin didalam acuan muffin dan masukkan potongan roti tadi.Rehatkan selama 10 minit.Sapu sedikit  eggwash pada permukaan dan bahagian tepi roti.
11- Panaskan oven dgn suhu 160C dan bakar roti selama lebih kurang 15 minit.
 







                                                                                 happy cooking 

Saturday, August 10, 2013

Oh it's refreshing!!!!


Salam Aidilfitri untuk semua.
3rd day of Raya, cukup sudah rasanya rendang dan ketupat.
Wake-up to a freshly baked bread muffin , is really refreshing for the whole family.
Tapi hari ni preview saja tampa resepinya ya (resepi akan menyusul lepas raya)
Hari cuma cuma nak tunjuk gambar  Raya 1Malaysia kami. Jemput ya...














Tetamu 1Malaysia kami









Sunday, August 4, 2013

Selamat Hari Raya

Salam untuk semua. Tak banyak yang nak dipost dan diperkatakan dibulan puasa ni.
Cuma ucapan Selamat Hari Raya untuk kawan-kawan dialam maya serta muslimiin dan muslimah yang mengunjungi SinaranMenu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info