Mereka yang sudi.......

Wednesday, November 30, 2011

Banana Crumble Muffin

Hana 2nd school holiday activities
Hello aunties, today is my turn to take over the kitchen again..

Thank you aunty Rima from Singapore for the lovely  and delicious recipe.My papa love it very much.

Bahan-bahannya
*1 1/2 cawan gandum
* 1 tsp baking soda
* 1 tsp baking powder
* 1/2 tsp garam
* 3 biji pisang dilenyek (P.Ros guna 4 biji)
* 1 biji telur dikocok sedikit
* 1/3 cawan butter yang dicair
* 3/4 cawan gula
* lebih kurang 20 biji kacang pecan dipotong kasar (yang ni P.Ros tambah sendiri)
Topping
* 1/3 cawan gula perang

* 2 sudu besar tepung gandum
* 1 tbsp  butter
* 1/8 tsp cinnamon
cara-caranya
Sediakan 12 biji mangkuk muffin(P.ROs dapat 15 biji)
1- Dalam mangkuk besar campurkan gandum,soda,baking powder dan garam.Dalam mangkuk lain pukul pisang ,gula.telur dan butter cair hingga sebati.
2- Masukkan gandum kedalam bancuhan pisang dan gaul hingga bahan sebati.
3- Masukkan adunan muffin kedalam mankuk muffin yang telah disediakan.
4- Dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan topping dan gaul rata.Taburkanya keatas bancuhan muffin tadi.
5- Bakar muffin dalam oven yang telah dipanaskan dgn suhu 180C selama 18-20 minit .Cucuk muffin dgn penyucuk gigi dan sekiranya ianya keluar bersih maknanya muffin sudah masak.
                                                         happy cooking







Puding Lemak Cendol

Salam untuk semua.dah banyak hari intai dan simpan resepi ni yang diambil dari dapur yatie dan berkenan dgn bentuk puding bunga rose yang ada kat dapur Home Sweet Home.
 Last weekend kita buat ni untuk minum petang.Sebenarnya kita jarang buat kueh mueh sebab tukang makan kat rumah ni tak brapa gemar makan kueh.Cuma my laling je yang makan.Tapi bila tengok puding ni entah kenapa hati mengamit nak cuba.Maka kita masuk dapur dan buat projek dan untuk mengalakkan sikecik memakannya sajala kita tekapkan puding tu dgn bentuk bintang.
Lucky menjadi rupanya.Dia makan 2 ketul.Yang kakak tetap sama dan siap tanya.what is this funny looking kueh?
Nak kena siku betul la....anyway I love it and my no 1 supporter (my laling la) tetap suka dan kata sedap.Thank you yatie. Minta izin copy and paste kat sini ya
 Puding Lemak Cendol
copy paste: Yatie Sinar kehidupanku
Bahan-Bahan
  • 1 cwn tepung jagung
  • 1 1/2 cwn gula pasir
  • 4 1/2 cwn santan (sederhana pekat)(P.Ros guna 2 kotak santan 200ml + 2 cawan susu segar dan sedikit air untuk menjadikan 41/2 cawan santan)
  • 2 helai daun pandan
  • 500 gm cendol (tapiskan)
  • 1/2 sudu kecil garam(ni P.Ros tambah)
Cara-cara
  1. Bancuh 1 cwn tepung jagung bersama santan dan tapiskan.
  2. Masak adunan td dgn api sederhana.
  3. Masukkan gula pasir dan kacau hingga sebati. Adunan hendaklah sentiasa di kacau. (dalam 20 minit)
  4. Masukkan cendol yg ditapis. Gaul sebati selama 5 minit.
  5. Angkat dan tuang di loyang.Biarkan sejuk dalam 2 jam.
  6. Setelah sejuk bolehlah dipotong.

Tuesday, November 29, 2011

Wanton Inti Popia

Salam untuk semua.Mati akal nak buat apa for breakfast.Dalam peti ada kuli popia dan sikit lagi kulit wanton yang paketnya pun dah dibuka..so baik la cepat2 habiskan sebelum ia rosak.
Kat rumah ni kalau buat popia mesti budak2 ni lebih suka kalau dimasukkan sausage dan sayur2 tapi jangan la dimasukkan taugeh, dah buat berkali-kali.hari ni kita gunakan inti yang sama untuk kuli wanton tu.So next time kalau malas nak buat a real inti dumpling boleh la buat  versi ni  dan tetap sedap.


Resepi: P.Ros SinaranMenu
cara memasak intinya boleh refer kat sini.
untuk kulitnya bolehla gunakan kulit popia atau cuba dengan kulit wantan yang berbentuk bulat.
Masukkan sesudu inti kedalam kulit wanto  dan sapu air pada sekeliling tepinya.Cantumkan macam buat karipap.Siap untuk digoreng dan bolehlah dihidang dgn sos pilihan.

                                                          happy cooking



Monday, November 28, 2011

Muntou/Steamed Chocolate Bread / Cooking Chinese Food 巧克力馒头

Salam pagi senin la untuk semua.Hari ni public holiday so dua-dua puteri yang besar ada kat umah. Semalam niat hati nak buat pau tapi isi ayamnya pula tak ada.Kat rumah ni pau yang berinti ayam,sardin atau kacang merah aje yang dimakan.Inti lain tak brapa nak pandang.Maka pagi ni kita bertukar arah pada satu lagi resepi breakfast ala china.Yang ni memang kegemaran princess no 2.Last night kita sound tomorrow mama nak buat muntou atau choclate steam bun.Dia cakap ok..nice2. Muntou ada lah bun kosong yang tak brapa manis dan biasanya dimakan begitu saja.Biasanya beli je kat supermarket,Malam tadi kita geledah youtube dan jumpa video ni.Maka lagi senang la kerja nak membuatnya sebab cara2 dah ditunjukkan.
Tapi yang sedihnya bila memasak dan ada budak 6 tahun yang asyik mama nak ni mama nak tu..mama ini..mama itu...adoi buat muntou pun boleh jadi salah teknik...bahagian choclate  dan putih yang sepatutnya berada dikiri kanan muntuo dah jadi kat bawah dan atas.Ee...geram sungguh.Dah jadi pau spiral la pulak...apa2 pun refer la kat video tu.Bila dak dikeluarkan dari steamer baru kita perasan dan terus speechless...tengok aja la ya resepinya dan tengok video untuk cara-caranya.


Bahan-bahannya
* 4 cawan tepung gandum
* 2 cawan air (P.Ros guna 1 1/2 cawan aje.)
* 2 sudu kecil yis
* 2 sudu besar serbuk coco
* 1/2 cawan gula
Cara-cara membuatnya sila rujuk pada video yang disediakan ya.
Nota:sapa2 yang ahli keluarganya tak ramai buatla separuh dari resepi tu ya,dan jika suka manis lebihkan sikit saja jumlah gula untuk separuh resepi.

                                              happy cooking



Sunday, November 27, 2011

Mangkuk Dumpling Berlauk

  Salam Maal Hijrah untuk semua umat Islam.
Resepi hari ni pun adalah resepi yang pandai2 dihijrahkan oleh P.Ros.Ya la biasanya dumpling digoreng dan dibuat sup.Hari ni kita hijrahkan dia dengan membakarnya pulak.Boleh  dimakan bila2 masa dan enak dijadikan appetizer.
Intinya banyak berbaki tapi tak rugi sebab boleh buat inti telur bungkus atau pasta bakar lepas ni. Hari ni P.Ros buat 2 jenis inti sebab little laling tak makan daging sejak 2 tahun lepas (dia phobia tengok lembu dipotong semasa Hari Raya Haji 2 tahun yang lalu).Jom tengok resepi.
Resepi: P.Ros @ SinaranMenu
Bahan kulit
* 18 keping kulit dumpling bentuk bulat
Bahan Inti
* 400 grm daging hancur (1 tiub)
*- 1 biji bawang besar potong dadu
* 1/4 biji potongan capsicum merah + 1/4 biji potongan capsicum kuning dipotong dadu
* 2 sudu kecil tomato puree
* 1 sudu besar rempah kari daging
* 3 ulas bawang putih
* 2 batang daun bawang
* 2 sudu minyak masak
Bahan Sayur
* Daun salad atau Lettuce secukupnya (pastikan sayur dibasuh terlebih awal dan keringkan airnya).

cara memasak
1-Masukkan sekeping kulit dumpling kedalam muffin pan.Tekan sedikit tapi pastikan tidak terlalu banyak lipatan ditepi sebab takut susah untuk meletak inti bila ianya terlalu tertutup.
2-Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 10 minit atau keselurahan kulit dumpling bertukar warna dan tidak lagi berwarna kuning.Bahagian tepi atasnya juga bewarna perang.
Angkat dan ketepikan.
3- Panaskan 2 sudu makan minyak dan tumis bawang putih bersama bawang besar.Kacau hingga terbit bau,masukkan pula tomato puree dan rempah kari.Goreng hingga semua bahan garing.
4-Masukkan pula daging hancur dan masak hingga air daging kering.Masukkan garam dan sedikit gula(P.Ros guna 1/2 keping kiub pati ayam.
5-Masukkan pula potongan cupsicum dan daung bawang .Kacau rata dan rasa la masin manisnya.
Angkat dan sejukkan sebentar.

                                      Mangkuk dumpling inti tuna+mayo pilihan little laling

Cara menghidang
1- Letakkan sekeping kecil potongan daun salad kedalam mangkuk dumpling dan masukkan 1 1/2 sudu kecil bahan inti.
2- Siap untuk dihidang.

Nota
* pengunaan daun salad adalah untuk menjadi pengalas pada inti agar bawah kulit dumpling tidak menjadi basah oleh minyak atau air dari bahan inti.
* Kulit dumpling yang dah siap dibakar jika berlebihan boleh disimpan didalam apa2 bekas kedap udara.
* Bahan inti boleh dipelbagaikan mengikut selera masing2.

happy cooking




Saturday, November 26, 2011

Meat Floss Roll Bun


 10.00 am
Salam Sabtu.Enjoy the photos first.Today is mother and daughters day out.Will update the recipe later.Resepi dari sini.
5.00 pm
Hai I'm back and here's the recipe.Hari ni pagi2 lagi kita bangun sebab teringin sangat nak cuba resepi ni.Biasa beli dari bakery ,malam tadi merayap sana sini dan singgah kat blog Rima.Dan dia mention tentang blog tuan resepi kat atas tu,Kita pun pi intai dan ternampak resepi ni dan roti yang dibuatnya sangat cantik.hati tak boleh tahan,masuk dapur dan tengok ada tak bahan2 untuk buat roti ni.Alhamdulillah semuanya ada kecuali chicken floss,tapi kita masih ada 2 paket sambal daging yang dibawa dari kelantan.So kira ok la tu.Cuma next time nak cuba dgn chicken floss pulak.Thank you pada tuan resepi yang cantik jelita.Kalau nak tengok resepi asal jemput la singgah kedapurnya.
Bahan-bahannya
* 200 grm tepung roti + 50 grm tepung roti
* 50 grm tepung gandum
* 30 grm gula halus
* 1 sudu makan  susu tepung
* 6 grm yeast (1/2 packet)
* 2 biji kuning telur
* 100 ml air (P.Ros guna 1/2 cawan air)
* 50 grm majerin(P.ros guna butter)
*1/4 sudu teh garam
Bahan Topping
* 1 biji kuning telur
* 2 batang daun bawang potong halus
* bijan goreng tampa minyak secukupnya.
Bahan Filling
* Mayonies
* chicken Floss(P.Ros guna Meat Floss)

Cara membuatnya (cara P.Ros)
1- Campurkan 200 grm tepung roti bersama 50grm tepung gandum,gula,garam dan bread improver.Kacau rata.Taburkan pula yeast dan kacau lagi.
2- Masukkan kuning telur dan gaul bahan sambil memasukkan air sedikit demi sedikit.Uli bahan roti.
3- Masukkan pula butter dan gaul semua bahan hingga sebati.Ketika ini bahan agak lembik.Masukkan tepung roti yang 50grm tadi sedikit demi sedikit. sambil menguli.Uli bahan sehingga tidak melekat dijari dan agak elastik(tepung roti tidak semestinya digunakan sampai habis) kerana ini bergantung pada kelembapan gandum yang digunakan.
6- Perap adunan dalam mangkuk yang ditutup dengan taula selama 45 minit atau hingga adunan kembang sekali ganda.
7- Keluarkan adunan dari mangkuk dan tumbuk2 sedikit untuk mengeluarkan udara.Taburkan sedikit tepung roti keatas papan canai dan canai adunan.Alihkan adunan kedalam bekas pembakar yang telah disapukan dengan butter.
8- P.Ros hanya gunakan tapak tangan untuk meneruskan proses menyanai adunan untuk mendapat saiz yang sama dgn bekas pembakar.
9- Gunakan garpu untuk membuat lubang disana sini atas adunan yang siap di canai agar roti tidak mengembang semasa membakarnya.Biarkan adunan rehat dam 10 ke 15 m init.
10-Sapukan kuning telur pada keseluruhan adunan roti.Taburkan pula daun bawang diikuti dgn bijan.Bakar roti dalam oven yang telah dipanaskan dgn suhu 180C selama 15 minit.(jangan lebih dari 15 minit untuk membolehkan roti digulung tampa pecah)
11.Potong parchment paper yang saiznya lebih besar dari saiz roti.Keluarkan roti dari oven dan terbalikkan roti keatas kertas tadi (Maksudnya bahagian bawah roti yang dibakar tadi kini berada dibahagian atas).
12- Sapukan roti dgn mayonnaise dan taburkan meat floss.
13- Gulung roti kemas-kemas dengan mengunakan bahagian hujung kertas untuk menolaknya kedepan.Pastikan roti digulung kemas.
14- Potong roti kepada 5 atau 6 bahagian.Sapukan setiap hujung roti dengan mayonnaise dan tekan roti kedalam meat floss(P.Ros tak letak terlalu banyak meat floss disetiap hujung roti sebab meat floss agak kasar dan nampak terlalu banyak dibandingkan dgn chicken floss yang lebih halus.
15- siap untuk dihidangkan.
Nota: Harus berhati-hati ketika memotong agar roti tidak pecah atau sumbing kerana texture meat floss yang agak kasar .Jadi pastikan pisau betul-betul tajam.
                                                           happy cooking

Friday, November 25, 2011

Egg Benedict

Salam untuk semua.Hari2 cuaca tak menentu.Kejap terang kejap gelap.Dah beberapa hari kita tak masuk office sebab 1 Dec baru mula buka offce.Setiap tahun 1st week of school holiday kita memang bagi semua cikgu2 off.Tapi pagi tadi ada appointment dgn parent pukul 8.30 pagi. Bila masuk office semuanya terang benderang dah dekat nak balik baru perasan napa fax machine and tel macam tak dok karen.balik umah bagi tahu laling.Dengan senang hatinya dia zoom ke office nak tengok apa sebabnya.lepas 1/2 jam dia balik dengan berita sedih.katanya Tel,fax machine dan printer semuanya dah kena lightning.Huk..huk.hukk.katanya lagi kos baiki akan lebih banyak dari kos beli baru.Wa..la...wehhh!!!!!I'am speechless..sigh...
Tengok aje la egg benedict yang kita nampak kat dapur masam manis dan my small kitchen beberapa hari lepas dan buat untuk breakfast pagi tadi.Tapi kita punya remekin agak besar so kita guna 2 keping roti tampa membuang tepinya.nasib baik guna 2 keping roti kalau tak 1 keping roti tak cukup punnn..untuk kita yang tak tahu nak tahan makan ni...

caranya pun mudah: Sapu butter kat remekin.masukkan roti tekan sedikit kebawah,pecahkan telur dan renjiskan serbuk ajishio.bakar sampai telur putih tidak lagi kelihatan jernih atau ikut la kegemaran masing2 tentang  kemasakan telur tu.Kiat suka seperti apa yang di dalam gambar tu.Little laling pun habis dia punya telur dan 2 keping roti tu.

Ada sapa2 nak bagi percuma tak barang yang dah terbakar kat atas tu????Sob..sob..
                                                          happy cooking 

Thursday, November 24, 2011

French Toast Pancakes

Salam untuk semua. French Toast Pancake.. with caremalised banana.I Love.....Resepi asal dari sini. Memang sedap,tapi yang kencing manis dan yang berdiet tu tak payah la mencubanya.For those with a sweet tooth dipersilakan mencubanya.I enjoyed eating this with my 1st princess last sunday morning before we started making the chee cheong fun.Ada pula secawan kopi..aduh memang pagi minggu yang nikmat.Both of us go...emmm.emm..yum..yummm
Bahan2 French toast pancakes:
* 12 keping roti gardenia (resepi asal guna 16 keping)
*3 biji telur (resepi asal guna 4 biji)
* 1 sudu kecil cinnamon
* 1/2 cawan buttermilk (P.Ros campurkan susu dan 1 sudu kecil cuka)
* butter untuk mengoreng

Untuk Pisang
* 3 biji pisang dipotong bulat
* 4 sudu butter
* 1/2 cawan gula perang


Cara menyediakanya

1-Potong setiap kepingan roti mengunakan apa2 acuan berbentuk bulat.
2- Dalam mangkuk kocok telur,buttermilk dan cinnamon hingga sebati.Celupkan roti sekeping2 kedalam bancuhan telur tadi.Buat untuk kedua2 belah roti tapi pastikan roti tidak terendam dalam bancuhan takut nanti roti menjadi soggy atau kembang.
3-Panaskan sesudu butter dalam kuali dan goreng roti hingga garing kedua2 belahnya.pastikam cuci kuali dgn kitchen towel jika kuali sudah menjadi seperti hangus  sebelum mengoreng kepingan roti yang baru.
Untuk Pisang
1- kacau gula merah dan butter diatas api sederhana panas hingga gula hancur.Kacau2 seketika .
2- Masukkan pisang kacau rata untuk beberapa minit dan tutup api
3- Letakkan pisang berkeramel keatas pancake dan hidang sewaktu masih panas bersama secawan kopi.
Nota: P.Ros masukkan 1 sudu besar air kedalam bancuhan gula semasa memasak untuk mendapatkan sos yang tak terlalu pekat.


                                                         happy cooking

Wednesday, November 23, 2011

WordLess WedNesday

Hana 1st school holidays activities
Hello aunties..I'm taking over the kitchen for today!!!
Nota: Pernah buat dan boleh refer kat sini

Tuesday, November 22, 2011

Tart kentang

Salam untuk semua. Pagi ni tak tau apa nak masak untuk breakfast la.Masuk dapur dan geledag sana sini.nampak kentang 5 biji.Nak buat apa ya? Goreng 2 tak boleh le..masih batuk dan sakit tekak! Tak kan nak buat mash potato pagi22 ni...malas le nak buar brown sos tu.Apa pun ini lah jadinya bila kita campur kentang .karot ,susu dan telur.Next time nak buat nak kena improvise sikit la sebab bawahnya ada yang melakat dan ada yang ok.Mula2 buat dalam bekas muffin saiz kecil,tapi disebabkan badan yang tak brapa sihat kita masukkan semuanya dalam satu bekas biar cepat selesai kerjanya.Tapi laling kata "mama I like the small one senang nak makan,sebiji2 masuk mulut. Ya la ling...tapi kepala ni tak brapa  mengizinkan nak lama-lama kat dapur.Next time ya.
Resepi: P.Ros @ SinaranMenu
Bahan-bahannya
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut
* sedikit potongan daun bawang
* 2 batang crab stick dipotong kecil
* 1/4 cawan susu
* 3 biji telur
* 1 packet mozzarella cheese
* garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa


Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.

nota: Mungkin boleh masukkan sedikit tepung untuk percubaan kali kedua nanti.

                                                     happy cooking


Sunday, November 20, 2011

Chee Cheong Fun

Salam malam semua.Hari ni kita rasa agak relax sikit sebab cuti sekolah dah bermula.So dah pasang niat minggu ni nak rehat dulu sebelum office dibuka semula.Tapi yang tak best tu hari ni dah demam pulak .Batuk.selsema dan sakit tekak.Adoi...walau pun begitu teringin sangat nak cuba buat chee cheong fun yang sememangnya menjadi kegemaran ahli2 tukang makan kat sini.maalum la makanan turun temurun keturunan my hubby.Biasanya memang beli saja,tapi last week nampak kat blog Kuali buruk yang dah cuba membuatnya sendiri.Maka semangat kita pun naik dan mula mencari resepi dan video2 yang tunjuk cara untuk memasaknya.Rupanya senang bebenor....tapi percubaan pertama ni tak la cantik sangat rupanya namun rasanya sedap.Next time tahu la kita macammana nak adjust ketebalannya, dan hubby suruh cari resepi sos yang lebih sedap dari ni.Baik Boss!!!!! 
Pastinya akan ada percubaan kali kedua.Kita buat 3 kali bancuhan resepi kat bawah ni yang diambil dari salah satu video kat youtube.
Chee cheong fun ni biasanya boleh dihidang tampa filling atau pun diletakkan udang didalamnya.Hari ni kita buat filling udang kering.

Bahan-bahan  chee cheong fun
* 230ml air
* 70grm tepung beras
* 1 sudu besar wheat flour
* 1/4 sudu garam
* 3 sudu besar minyak masak
Bahan filling
* 90 grm udang kering (direndam dalam air panas selama 15 minit dan tumbuk biar agak pecah)
* 1 pokok daun bawang dan sedikit hirisan bawang besar
* 2 sudu kicap manis
* 1 sudu kicap cair
* 1 sudu minyak bijan
* 1 sudu minyak masak
cara memasak
1-Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang besar,masukkan pulak udang kering dan goreng sebentar.
2- Masukkan pula kicap cair dan kicap manis serta daun bawang.Kacau hingga udang kering masak dan masukkan daun bawang.Angkat dan sejukkan.
Bahan tabur
*  1 packet kecil bijan (di goreng tampa minyak)
* potongan daun bawang


Cara memasak
1- Campurkan tepung beras,wheat flour dan air.Gaul rata.Masukkan pula garam.Kacau lagi dan tapis kedalam bekas yang bersih.
2- Masukkan minyak masak dan kacau hingga adunan betul-betul larut dan bercampur rata.Rehatkan selama 1 jam.(P.Ros rehatkan dalam 20 minit aje).
3- Panaskan kukusan, sapukan sedikit minyak pada loyang dan masukkan sesenduk bancuhan kedalam loyang ( saiz senduk dansebanyak mana bahan yang dimasukkan kedalam loyang sebenarnya bergantung pada saiz loyang untuk mendapat ketebalan chee cheong fun yang betul) untuk mengukus Pastikan adunan dikacau rata setiap kali menyenduk adunan kedalam loyang dan loyangnya juga disapu minyak.Kukus la selama lebih kurang 5 minit.
4- Angkat chee cheong fun yang telah dikukus tadi dan biarkan seketika dan letakkan 1 sudu kecil inti sebelum digulung.(kerja menjadi lebih senang sekiranya ada 3 biji loyang yang sama saiznya).
5- Potong chee cheong fun kepada kepingan yang sama besar dan letakkan kedalam pinggan.taburkan bijan dan sos  juga daun bawang serta sedikit inti udang kering atas chee cheong fun sebelum dihidangkan.(daun bawang kita dah habis jadi tak dapat la ditabur kat atasnya.
Bahan sos
Campurkan 6 sudu kecil kicap cair bersama 3 sudu besar gula dan 1 sudu besar air panas.Kacau hingga gula hancur dan masukkan pula 1 sudu besar minyak bijan dan kacau rata.
*nota: untuk sesiapa yuang pernah buat laksam,chee cheong fun adalah jauh lebih nipis dari laksam. jadi saiz senduk juga bergantung pada saiz loyang.
                                                    happy cooking
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info