Mereka yang sudi.......

Wednesday, August 24, 2011

Kad Raya Untuk Semua Yang Sudi Singgah keDapur Sinaranmenu

Untuk semua rakan blogger dan semua yang sudi singgah didapur sinaranmenu . Puan Ros ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri , Maaf Zahir Dan Batin sekiranya ada kekasaran bahasa semasa menulis entry diblog ini. Semuga anda semua menjalani ibadah puasa dan akan menyambut hari raya dengan penuh kegembiraan bersama keluarga masing-masing.
Kad raya ni adalah N3 terakhir sempena bulan ramadan ni dan semuga tuhan memberi ruang dan peluang untuk sinaranmenu bersiaran lagi selepas hari raya nanti.
 


Sunday, August 21, 2011

Never Fail Choclate chips cookies


Salam ramadhan.1st cookies for this raya .Lepas sahur tadi terus buat.Resepi copy paste dari yani at  deco choco dan yani kata dia dapat dari allrecipe . Thank you for the recipe yani. Separuh darinya dah habis dimakan,nak kena buat lagi la.....



Ingredients
  • 150 g white sugar
  • 165 g packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 5 ml vanilla extract
  • 225 g butter
  • 310 g all-purpose flour
  • 6 g salt
  • 5 g baking soda ( sy letak 5g baking powder) (kita juga)
  • 2 g baking powder ( sy letak 2g baking soda) (kita juga)
  • 335 g semisweet chocolate chips
    Directions
  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. In medium bowl, combine flour, salt, baking soda, and baking powder. Stir with fork so all ingredients are mixed.
  3. In large bowl, combine sugars, and butter. Mix until smooth. Add eggs and vanilla and beat until smooth and fluffy.
  4. Add 1 cup of dry ingredients at a time to mixture until all is incorporated. Drop cookies onto ungreased cookie sheet and bake for about 10-15 minutes or until edges are golden brown.



Friday, August 19, 2011

Sotong Goreng Rangup

Salam Ramadhan.Tak ada apa-apa resepi istimewa sebenarnya. Cuma tangan aja gatal nak tekan keyboard bila masa terluang. Gambar pun saja-saja diambil lepas sotong tu dimasak. masak sotong ni untuk munching-munching lepas buka puasa.Bahannya pun campak-campak apa yang ada aje.Jemput tengok resepi jika sudi ya.

Bahan-banahnnya
* 6 ekor sotong sederhana besar
* 2 biji telur (saiz kecil)
* 1 cawan tepung jagung
* 1/2 cawan tepung beras
* 2 sudu besar rempah kurma
* garam dan serbuk kunyit secukupnya
* minyak untuk mengoreng


Cara memasak
1- Sotong dibersihkan dan dipotong bulat.
2- Campurkan garam,kunyit dan rempah kari dan gaul sebati bersama sotong.Perap sebentar.
3- Campurkan tepung jagung dan tepung beras dalam mangkuk.
4- Kocok telur bersama secubit garam
5- Celup sotong kedalam telur dan gaul kedalam campuran tepung.Pastikan semua sotong bersalut tepung.
6-Panaskan minyak didalam kuali dan goreng terendam sotong.Bila sotong nampak kekuningan dan agak garing bolehlah diangkat dan toskan minyaknya.


















Wednesday, August 17, 2011

Turkish Pide

Salam Ramadhan .Sementara menunggu masa berbuka dan masakan semua dah siap.kita luangkan masa to update N3 ni.Gambar pun diambil masa pide ni baru dikeluarkan dari oven and little laling makan dah habis sebiji dan asyik cakap sedap mama..sedap mama.
Thank u Diana tuan punya resepi dan juga ayu.kak Ros nak CNP kat sini ya.

Turkish Pide
Sources:- From http://resipidiana.blogspot.com 
CNP form : Cutlybabe's Satisfaction

Bahan Doh pide


  • 480 g tepung roti
  • 375 ml air suam (Kak Ros guna lebih kurang 350 ml aja)
  • 60 ml minyak zaitun
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu teh garam,
  • secubit gula kastor
Bahan Inti pide

  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 1 biji bawang dpong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 3 biji telur
  • daun sup secukupnya, dipotong halus

Bahan sapuan pide


  • 50ml susu segar
  • 1 biji telur

Cara membuat pide


  1. Larutkan yis dan gula dengan 125ml air suam dan ketepikan pada suhu bilik selama 10 minit sehingga berbuih.
  2. .Menggunakan tangan masukkan 90g tepung roti kedalam aduan yis yang telah berbuih tadi dan gaul rata sehingga adunan menjadi adunan yang lembik.Taburkan atas permukaan adunan sengan sedikit tepung roti dan tutup dengan tuala dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit untuk menjadi 'sponge'
  3. Letakkan lebihan tepung(390g) kedalam mangkuk yang besar. Buatkan lubang ditengah dan masukkan adunan'sponge' yang telah diperap tadi, minyak dan juga lebihan air suam(250ml).(D ambil langkah senang masukkan semua dalam breadmachine dan masukkan adunan "sponge'.) Kalau gunakan tangan adunan memang melekit, tapi jangan panik.
  4. .Selepas diuli sehingga menjadi doh yang sebati, alihkan adunan roti pide kedalam mangkuk yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun dan tutup dengan tuala dan biarkan ia naik dua kali ganda selama 1 jam.
(*Adunannya memang lembik, uli sampai tak melekat ditangan, dengan adding minyak zaitun and tepung sedikit demi sedikit).

Cara Inti Pide


  1. Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  2. Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  3. Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.

Cara membuat pide


  1. Bahagi adunan doh pide kepada 6 bahagian(Boleh adjust nak berapa keping). Canai doh berbentuk lonjong memanjang 35cm x10cm.
  2. Angkat doh pide yang telah dicanaikan dan letakkan diatas loyang yang telah disapukan dengan minyak zaitun atau taburkan tepung.
  3. Taburkan inti pide dibahagian tengah tinggalkan 2cm pada bahagian tepi.Inti pide yang telah ditabur dibahagian tengah dilekukkan sedikit(jadi mudah untuk letak telurnya nanti).
  4. Tepi pide dilipat keatas inti pide sedikit dan tepinya dipusing(twist) sedikit jadi bentuknya macam sampan gitu
  5. .Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 5-7 minit sehingga doh masak.
  6. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya.Bila waktu membakar 5-7 minit telah tamat. Keluarkan pide,tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
  7. Pide pun siap untuk dihidangkan.Enak dimakan panas.

Sunday, August 14, 2011

Macaroons ..... dibulan puasa??????


Salam Ramadhan untuk semua yang berpuasa. Hari ni dah tak ada resepi kerabu dan dah terpesong dari resepi tradisional. kita nak gi nun jauh ke Perancis untuk makan macaroon.
Sebenarnya semalam kita finally dapat belajar buat macaroon dari chef profesional ,Chef Karan Singh dari pastry kitchen Taylor Universiti di Sunway.Kupon kelas macaroon ni adalah hadiah hari ibu dari 1st pricess kita sempena hari ibu bulan mei lepas,baru sekarang boleh ditebus kerana kelas selalu penuh setiap kali kita nak daftar.Setelah berbulan menunggu rasanya berbaloi-baloi bila dapat tengok chef profesional membuat macaroon dan kita pun dapat peluang membuatnya sendiri.Tapi masa pegi kelas lupa nak bawan kamera, bila dah balik sibuk nak masak untuk buka puasa pulak(kita dapat sesi petang).So tak sempat menyempat nak snap gambar.Itu pun  My 1st princess sempat snap 1 2 gambar (dan hasilnya ...gambar yang kelabu weh..) sebelum little laling makan habis macaroon tu.Nasib baik sempat simpan sikit untuk buka puasa.Setiap peserta dapat bawa balik dalam 15 ketoi macaroon.
Yang paling best bila tengok bonda kita suka sangat makan macaroon ni.nampaknya memang nak kena cuba buat lagi lepas ni sebelum they all semua balik kampung lepas raya.
Pada sesiapa yang belum pernah buat macaroon boleh lah cuba resepi dari chef Karan ni ya.Bila tengok dia punya finished product wah tak sabar rasanya nak buat macaroon ni.  My group (4 of us in a group) punya macaroon tak ada la cantik sangat sebab we all pukul telur putih dah lama sangat sebelum dimasukkan sirap gula. Tapi rasanya memang sedap beb.

Bahan-bahannya
* 125 grm serbuk almond
* 125 grm gula icing
* 45 grm telur putih
* 125 grm gula putih*
* 45 grm putih telur *
* Sedikat air * (dalam 5 ke 6 sudu besar)
* Pewarna pilihan masing-masing

Cara-caranya
1- Campurkan almond dan gula icing serta 45 grm telur putih hingga sebati dan ketepikan.
2- Pukul telur putih * (untuk dijadikan meringue)  dengan mengunakan low speed dan pada masa yang sama  didalam periuk campurkan air dan gula untuk dijadikan sirap.Tutup periuk sirap dgn mengunakan aluminium foil dan buat 2 3 tiga lubang kecil diatasnya.Gunakan temometor untuk mamasak sirap hingga mencapai kepanasan 118 o c.
3- Semasa memasak sirap, telur putih tadi boleh dipukul mengunakan high speed dan bila sirap telah masak masukan kedalam adunan telur putih tadi secara perlahan dari bahagian tepi mangkuk adunan (untuk mengelakkan dari tepercik sirap panas) dan terus memukul dengan kelajuan tinggi sehingga meringue menjadi agak sejuk dan menjadi soft peak.
4- Campurkan meringue kedalam adunan almond dan  kaup dan balikkan hingga rata.Masukkan pula pewarna yang disukai dan kacau rata.
5- Masukkan adunan kedalam piping bag dan paipkan keatas dulang yang telah dialas parchment paper. Setelah adunan siap dipaip dulang hendak lah dihentak dengan kuat untuk menghilangkan lubang-lubang angin.(ini part yang we all paling suka sebab gamat satu kelas dengan dentuman dan hentakkan tray-tray macaroon).
6- Panaskan oven pada suhu 150 dan bakar macaroon selama 8-10 minit (bergantung pada oven masing2)



Untuk filling: boleh digunakan apa-apa filling yang disukai dan chef karan memberi 2 resepi basic filling yang boleh diubah suai mengikut kesukaan masing-masing.


Choclate ganache
* 300ml cream
* 300 grm cooking choclate
* 1 tsp vanilla
* 40grm butter
Panaskan crem secara double boiler hingga sedikit mendidih,masukkan coklat dan butter.kacau hingga semua bahan hancur dan boleh la disejukkan sebelum digunakan sebagai filling macaroon.


                                                                    happy cooking





Thursday, August 11, 2011

Kerabu Perut Lembu

Salam Ramadhan.Ini adalah resepi kerabu yang ke 3 yang kita masak dibulan puasa ni.Bulan puasa tahun ni memang istimewa dari tahun-tahun yang lain sebab hari-hari kita dapat berbuka dengan mak ayah tercinta. Sebab tu la hari hari kita masak apa yang dia orang rasa nak makan.Mereka juga akan beraya kat sini tahun ni.So raya nanti kita tak ada la balik kampung.Kerabu perut lembu ni memang salah satu makanan kegemaran orang klate.Tak semua orang boleh makan perut lembukan.My laling pun cuba 1 sudu aja.Tak brapa suka la tu.Tak apa ling ,mama tolong habiskan bahagian you punya...no problem sebab kita memang suka makan kerabu perut lembu ni.sapa -sapa nak cuba boleh la ambil resepi ni ya.

Bahan-bahan
* 2 paket perut lembu (lupa nak tengok brapa gram kat bungkusan tu)
* 7 batang kacang panjang dipotong halus-halus
* 2 ekor ikan rebus ditumbuk
* 200 ml santan pekat (kita guna yang dalam kotak)
* 1 labu bawang besar
* 1 mangkuk kecil kelapa dibuat kerisik
* 1 biji cili merah dipotong nipis
* cili padi seberapa banyak yang disukai dan dipotong halus
* beberapa batang daun kesum dipetik daunnya dan dipotong halus
* Jus dari 1 biji limau nipis
* garam dan gula secukup rasa


Cara memasak
1- Rebus perut lembu hingga lembut dan dipotong sederhana besar.Angkat dan toskan airnya.
2- Masukkan perut lembu kedalam mangkuk, campurkan kacang panjang,daun kesum, bawang besar,cili dan kerisik.Masukkan juga ikan yang telah ditumbuk.
3- Panaskan santan dengan api kecil hingga sedikit mendidih dan sejukkan.
4- Tuangkan santan yang telah sejuk kedalam mangkuk perut lembu dan perahkan asam limau nipis.Masukkan pula garam dan sedikit gula.Gaul hingga semua bahan rata.
5- Simpan kerabu didalam peti sejuk.Keluarkan kerabu  dari peti ais 20 minit sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba.









Wednesday, August 10, 2011

Kerabu Mangga Muda Ikan Goreng

Salam semua.Kemalasan menulis entry di bulan puasa ni memang menjadi-jadi.Tapi ingatkan nak simpan resepi-resepi ni untuk rujukan anak-anak kita rajin-rajinkan diri.Hari-hari masak tapi malas nak petik kamera,tapi kita rajinkan diri untuk menulis dan menyimpan resepi-resepi tradisional seperti ini sebab resepi yang macam ni kita selalunya belajar dari bonda kita.So mesti nak perturunkan pada anak-anak pulak.Kita buat resepi kerabu ni seperti yang mak kita cakap dan ikut citarasa yang dia rasa nak makan. Jemput mencuba ya!


Bahan-bahan
* 2 biji mangga muda diparut
* 2 ekor ikan goreng diambil isinya
* 1 labu kecil bawang besar di hiris halus dan nipis
* cili padi sebanyak yang disuka dihiris halus
* Lebih kurang 2 genggam kelapa digoreng dan dibuat kerisik
* 2 ulas bawang merah
* garam dan gula secukup rasa

Cara memasak
1-Mangga diparut dan letakkan dalam mangkuk.
2- Tumbuk isi ikan ,bawang merah ,garam dan gula hingga sebati dan masukkan kedalam mangkuk mangga tadi.
3- Kelapa digoreng hingga garing keperangan dan ditumbuk hingga pecah minyak dan menjadi kerisik dan campurkan kedalam mangkuk mangga.
4-Masukkan pula bahan-bahan hirisan kedalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati dan rata.Siap untuk dihidangkan.


Tuesday, August 9, 2011

Solok Ikan Lagi........................

Salam ramadhan.Solok ikan kali ni dibuat atas permintaan ayahnda yang dah beransur sihat dari penyakitnya.Resepi dah pernah letak kat sini.Cuma kali ni kita buat sekor-sekor dan dibelah belakangnya untuk keluarkan isi ikan. Kita juga guna lebih ikan ,lebih cili padi dan daun kesum untuk solok ni.memang sedap untuk buat ratah-ratah dibulan puasa ni.
Selamat mencuba ya.



Friday, August 5, 2011

Pulut Kuning

Salam Ramadhan untuk semua.Sepanjang bulan puasa ni malas sungguh kita nak update N3.Hari ni rajin sikit rasanya sebab rumah ni meriah dengan kedatangan ayah bonda serta kakak kita yang sulung dan anak-anaknya dari kelantan.Pulut Kuning ni permintaan mak bonda.Dia terasa nak makan pulut kuning dan rendang.So dengan penuh semangatnya kita memulakan operasi mengukus pulut dan masak rendang ayam bila balik dari tadika tadi.Gambar tu pula hasil tangan kakak kita.  Thank u kak. Pulut tu juga dihidang bersama sambal daging (serunding daging) dan rendang..Jom tengok resepi pulutnya dulu ya.

Bahan-bahannya
* 600 grm beras pulut direndam selama 3 ke 4 jam
* 2 cawan santan pekat dicampur 2 sudu kecil garam
* sehelai daun pandan dipotong 3
* sedikit pewarna kuning
Cara memasak
1- Rendam beras pulut bersama pewarna kuning dan toskan airnya.
2- Panaskan air dalam kukusan hingga mendidih.Masukkan pulut bersama daun pandan tadi dan kukus hingga separuh masak.
3- Bila beras pulut sudah separuh masak tuangkan kedalam mangkuk besar dan siramkan santan yang sudah dicampur bersama garam diatasnya.Gaul rata dan tambah santan sedikit sedikit hingga santan habis.pastikan santan dan pulut sebati dan masukkan semula kedalam kukusan dan kukus hingga masak.
4- Bila sudah masak,angkat dan masukan kedalam bekas pilihan masing-masing dan tekan rata.Hidangkan bersama rendang atau sambal daging.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info