Mereka yang sudi.......

Sunday, March 24, 2013

Taufo Pok Goreng Berinti



Salam untuk semua. Hari ni P.Ros hidangkan anak2 dan hubby dengan salah satu masakan cina yang kami semua gemari. Biasanya dihidangkan sebagai kudapan waktu petang.Tapi hari ni P.Ros hidangkan sebagi lauk sampingan untuk makan malam tadi. Taufo pok goreng berinti ni sememangnya sedap dimakan begitu saja bersama sos cili Thai. 
Setiap kali membuatnya anak-anak dan hubby tak pernah jemu memakannya, selera makan mereka biasanya menjadi pendorong untuk P.Ros rajin kedapur. Sila la cuba membuatnya kawan2. Cukup mudah dan sedap dimakan.Sebab banyak makanan cina yang sedap diluar sana yang tidak halal, maka jalan penyelesaiannya adalah dengan membuatnya sendiri dirumah.
Kepada mereka yang suka masakan cina boleh lah menyemak hidangan2 cina yang dah pernah P.Ros paparkan dibawah label masakan Cina tu ya.
Bahan-bahannya
* 2 bungkus taufo pok goreng
* 15 ekor udang
* 1/2 packet daging ayam hancur
* lebih kurang 1 batang carrot
* 1/2 biji bawang besar
* 1 batang daun bawang
* 1 keping serbuk pati ayam
* beberapa titik minyak bijan
* 1 biji telur
* Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam


Cara membuatnya
1- Buang kulit udang dan bersihkan.Potong isi udang halus-halus.
2- Dalam mangkuk campurkan isi ayam,isi udang, dan semua bahan sayuran yang telah dipotong halus.
3- Pecahkan sebiji telur didalamnya dan masukkan bahan perasa serta minyak bijan.Gaul rata.
4- Gunting sedikit bahagian tengah taufo atau buat je lubang mengunakan jari dan terbalikkan taufo tadi.(bahagian licin berada didalam dan bahagian yang kasar sekarang berada diluar).
5- Masukkan inti kedalam tauhu dan goreng hingga garing.Siap untuk dihidang


                                                                    happy cooking  

Saturday, March 23, 2013

Roti Poket

Salam untuk semua. Dah 2 minggu rasanya tak update blog. Memang masak tapi tak ada masa dan tak ada angin pula nak mengambil gambar dan menaip.
Hari khamis lepas P.Ros bawa anak2 ditadika buat lawatan ke kilang roti gardenia.Di akhir lawatan kami diberikan goodie bag yang berisi beberapa jenis roti , gardenia kaya dan juga buku resepi. Pagi ni P.Ros teringin nak makan roti untuk breakfast, makanya ambil peluang gunakan roti gardenia untuk buat roti poket dgn inti sempoi dan berkhasiat.
Nak kena ucap terima kasih Pada pihak pengurusan gardenia yang menyambut dan meraikan kedatangan kami.Anak-anak dijamu dengan air choclat dan wafer gardenia yang lembut dan sedap.
Roti poket ni rasanya semua orang dah tahu buatkan. Yang P.Ros buat kali ni sangat simple hanya gunakan telur , carrot dan kubis. Tapi sangat berkhasiat sebab seperti meletak salad didalam roti je.Sedap dan mengeyangkan.

Bahan-bahannya
* 12 keping roti
* 4 biji telur gred A
* 1 batang carrot
* 2 biji bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* sepotong kobis
* 1/2 keping pati ayam
* secubit garam dan sedikit serbuk lada putih
* cili sos secukupnya\
* 3 sudu besar minyak masak
* 2 cawan bread crumb

Cara-caran membuat inti
1- Panaskan minyak masak, tumiskan bawang putih yang telah dipotong halus.Masukkan 2 biji telur yang telah pukul sedikit. Kacau hingga telur hancur dan masak.
2- Masukkan carrot yang telah diparut dan juga kobis yang telah dipotong halus diikuti bawang besar yang juga dipotong halus.kacau rata.
3- Masukkan pula bahan perasa. kacau sekejap dalam 3- 4 minit (pastikan yang sayur masih kelihatan rangup).Tutup api dan sejukkan bahan inti.
Cara membuat roti poket
1- Letakkan 2 keping roti diatas 1 sama lain dan gelek kedua-dua roti hingga nipis (2 keping roti digelek menjadi sekeping roti)
2- Ambil sebiji mangkuk atau apa2 benda berbentuk bulat dan letakkan diatas roti yang telah digelek tadi.Potong roti mengikut acuan menjadi kepingan yang bulat dan leper.
3- Pukul 2 biji telur bersama secubit garam. Celup potongan roti tadi didalam telur dan celupkan pula dalam bread crumb.  Goreng roti hingga kedua-dua belah roti  garing dan menggelembung (ini tandanya roti dah masak).
4- Angkat roti dan tos diatas kitchen towel. setiap keping roti dipotong 2. Masukkan inti kedalam poket roti dan pipekan cili sos jika suka


                                                                 happy cooking  
Anda mungkin juga meminati: 

Sunday, March 3, 2013

Happy Feet Chocolate cupcakes



Salam hari minggui untuk semua. Best nya hari ni dapat bersantai bersama keluargaka?? Petang semalam P.Ros dan guru2 menghadiri kursus dan dalam perjalan balik kami singgah dibake with yen. Terpandang bekas cake silicon ni dan hati melonjak nak membelinya.
Hari ni pagi2 bangun buat chocolate cupcakes ni dengan mengunakan mold berkaki tu. Tapi kaki ni memang tak boleh berdiri tekak la...geram betul,, asyik senget walau pun telah dibetulkan.Sebab mold berkaki hanya dibeli 4 biji maka yang lainnya P.Ros bakar dalam paper cup je.Kek yang sedap dan ganache juga sedap.
Jemput la jamu mata ya...



Bahan-bahannya
* 200 grm  darkchocolate compound
* 200 grm butter 
* 1/2 packet nescaffe 3 in 1
*125 ml air
* 85 grm tepung gandum
* 85 grm tepung naik sendiri
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat (P.Ros tak ada soda dan digantikan dengan baking powder)
* 100 grm brown sugar
* 50 grm caster sugar (tak letak pun tak apa)
* 15 grm coco powder
* 3 biji telur gred C
* 75 ml buttermilk (P.Ros gunakan 75 ml susu segar + 1 sudu besar cuka makan)
* secubit garam



Cara-caranya
1- Cairkan butter dan chocolate secara double boiler. Angkat dan ketepikan.
2- Camprkan nescafe bersama air suam.kacau rata dan masukkan kedalam bancuhan chocolate tadi.
3- Dalam mangkuk bersih campurkan gula ,gandum,  tepung naik sendiri sebutk koko dan garam. Gaul rata.
4- Telur dicampurkan bersama butter milk dan dikacau sedikit
5- Masukkan bahan chocolate kedalam campuran gandum dan kacau. masukkan pula bancuhan telur dan kacau hinnga semua bahan sebati dan tidak berketul.
6- Tuang adunan kedalam acuan pilihan masing-masing.
7- Bakar cupcakes dalan oven dengan suhu 160 C selam 25 ke 30 minit. Angkat dan sejukkan atas redai.

Untuk Ganache
* 250 ml thicken cream
* 1 cawan brown sugar
* 70grm butter
* 2 cawan chocolate chips
Panaskan cream  atas api kecil hingga mendidih dan masukkan brown sugar. Kacau hingga gula hancur dan masukkan pula butter.kacau lagi.Masukkan chocolate chips dan kacau hingga semua bahan sebati dan coklat chips larut semuanya.Angkat dan sejukkan sebentar sebelum disudukan keatas kek.Siap untuk dihidang.


                                                                           happy cooking  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info