Mereka yang sudi.......

Sunday, September 30, 2012

Potato Wedges

Salam semua.Potato wedges ,simple lunch yang dibuat semalam.Hidang bersama burger daging yang dibuat sendiri. Potato wedges yang menjadi kegemaran anak2 dara ku.Asal ke KFC mesti order ni. Sebenarnya mak dia yang selalu order.
Hari ni tergerak hati nak buat homemade cheezy wedges. Dapat makan sepuas hati dgn siram cheese tu banyak-banyak.Sungguh senang membuatnya dengan adanya bahan sos uang dah premix. Buka paket dan bancuh air je.
Potato wedges tu boleh dibuat sendiri atau beli yang dah siap dan goreng je.
bahan Potato Wedges
* 5 biji potato basuh bersih kulitnya dan dipotong bentuk wedges.Rebus hingga separuh masak bersama kulitnya.Campurkan sedikit garam semasa merebus.
* Bila kentang dah masak sejatkan airnya dan masukkan kedalam mangkuk.Campur sedikit serbuk cili,sebuk ajishio dan mix herb.Gaul perlahan supaya kentang tidak patah.
* ambil dua biji putih telur dan kacau sedikit.Celup wedges kedalam telur putih dan masukkan pula kedalam tepung gandum.Pastikan semuanya bersalut.Tepuk2 lebihan tepung sebelum digoreng.
* Panaskan minyak dan goreng wedges hingga garing.Toskan minyaknya.
Untuk sos
Beli premix serbuk cheese yang boleh didapati dikedai kek. Ikut arahan dipaket.
P.Ros guna 1 packet dan dicampur lebih kurang 2 cawan air  panas (masukkan air sedikit-sedikit sehingga dapat kepekatan yang disukai)  dan kacau rata.Lepas tu guna mixer dan mix sampai sos halus.
Siap untuk dihidang.bersama mayonis.
                                                                    happy cooking

Happy Mid Autum Festival

To my in-laws, all my Chinese friends and readers
HAPPY MID- AUTUMN FESTIVAL
 .




Saturday, September 29, 2012

My Home Made Mooncake Marathon

Salam untuk semua.
Hari Ahad ni kawan-kawan kita yang berbangsa cina akam menyambut Mid_Autum Festival atau Mooncake festival yang disertai dengan perarakan tanglung.
Dua minggu lepas my laling ada  suruh cuba buat mooncake sendiri.Bergoncang jangtung ku dibuatnya. Dalam hati berkata-kata..biar betul.Bukan senang kot nak membuatnya.Tapi rupanya tidak  la susah sangat untuk membuatnya.
Selepas 2 minggu bermain dgn idea nak buat dan tak nak buat dan hari-hari tengok kawan-kawan blogger berbangsa china asyik tayang mooncake mereka.Hati ini jadi cair, dan 2 hari sebelum hari perayaan menjelang kita buat keputusan untuk mencubanya.
Berlari ke Bake with Yen untuk membeli bahan-bahannya,sayangnya Lotus paste dah kehabisan stock.Acuannya pun tak ada.Yang ada cuma acuan plastic.Tetap ku rembat untuk tidak menghampakan harapan laling.
Pergi pula ke Polymer dipuchong,nasib baik dapat dragon fruit Lotus paste dan sarang kayu mooncake pun satu-satunya yang ada berbentuk ikan emas.Rembat juga lah.
Maka selepas Magrib kita mulakan operasi dengan membuat snow-skin mooncake.Kena buat 2 adunan sebab belum lagi habis adunan pertama diterap sepenuhnya dah separuh darinya dimakan my laling.
Lepas siap snow skin mooncake Kita mulakan pula dengan traditional mooncake.Kejadiannya tentulah tak cantik seperti sipakar membuatnya, tapi tetap puas hati dan gembira sebab dapat tunaikan hajat laling.
Dua resepi ini dicopy and paste tampa diterjemah sebab sudah kepenatan dan mengantuk. 

 Resepi asal Snow skin Moon cake disini
Skin Ingredients:
100g fried glutinous rice flour (sifted)
150g icing sugar
120g boiling water
1 tablespoon shortening
Few drops of banana essence or other flavouring
Few drops of colouring (optional)

Filling:
300g Durian paste (bought from baking supply store). You can also use other type of filling as mentioned above, e.g. lotus paste.

Direction:
(a) Making the Skin Dough
Pour 120g of boiling water into 150g of icing sugar and stir till dissolved. Add a few drops of colouring (optional) and stir till even. Leave to cool.
Add shortening (in small lumps) to the cooled mixture. Sift 100g of fried glutinous rice flour into the mixture slowly. Stir the mixture evenly as you sift. When it becomes difficult to stir, use your hand to knead it into a soft and fine dough.
Add banana essence and knead evenly until the dough does not stick to your hand. If it keeps sticking, leave it to sit for 30 minutes.

(b) Making the Mooncake

Separate the filling into 25g each and roll them into balls. Set aside.

Separate the skin dough into 30g each and roll into balls with smooth surface.
Roll the dough balls over a thin layer of sifted fried glutinous rice flour and flatten them into a circle using either your hands or a kitchen roller.
Put a filling in the middle of the skin and slowly wrap it up. Roll it into a ball and then over a thin layer of sifted fried glutinous rice flour again.
Sprinkle some sifted fried glutinous rice flour into the mooncake mould and cover all sides of the pattern evenly. This is to ease the removal of the moon cake from the mould later. Knock excess flour out of the mould.
Put your wrapped ball into the mould, with the nicer side facing in. Press hard and evenly. Carefully shake the moon cake out of the mould onto your palm and place it in your moon cake box (which can be bought from the baking supply store where you buy your mooncake filling).
Refrigerate the mooncakes for a few hours and they are ready to eat (without baking).




Resepi asal Traditional mooncake  disini

Pastry
325g Hong Kong Flour or super fine flour
225g Golden syrup
75g cooking oil or peanut oil
1/2tsp alkaline water

Method
1. Sifted flour in a mixing bowl.
2. Mix syrup, peanut oil and alkaline water, slowly pour into flour.
3. Use a spatula or hands to mix till form soft dough. Cover and rest it for 1 hour.
4. To weight 60g each and shape to ball.
 
Filling
800g lotus paste
9pcs salted egg yolks (brush with rice wine, steam for 5mins)
30g melon seeds, toasted

Method
1. Add melon seeds with lotus paste, combine well.
2. Weight one salted egg yolk and lotus paste to 100g each, shape to ball.

Egg wash- 1 egg yok + 1tsp milk (lightly whisk to combine)

To make mooncake
1. Flatten the pastry ball and place a lotus paste filling in the centre, wrap and seal the dough slowly by pushing them until totally cover the whole filling, slightly shape into ball again.
2..Lightly flour the mould, knock out excess flour.
3. Place a mooncake ball into the mould and flatten the base with your palm.
4. Overturn the mould to tip the mooncake out by tapping the sides against the table lightly if needed.
5. Bake at a pre-heated oven at 180c for 7mins.
6. Remove mooncakes from oven and set aside to cool for at least 15mins.
7. Apply egg wash on the whole mooncake and bake at preheated oven at 170c for 15-20mins or until golden brown.
8. Remove mooncake from oven, immediately transfer to wire rack to cool. Serve after 1-2 days in room temperature as to soften the mooncake skin.

 
* Thank you sonia for the email and also choo king
for the words of encouragement. I'm looking forward for next year festival as to try my hand on other moon cake flavours and shapes.



                                                                  happy cooking

Friday, September 28, 2012

Sheperd pie

Shepherd pie adalah makanan kegemaran anak-anak P.Ros. Dari yang besar sampai yang kecik.Selalu sangat buat ,sampai kadang2 main campak apa yan tercapai dek tangan dan tak begitu mengambil kira sukatan sebenar resepinya. Kadang-kadang kita yang selalu memasak ni masak main pakai gerak hati je.Siapa setuju angkat tangan!!!
Apa pun pie yang kat atas ni dibuat untuk my 2nd princess bawa ke office untuk jamuan potluck.
Bila dah siap letak bahagian bawah, teringin pula nak main masak-masak dengan lapisan atasnya iaitu lapisan mashed potato.Saja di masukkan dalam piping bag dan gunakan muncung bintang utuk dijadikan bunga rose kecil.Biasanya kita main letak je mashed potato tu dan lakarkan dgn garpu. nampak sweet pulak bila dah siap.Tapi tak nampak terang sangat kan??maalum la kameranya, kamera sepuluh sen.
Bahan-bahannya untuk lapisan daging
* 1 packet besar danging hancur Ramly Burger
* 4 sudu besar tepung gandum
* 1/2 batang leek
* 1/2 biji bawang besar
* 2 keping serbuk pati ayam
* 2 sudu besar lea and perins sos  (Worcestershire )
* Sedikit air
* sedikit garam
* 2/12 sudu besar butter
Cara memasak
1- panaskan butter dan tumis bawang besar hingga layu.Masukkan tepung gandum dan kacau ,Bila tepung gandum dah kelihatan masak,masukkan sedikit air dan dikacau.
2- Masukkan pula daging hancur dan kacau sebati.Biarkan air daging mendidih.Sekiranya daging kelihatan kering sebelum ianya masak,tambah lagi sedikit air.
3- Masukkan pati ayam, sos worcester dan potongan batang leek. Masak hingga semua bahan masak.Tambah garam jika perlu.
4-Tutup api dan masukkan daging kedalam bekas yang akan digunakan untuk membakar pie.Ratakan permukaan daging dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk lapisan kentang  (boleh disediakan sebelum memasak daging) 
* 1 paket ubi kentang(yang biasa dijual dalam bungkusan net kuning di Giant)
* 4 sudu besar butter
* sedikit serbuk lada putih
* 4 sudu besar susu segar
* 1/2 packet shredded mozzarella cheese
* secubit garam
cara memasak
1- kupas kentang,basuh dan rebus hingga empuk.
2- Bila kentang sudah empuk, buang air dan masukkan kedalam mangkuk besar, lenyek kentang hingga separuh hancur
3- Masukkan butter,susu dan serbuk lada putih.Lenyek lagi hingga kentang menjadi halus.
4- Campurkan cheese dan kacau hingga semua bahan sebati.Taburkan sedikit garam jika perlu.
Cara menyediakan pie
Cara 1
Masukkan daging yang telah dimasak kedalam dulang pembakar dan letakan lapisan kentang diatasnya. Sapu hingga rata dan dan kemas.Masukkan separuh dari adunan kentang kedalam pipping bag bermuncung bintang dan picit menjadi bentuk bunga ros pada seluruh permukaan pie. 
Cara 2
Masukkan daging yang telah dimasak kedalam dulang pembakar dan sapu rata.
Letak lapisan kentang diatasnya dan sapu hingga licin dan kemas.Buat garisan dipermukaan lapisan kentang mengunakan garpu.
Bakar pie dalam suhu 180o selama 30 minit.Boleh tunggu hingga permukaan pie sedikit perang jika suka.


                                                                     happy cooking




Thursday, September 27, 2012

Loh Mai Kai

 
Salam untuk semua.Malam tadi tiba-tiba terasa nak makan loh mai kai. Loh mai kai adalah salah satu hidangan dimsum yang biasa dihidangkan di kedai-kedai dimsum.Boleh juga dibeli dikedai-kedai makanan cina untuk sarapan pagi.Tapi tentunya tak ada yang halal bagi kita kaum muslim. Makanya kena la belajar buat sendiri untuk memenuhi selera my laling.Kalau tak kesian dia...
Loh mai kai pagi ni sebenarnya versi exspress. Intinya dah di marinate malam tadi, tapi boleh pula lupa nak rendam beras pulutnya.Maka pagi ni P.Ros masak dalam rice cooker separuh masak dan baru dikukus sampai masak.
Komen dari laling..."mama the pulut is a bit hard,not so sticky like the one sell in the shop".Muaahhh..ahhh...laling..I belum nak buka kedai lagi!!! so tak pe la ya..janji sedap dimakan.Resepi loh mai kai dari Petsie Cheong pernah diletak sebelum ni .Resepi hari  ni adalah dari Mrs Harith Thean(P.Ros la tu,hihihi).
Mari tengok ramai-ramai dan ubah apa yang patut mengikut selera masing-masing ya.

Untuk Pulut
* 31/2 cawan pulut (cawan rice cooker)
* 1 1/2 sudu besar oyster sos
* 1 sudu besar kicap manis
* 1 sudu kecil kicap cair
* 1/2 sudu kecil five spice powder
*1 sudu kecil minyak bijan
* 1 sudu kecil  serbuk lada putih
Cara memasak
1-Campurkan semua bahan dengan sedikit air dan kacau sebati.
2- Basuh beras pulut hingga bersih dan tuang bahan sos kedalamnya.Masukkan air hingga  melebihi sedikit dari paras beras pulut.Tekan suiz dan masak hingga suiz periuk naik.Buka periuk dan kacau -kacau pulut yang separuh masak tadi.Boleh siram sedikit air  dan kacau rata jika pulut nampak terlalu kering.
Bahan inti 
* 3 keping paha ayam (ambil isinya sahaja)
* 5 ke 6 biji cendawan cina ( direndam selama 1 jam)
* 2 sudu besar oyster sos
* 1 sudu besar kicap manis
* 1 sudu kecil kicap cair
* 1/2 sudu kecil kis-cap pekat
* 1/2 biji bawang merah dipotong nipis
* 3 biji bawang putih dipotong halus
* 1 sudu kecil minyak bijan
* sedikit minyak masak untuk menumis
perap ayam dengan semua bahan diatas salama semalaman atau beberapa jam
Cara memasak
1- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang. 
2- Masuk ayam yang telah diperap dan kacau sebentar.Masukkan pula potongan cendawan.
3- Goreng ayan hingga masak dan cendawan lembut.Tambah garam jika perlu.Tutup api dan angkat.
Ayam patut dimasak sebelum memasak pulut.


                                      Saiz besar untuk my laling and me

Cara menyediakan Loh mai kai
1- Gunakan apa-apa jenis mangkuk yang disukai dan atur ayam dan cendawan. Letakkan pulut diatas ayam dan tekan-tekan sedikit pulut hingga rata.
2- Panaskan kukusan dan letak mangkuk pulut dalam kukusan dan kukus dalam 10 ke 15 minit.
3- Angkat dan sejukkan sedikit dan boleh lah terbalikkan kedalam pinggan dan dihidang bersama daun bawang.

                           3 biji untuk  3 orang sang putri kat rumah ni


Yang dalam mangkuk foil ni dibuat khas untuk my cikgu-cikgu yang disayangi


                                                                                             happy cooking



Tuesday, September 25, 2012

Nasi Impit Goreng

Salam untuk semua.nasi impit goreng dibuat ekoran lebihan nasi impit yang dimasak untuk makan-makan raya dikelas drama little laling.Juga lebihan gorengan udang kering masa buat chee cheong fun.So the combination of the two have produced this tasty nasi impit goreng.Tak le membazirkan???.dan memang sedap.
Bahan-bahannya.
Potongan nasi impit (masa ni dah tk tahu brapa paket yang tinggal)
* 2 ulas bawang putih
* 3 ulas bawang besar yang bersaiz agak besar
* 2 1/2 sudu besar cili boh
* 1 keping pati ayam
* Potongan 1/2 batang leek dan juga daun bawang
* 1/2 mangkuk gorengan udang kering(boleh refer resepi chee cheong fun)
* 2 biji telur
Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu minyak masak, tumis bawang dan cili boh hingga terbit bau.Masukkan kiub ayam dan kacau sebentar. Pecahkan telur dan kacau biar telur hancur.
2- Masukkan nasi impit ,gaul rata.Masukkan pula udang kering, leek an daun bawang.Tambah garam jika perlu.Siap untk dihidang.
                                                                                      happy cooking


Monday, September 24, 2012

Donut Coklat

Salam untuk semua.
Donut coklat dimasak untuk little laling dan rakan-rakan dikelas dramanya. Walau pun raya dah habis tapi dah janji nak masakkan makanan raya untuk semua yang ada kat drama kelas tu.
Alhamdulillah,berselera semuanya.
Kesian pulak kat budak2  tak cukup pulak donut tu. nak kena buat lagi la ni. Adunan donut ni kalau ikut resepinya memang lembik, tambahkan lagi 2 atau 21/2 cawan tepung gandum semasa mengulinya menjadi doh lembut.Tapi hasil donut ni tak pernah mengecewakan ,grenti lembut sampai ke malam.


Bahan-bahannya

  • 3 cawan tepung gandum (guna lagi 2 ke 21/2 cawan gandum semasa menguli)
  • 1 cawan air suam kuku
  • 2 sudu besar mentega
  • 6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis) (P.Ros guna 4 sudu besar)
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 1 paket yis (jenama mauripan)
  • 1 biji telur  
  • Cara-cara

  • Cairkan mentega dan ketepikan.
  • Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
  • Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
  • Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.
  • Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, gaul sebati dengan senduk kayu. biar adunan lagi selama 45 minit.
  • Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.
  • Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice..
                                                         happy cooking

Saturday, September 22, 2012

Chee Cheong Fun

Salam hari minggu semua. Biasanya chee cheong fun dimakan untuk sarapan.Tapi kat rumah ni anything chinese, we eat at any time we like.
Dah lama tak buat chee cheong fun,kebetulan hari ni bawa little laling ke popular book shop.Sambil menunggu dia menghabiskan masa membaca buku2 yang disukainya ,P.Ros  pun rembat 2 3 buku masakan dan cuci mata dengan resepi2 didalamnya. Terpikat dgn 1 buku masakan cina yang berharga RM113.00. Aauuu...mahal sangat tu...dengan dunia yang canggih dan dalam dunia blogger macam2 resepi masakan boleh dicari,jadi rasanya tak perlu membelanjakan wang sebanyak itu.
Setelah melihat buku masakan cina tadi maka terasa la pulak nak makan masakan cina malam ni.My laling apa lagi...terus setuju dan happy. 5 batang chee cheong fun dimakan sorang-sorang. Kalau sapa-sapa berkenan boleh la tengok resepinya ya. Cara membuat chee cheong fun step by step ada kat sini
Bahan-bahan  chee cheong fun (P.Ros buat 2 kali ganda adunan ni untuk kami berlima)
* 230ml air

* 70grm tepung beras

* 1 sudu besar wheat flour

* 1/4 sudu garam

* 2 sudu besar minyak masak

Bahan inti

* 90 grm udang kering (direndam dalam air panas selama 15 minit dan tumbuk biar agak pecah)

* 1 pokok daun bawang dan sedikit hirisan bawang besar

* 2 sudu kicap manis

* 1 sudu kicap cair

* 1 sudu minyak bijan

* 1 sudu besar minyak masak

cara memasak

1-Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang besar,masukkan pulak udang kering dan goreng sebentar.

2- Masukkan pula kicap cair dan kicap manis serta daun bawang.Kacau hingga udang kering masak dan masukkan daun bawang.Angkat dan sejukkan.

Bahan tabur

*  1 packet kecil bijan (di goreng tampa minyak)

* potongan daun bawang

 Untuk sos
* 1 sudu besar taucu (P.Ros guna cap tamin)

* 3 sudu besar sos hoisin

* 2 sudu besar kicap manis

* 1 mangkuk sedang air

* 1 sudu kecil minyak bijan

*2 ke 3 sudu besar gula (bergantung pada kemanisan yang diingini ya)

*1 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air

Masukkan bahan * kedalam blender dan blend sampai kacang masin  hancur. Masak sos hingga mendidih.Masukkan gula dan minyak bijan. kacau sebati..Masukkan pula bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih sebentar. Tutup api dan boleh dihidangkan sejuk atau panas.

Nota: tambahkan bancuhan tepung jagung sekiranya kuah cair sebab saiz mangkuk kita mungkin berbeza. 

                                                                     happy cooking

Friday, September 21, 2012

Cinnamon Bread


Cinnamon bread dibuat untuk breakfast pagi semalam gara-gara tak dapat tidur. Concert dan graduation untuk anak-anak ditadika tak lama lagi. Makanya tidur tak lena dan makan sekenyang-kenyang dibuatnya.
Satu penyakit yang pasti bila tak boleh tidur,makanya P.Ros biasanya menghabiskan masa didapur.Pastinya jam 2 atau 3 pagi mengeledah apa yang ada didapur yang boleh dikerjakan untuk dijadikan hidangan mulut ini.
Pada setiap masa walau dimana saja...anything with cinnamon, I love it!!!! . pekena dengan kopi untuk dijadikan ubat agar terus tak payah tidur hingga ke esoknya.UUaa...uuuaaa...cerita yang sama berlaku kat sini
 Resepinya dah pernah letak,tapi tak pe hari ni letak lagi sekali ya. Cuma kali ni tak ade gula perang,so P.Ros guna gula biasa je dan dicampurkan dengan almond nib.
Bahan-bahan untuk roti
1 cawan susu suam
2 biji telur
1/3 cawan(75 grm) margarine(Puan Ros guna butter)
1/2 cawan gula halus
4 1/2 cawan tepung roti (High protein flour)(guna lebih tepung semasa menguli sekiranya adunan lembik sebab ia bergantung pada tepung yang digunakan)
2 1/2 sudu kecil yeast
1 sudu kecil garam
Bahan tabur
1 cawan gula perang
2 1/2 sudu kecil cinnamon
1/3 (75 grm) butter lembut

Cara memasak
1- campukan susu suam bersama yis dan biarkan selama 10 minit
2-Dalam mangkuk besar,campurkan semua bahan roti dan masukkan campuran yis.Uli doh selama 10-15 minit. Tutupkan mangkuk doh dan rehatkan doh selama lebih kurang 45 minit.
3- Keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk sedikit sebelum dicanai.tabur gandum atas tempat mencanai dan canaikan doh pada ukuran 21 x 16 inci.
4- Dalam mangkuk kecil campurkan gula perang dan cinnamon
5-Sapukan butter lembut diatas doh yang telah dicanai tadi sehingga habis.Taburkan pula campuran gula dan cinnamon keatas doh sama rata.
6- Gulung doh kemas-kemas dan potong doh menjadi 12 potongan cinnamon roll(P.Ros dapat 15 biji).Atur doh dalam dulang yang disapu sedikit butter.Rehatkan doh selama 20 minit.
7-Bakar dengan kepanasan 180 C sehingga roti kuning keemasan lebih kurang 15 minit.
 
 yang ni saja dimasukkan sausage untuk hidangan little laling.
                                                                 happy cooking



Monday, September 17, 2012

Steak Burger

Salam dan Happy Malaysia Day untuk semua.
Permintaan Sang Puteri untuk makan makanan orang putih malam ni walau pun hari ni kita menyambut hari Malaysia.Tak salah kan org Malaysia makan makanan omputih sekali-sekala. Masaalahnya bukan sekali sekala tapi selalu..... Wahai Sang Puteri harusnya kamu kahwin omputih je la ya.
Ini salah satu cara mudah cepat dan express untuk menyediakan hidangan Mat saleh tu.Tapi tentunya lebih sedap jika burger tu dibuat sendiri.
Steak burger dihidangkan bersama roti whole meal yang dibakar,kacang panggang,wedges kentang, rebusan sayur-sayuran dan brown sos. Puas hati dia orang makan.

Bahan-bahan untuk steak burger
* 10 keping daging burger yang dipanggang dalam kuali non-stick  yang disapu sedikit minyak hingga masak dan agak garing . Ketepikan.

Brown Sos
* 50 grm butter
* 2 sudu besar tepung gandum
* 1 labung bawang besar dihiris nipis
* 1 tin cendawan dipotong nipis
* 1 cawan susu segar
* 1 cawan air (lebih kurang)
* 1 keping chicken stok
* 1 sudu besar Worcestershire sos
* Serbuk lada hitam sebanyak yang disuka
* 1 sudu kecil kicap pekat (untuk menjadikan sos brown)
* garam jika perlu
Cara memasak
1- Dalam kuali yang sama tambahkan butter dan kecilkan api.Biar butter cair.
2- Masukkan potongan bawang besar dan kacau hingga layu.
3- Masukkan pula tepung gandum dan kacau lagi hingga tepung masak.
4- Tuang susu dan kacau rata.Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
5- Masukkan pula chicken stok ,Worcestershire sos dan kicap pekat. Masukkan potongan cendawan dan kacau Kecilkan api dan biar sos mendidih dan memekat.
6- Masukkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa jika perlu. Tutup api dan siap untuk dihidang.

                                                                 happy cooking



Apam Beras Dan Bonda Ku

         Love shape apam tanda cinta dan sayang ku pada mu bonda

Apam beras yang dibuat untuk bonda tercinta. Kunjungan singkatnya dari Kelantan untuk beraya dirumah anak-anaknya. Hilang penat duduk dalam kereta sepanjang perjalanan belum habis,tapi dah nak pulang sebab kakak yang mambawanya kesini akan mula bekerja petang nanti dan anak buah pun dah ponteng sekolah selama 2 hari.
Dalam masa yang singkat ini P.Ros cuba masak segala masakan kegemarannya.Apam ni pula secara bidan terjun.Memang dia suka makan apam,semasa melayari blog dan menyalin  beberapa resepi yang ingin dicubanya sendiri,terpandang N3 apam ni.Jam dah menunjukkan pukul 12 malam dan kami masih rancak bersembang pasal makanan.

Sebelum tidur P.Ros kedapur menyediakan adunan apam.Rehatkan mata dan juga bancuhan apam selama 3 jam. Bangun dan kukus. Sempat la bonda tersayang menjamah apam panas sebelum berangkat pulang kekampung halaman pada pukul 4.30 pagi. Dapat juga dia bawa bekal apam 1 tupperware.
Walau sedih bonda nak berangkat pulang tapi hati puas kerana sempat menghidangkan kuih kegemarannya. Cuma terkilan sebab tak sempat buah kuah untuk dia cicah apam tu. Dia suka apam cicah kuah ikan. Kakak ku hentam aje apam bersama sambal sotong. Ku tetap suka apam ku bersama kelapa...hihihi. Resepinya dah pernah letak dan diambil dapi dapur kak Ros My Kuali.

Bahan-bahannya
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap! 

                                                               happy cooking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info