Mereka yang sudi.......

Monday, October 31, 2011

Roti UFO

Salam Isnin.P.Ros masih bercuti sebab smalam baru habis concert.Kita declared skolah cuti so cikgi-cikgi boleh rest selepas penat bekerja keras demi menjayakan concert dan graduation semalam.


Pagi ni hati pun lapang dan teringat kat resepi roti UFO yang diintai dari dapur Wendy sejak beberapa hari yang lalu.Kebetulan semua bahan pun ada so kita buat untuk bfast pagi tadi.Boleh tengok original resepi kat sini.Sebenarnya kita takut nak paipkan topping tu banyak2 bila tengok ianya mula meleleh (walau pun masih banyak topping yang berbaki).Bila dah masak menyesal sungguh tak taruh topping lebih sikit sebab roti kita tak ada macam piring ufo(seperti roti yang Wendy buat).Tak apa nanti nak cuba lagi sebab toppingnya masih ada.Anyway thank you Wendy for the recipe.Will try again for 2nd time.
Source of recipe: Wendy- table for two or more
Bahan Doh
*160 gm tepung roti
*40 gm tepung gandum
*1 sudu kecil yis
*½ sudu kecil garam
*1 sudu besar tepung susu
*40gm gula
*30grm telur
*90 grm air water (P.Ros guna 80grm macam Wendy juga)
*30 grm butter(P.Ros cair kan sedikit dan sejukkkan sebentar sebab baru keluar dari petiais)
* sedikit teung gandum untuk digunakan semasa menguli adunan jika adunan agak melekat pada tangan.


 BahanTopping
*40 grm gula
*sedikit vanilla essence
*30 grm tepung gandum
*¼ sudu kecil baking powder
*10 grm ground almond
*45 grm butter yang dicairkan


Cara-caranya:

1.Campurkan semua bahan kedalam mangkuk dan adun bahan-bahan mengunakan tangan.Uli lebih kurang selama 20 minit.Taburkan sedikit gandum sekiranya adunan melekat ditangan dan uli sehingga adunan lembut dan kenyal.Tutup mangkuk adunan dengan tuala dan biar kan sehingga saiz adunan mengembang sekali ganda.
2Tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin dan bahagikan adunan kepada 6 bahagian.Bulatkan setiap adunan menjadi seperti bola dan letak kan bebola roti diatas sekeping pachment paper yang digunting dgn ukuran  5 inch diameter.
4. Ketepikan adunan supaya roti mengembang sekali ganda lagi.
Untuk toping
1. Cairkan butter dan campur bersama tepung almond .
2. Telur dipukul bersama gula sehingga gula hancur.
3.Ayak tepung bersama baking powder.
4. Campurkan bahan (5), (6) dan (7).
5.Masukkan kedalam peti sejuk sehingga bahan topping menjadi agak pekat.
10. Bila adunan roti dan mngembang boleh lah dipaipkan topping keatas adunan roti dengan membuat pusingan spiral bermula dari tengah roti dan naik keatas sehingga penuh.Batter topping akan mencair kebawah.
11. Bakar pada suhu 180C lebih kurang 20 minit atau tepi roti kelihatan garing.


Nota untuk diri sendiri.
1-Boleh letak lebih topping agar selapas masak akan mendapat lapisan topping yang lebih tebal dan lebih ranggup (sebab batter topping masih ada berbaki).
2- Masukkan perisa kopi untuk mendapat roti UFO berperisa kopi. 
                                                    happy cooking


Sunday, October 30, 2011

Baked Fish

Salam Ahad.Finally my kindergarten concert and graduation is over. Lega lah sikit rasanya.nyenyak la tidur malam ni. Alhamdullillah semua berjalan lancar dan parents all happy tengok persembahan anak-anak mereka.
Dengan kesibukkan kita hari ni sah-sah la tak masak! so tayang lah dinner semalam.nak tulis resepi pun dah malas sebab mata dah rasa nak lelap.resepi yang sama dgn yang kat sini, cuma yang ni kita buat mashed potato dan gunakan sos ikan yang sedang dibakar untuk membuat sosnya(1/2 fresh milk + 1/2 sos ikan).Tengok la resepinya kalau suka ya.

                                                               happy cooking

Saturday, October 29, 2011

Roti Prata Pisang.






Salam sabtu.Menu breakfast pagi tadi.Sesuatu yang cepat dan simple dek banyak hal yang nak disettlekan sebelum concert tadika esok.Ditambah pula dgn Little laling yang demam dan kena asthma.Nak gi klinik la lepas makan ni....Kita buat dua jenis .1 yang ada pisang dan cheese dan 1 yang hanya ada cheese.Memang senang dan cepat.


Bahan-bahannya:
* 3 keping roti prata jenama kawan(Flaky)
* 3 sudu besar kaya(perasa pandan atau sebagainya)
* 3 biji pisang berangan dipotong nipis dan bulat (digunakan untuk 2 biji roti prata sahaja)
* Mozzarella cheese sebanyak yang disukai
Cara-caranya:

1- Sapu nipis minyak masak diatas loyang pembakar dan letakkan roti prata
2- Sapu rata satu sudu besar kaya diatas setiap roti prata dan susun potongan pisang memenuhi roti prata.Taburkan cheese sebanyak yang disukai.
3- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar roti pratha sehingga cheese cair dan tepi roti nampak keperangan.Boleh diangkat dan hidangkan.
Nota: untuk prata cheese cuma taburkan cheese diatasnya dan bakar.

                                                     happy cooking




Thursday, October 27, 2011

Puding Roti Dan Epal




Salam untuk semua.Hari ni kita masih bercuti.Bawa little laling ke favourite placenya(popular book shop) IOI mall.Setelah hampir 2 jam dan dia pun dah puashati dapat baca beberapa buku disitu dan of course dapat juga beli buku yang dia mahu tiba la giliran kita merayau kekedai kegemaran kita Daiso.
Belek itu dan belek ini berkenan pula dengan mangkuk yang kat bawah tu..(mangkuk ke namanya????) sebiji RM5.00.Kita kebas 2 biji sebab tak brapa pasti betul2 boleh masuk oven ke tak.Sampai rumah nampak 3 biji epal kat atas meja dan 4 keping roti yang masih ada dalam plasticnya.Cari walnut tak ada cuma pecan yang ada.Boleh la juga.Lagipun anything to do with epal dan serbuk kayu manis memang menjadi kegemaran kita.maka jadi lah puding epal ni bagi memecah dara mangkuk(ramekins) yang baru dibeli tadi.Jom tengok resepi.Resepi dibawah adalah untuk diisi dalam 2 biji ramekins.
 Resepi:P.Ros @ SinaranMenu
Bahan-bahannya
* 4 keping roti
* 4 biji telur
* 3/4 cawan susu segar
* 1/2 cawan gula perang(boleh kurangkan sikit jika tak suka manis)
* 2 biji epal hijau dipotong dadu
* 50 gram kacang pecan/walnut dicincang kasar
* secubit garam
* sedikit butter
* serbuk kayu manis


Cara-caranya
1- Pukul telur bersama susu,gula garam dan vanilla hingga gula hancur dan ketepikan.
2- Sapu butter pada ramekins hingga rata.Letakkan sekeping roti didalamnya
3- Tabur potongan apel dan pecan/walnut keatas roti tadi dan curahkan separuh dari campuran telur (pastikan bancuhan telur dikacau sebelum dicurahkan keatas roti).
4- Letakkan sekeping lagi roti menutupi lapisan pertama dan taburkan potongan epal dan pecan bagi lapisan kedua.Curahkan bahan sos sehingga hampir penuh.Taburkan serbuk kayu manis keatasnya.
5- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar puding selama lebih kurang 45 minit.(Boleh gunakan foil untuk menutup permukaan puding seteah separuh masa memasak jika takut pecan/walnut hangus.)
6- Gunakan lidi penyucuk untuk menyucuk bahagian tengah puding bagi memastikan puding masak sepenuhnya.
7- Biarkan puding sejuk sebentar.Puding boleh dipotong setelah agak suam bagi memastikan air dari epal tidak meleleh keluar. 
Nota:Pudding ini juga boleh dikeluarkan secara sebiji dari acuannya setelah betul-betul sejuk .




                                                         happy cooking

Wednesday, October 26, 2011

Gembiranya hati seorang ibu

N3 sambungan wordless Wednesday.Tercapai sudah hasrat nak melihat anak memegang sekurang-kurangnya segulung ijazah.(the rest is up to you my dear girl). Bangun pukul 4 pagi dan buat kan sebiji kek coklat (she told me just make a simple cake if I plan to make one).Tinggalkan kek didapur tampa dihias dan bertolak ke UiTM jam 7 pagi sebab dia kena berbaris jam 8 pagi.
First planned to have a makan-makan in the house with all my family tapi my 2nd princess terlebih busy dengan exam dan presentation.Habis konvo bergegas ke tempat photo shoot and proceed with buffet lunch. Lepas lunch bergegas hantar the  2nd princess to Puncak Alam sebab exam pukul 4.Sampai rumah kaki dah penat..teringat kek belum hias dan bersama rengekkan little laling "mama i want to do the cake deco...mama let me do la.... mama pls i want to do...blaa..blaa.. dan sudahnya ini la kejadian kek nya.Memang bukan kaki menghias kek pun, saja-saja nak cakap orng lain yang hias tak cantik...Sila la jamu mata dengan gambar-gambar dibawah ya. Kalau tak suka dan tak de masa tak payah  la tengok.....


Kebanggaan mama dan papa..Viviana Harith Thean. Pemengang Ijazah Kepujian kelas Pertama beserta Anugerah naib chancellor.Syabas girl!(mama
tumpang glamor ya)

 

Ahak ...yang kecik ni  pun dah graduate Penerima anugerah sijil tamat tadika dengan kepujian kenakalan dan kuat makan kelas pertama (sebab skolah mak dia sendiri)



Respi kek?????? Nak jugak ke????
                                                          happy cooking 

Popia sausage steam vs fried

Happy holliday to all dan selamat hari Deepavali . Pagi hari cuti ni dapat la duduk lama-lama kat dapur.Pagi tadi buat popia.Kat rumah ni kalau buat popia mestila intinya sausage atau chicken meatloaf dan sayur-sayuran..Kalau yg ada taugeh tu memang tak boleh jalan.N3 popia ni rasanya dah masukkan dulu.tak pa hari ni masuk lagi sekali.
Pagi ni saja-saja buat 2 versi.Versi kukus untuk P.Ros and laling.Versi goreng untuk anak-anak.Yang versi kukus kena makan masa panas baru lembut ya.I like...Maalumla nak diet dan nakkan tubuh badan yang sihat kan..tak pa nanti boleh tengok tubuh badan org sihat dlm N3 seterusnya ya(sihat embulat..)
Anyway P.Ros malas nak keluarkan kukusan so pakai kuali je masa mengukus tadi.Ini la juga cara yang biasa kita gunakan untuk mengukus ikan.Jom layar resepi...


Bahan-bahannya
* 20 keping kulit popia
* 4 batang sausage dibelah dua dan potong dadu
* Semangkuk potongan kubis
* 2 batang hirisan carrot
* 1/2 labu bawang besar
* 1 batang daun bawang
* beberapa batang daun kucai
* 1/2 keping pati ikan bilis (jika suka)
* 3 ulas bawang putih hiris halus
* 2 biji telur
* 4 sudu besar minyak masak
Nota: garam tak perlu sebab sausage dah masin dan bila dicicah dgn sos takut lagi masin.

Cara-caranya
1- Panaskan minyak dan masukkan telur.Kacau telur biar hancur dan masak.Masukkan pula bawang putih dan kacau sebentar.Campurkan potongan sausage dan kacau rata.
2- Masukkan semua bahan sayur dan goreng dengan api kecil.Tambah pati ikan bilis.Bila sayur dah layu sedikit boleh diangkat dan di sejukkan.Buang jus dari bahan- inti sebelum digulung bersama kulit popia.
3- Ambil sekeping kulit popia dan masukkan 1 sudu besar inti dan gulung rapat dan kemas.Boleh lah dikukus atau digoreng.
Versi kukus
 Masukkan kaki besi atau sebiji mangkuk kaca kedalam kuali dan masukkan air.Tutup kuali  pasang api dan didihkan air.(nak guna kukusan biasa pun boleh...)
 Setelah air mendidih letakkan pinggan yang berisi popia dan kukus la selama lebih kurang 7 ke 8 minit. Angkat dan siap untuk dihidang bersama cili sos.
versi goreng
Panaskan minyak dan goreng terendam popia hingga garing. Toskan minyaknya dan siap untuk dihidang dengan sos pilihan.

                                                         happy cooking



WorDless WeDnesDay

The eldest and the youngest graduated at the same time????? Happy..happy..happy...

Tuesday, October 25, 2011

Happy Deepavali

Satu hari yang penat.Hari bermula jam 4 pagi.Hari ni hari konvokesyen my 1st Princess,Kisahnya tomorrow ya,hari ni dah tak larat.N3 ni P.Ros nak letak kad deepavali  hasil kerjatangan my anak-anak kat tadika.
Happy Deepavali to all my  Hindu  teachers,friends and readers out there.May you all have a joyous deepavali celebration.

                                                               Love

Sunday, October 23, 2011

Roti Epal



Salam malam Ahad. Sampai rumah dari puncak alam dlm pukul 7.30,tiba-tiba terpikir my laling dont have anything nice to eat for breakfast tomorow.2 hari lepas ada beli sebungkus apple dan belum dibuat apa-apa lagi dengannya.So kita decided to make an apple bread for him.Blogwalking dan jumpa this nice recipe. Cepat-cepat kedapur untuk buat apple sauce dan sejukkannya dulu sebelum digunakan untuk buat roti ni.Sangat mudah dan cepat saja buat roti ni.

Sumber : Browneyedbaker
Bahan-bahannya
* 1½ cawan tepung gandum
* 2 sudu kecil serbuk cinnamon(kita guna 1 sudu saja)
* 1 sudu kecil baking powder (kita guna 2 sudu)
* ½ sudu kecil garam

* ½ sudu kecil  allspice powder
* ¼ teaspoon ground cloves(tak masukkan)
* 2 biji telur

* ¼  cawan minyak masak 
* ¼ cawan apple sauce (kita buat sendiri)
*1 sudu kecil vanilla extract
* 1 cawan gula(kita guna 1/2 cawan sahaja)

* 2 cawan apel yang telah dipotong dadu (lebih kurang 1½ ke 2 biji epal)


Bahan untuk apel sos
Potong nipis 2 biji apel.Masukkan kedalam periuk bersama 5 sudu besar gula dan 1 sudu kecil cinnamon.Masukkan juga 3/4 cawan air.Tutup periuk dan masak dengan api sederhana selama lebih kurang 25 minit atau apel nampak lembut dan airnya agak kering(jangan terlalu kering).Angkat dan sejukkan sebentar.Bila apel dah agak sejuk masukkan kedalam blender dan blend hingga apel hancur.Jika blender susuh bergerak masukkan sedikit air.Blend lagi hingga halus.siap untuk digunakkan.

Topping
* 2 sudu besar gula perang

*1 sudu besar gula putih(tak masukkan)
*1 sudu kecil cinnamon

1. Panaskan oven pada suhu 180C. Grease  8×4-inch loaf pan,dan letak parchment paper dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum,cinnamon,baking soda,garam dan all spice.Ketepikan.
3. Dalam mixing bowl pukul telur dengan medium speed selama 30 saat dan masukkan minyak,apple sauce dan vanilla dan putar hingga lembut.Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan pula campuran gandum sedikit demi sedikit secara perlahan sehingga bahan sebati.Masukkan pula potongan apel dan kaub balikkan mengunakan spatula .Masukkan batter kedalam loaf pan yang telah disediakan.
5. Dalam mangkuk kecil masukkan gula perang ,gula putih dan serbuk cinnamon.Taburkan campuran gula perang keatas adunan roti hingga rata. Bakar roti selama 50 ke 55 minit atau sehingga roti kelihatan perang. 
6. Keluarkan roti dan sejukkan diatas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.

                                                         happy cooking

Bread Bowl


Salam malam sabtu.Bread bowl memang kami anak branak suka. Suka pergi makan kat kedai.Tak pernah terpikir nak buat sendiri sebab rasa macam mesti tak boleh buat roti yang tak akan bocor bila masukkan sup.Tapi bila tengok kak1 pamerkan roti ni kat blognya yang diambil dari  Zalina  dua tiga hari lepas,hati bagai tak boleh ditahan2 untuk mencubanya.Dan hari ni kita mencubanya.Adunan resepi asal jadikannya 2 biji roti,tapi kita gatal tangan jadikan 3 biji roti.So roti kita agak cinonet sikit.Dan masa roti tu baru masak kita rasa kecewa kerana ingatkan tak dapat nak masukkan sup kedalamnya sebab nampak kecik aje.Tapi bila dah dikeluarkan separuh isinya ,rupanya masih ada ruang untuk sup.
Sebenarnya kami berlima kat rumah,so nak buat 2 biji rasa macam tak cukup,so kita sengaja buat 3 biji untuk dishare. Bila kita buat mangkuk roti tu kecil kena la potong permukaan roti tu nipis sikit sebab takut mangkuknya tak cukup dalam.Tapi hasilnya tak la mengecewakan dan mangkuk roti comel ni cukup untuk seorang skali makan.Apa pun lain kali kita pastikan 1 adunan tu hanya untuk 2 biji roti aje.(moral of the story la tu).
Thank you Zalina and kak1 for sharing this recipe.
Bahan-bahan doh
*170grm air suam
* 250grm tepung roti / high protein flour
* 65 grm tepung gandum
* 2 sudu besar shortening/lemak sayuran
* 3 sudu teh gula kastor
* 1/2 sudu teh garam
* 2 sudu besar susu tepung
* 1 1/2 sudu teh yis segera
Cara membuat roti (Kita buat sama macam kak1)
1- Satukan semua bahan kecuali shortening dan air didalam mangku adunan dan putar mengunakan hook  dengan speed perlahan.Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal,masukkan shortening dan putar selama 10 minit menjadi doh yang lembut.
2- Bahagikan doh kepada 2 bahagian (kita jadikan 3 bahagian).Bulatkan doh dan tutup dengan plastik cling selama 30 minit hingga mengembang sekali ganda.
3- Leser dulang pembakar dgn shortening,tumbuk sedikit doh yang mengembang tadi untuk keluarkan angin,kemudian bulatkan kembali.Letak diatas dulang pembakar dan rehatkan selama 15minit lagi hingga doh mengembang.Sapu dengan susu sejat dipermukaan doh (kita sapu dengan susu segar saja).
4- Bakar dalan oven yang telah dipanaskan dirak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti keperangan.
Resepi sup(Kita guna short cut)
Bahan-bahan
* 2 tin kimball mushroom soup
* beberapa keping isi ayam dipotong kecil 
* 1 biji carrot dipotong bulat
* 1 sudu besar butter
* 1 cawan susu segar
*  Sedikit potongan dadu bawang besar
Cara-caranya
1-Panaskan butter dan goreng daging ayam hingga keluar air dan masukkan carrot.Kacau hingga ayam agak masak.
2- Masukkan 2 tin mushromm sup dan kacau sebentar.Campurkan dgn lebih kurang 1/2 tin air dan (guna tin mushroom soup) dan susu.Kacau hingga sup masak dan tambah apa-apa perisa mengikut selera masing-masing 
Note: sup yang lebih boleh dicicah dgn isi roti yang dikeluarkan.

cara menghidang
Potong bahagian atas roti dan keluarkan sedikit inti roti (isi roti jangan dibuang sebab boleh cicah dgn sup).Masukkan sup kedalam mangkuk roti semasa sup masih panas.Siap untuk dihidang dan dimakan.
                                                          happy cooking


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info