Mereka yang sudi.......

Tuesday, April 26, 2011

Puding Roti Kopi

Salam semua. Sambil menunggu waktu budak budak nak berenang pukul 5 petang tadi ,kita luangkan sedikit masa untuk godek-godek bread puding for my laling teatime. My Laling with little laling went to kindergarten to get the pool clean before the  swimming lesson today.dah siap buat puding ni terasa pula nak main masak-masak walau pun tanpa little laling.Saja-saja tak nak potong puding tu dgn pisau, tapi gunakan cookies cutter untuk memotongnya.Happy dapat main masak2 dan siapkan puding ni sebelum pergi tengok budak-budak tu berenang.Tapi malang nya hujan dan ribut petir mula turun pada jam 4.50.terpaksa la cancell swimming lesson hari ni.Sorry kids ,kalau dah hujan tak dapet P.Ros nak menolong.Kita ganti esok ya.

Bahan-bahannya
*Lebih kurang 2 cawan susu.(Lupa nak sukat dan terus masuk dlm mangkuk)
* 150 grm gula perang
* 3 biji telur
* 7 keping roti high5
* 1 sudu besar sebuk kopi segera (nak lebih rasa kopi masukkan lebih sikit)
* secubit garam
* sedikit butter
Cara memasak
1- Dalam mangkuk bancuh susu dan telur dgn hand mixer.Masukkan pula telur dan pukul sekejap lagi.
2- Masukkan pula serbuk kopi segera ,kacau rata.Masukkan roti yang telah dicarik kecil.Kacau rata dan biarkan sebentar
3- Sapu sedikit butter pada loyang dan tuangkan adunan tadi.Tekan sedikit biar rata.Letakkan cebisan butter dibeberapa sudut atas adunan.
4-Bakar dlm oven dengan kepanasan suhu 180C selama lebih kutang 30 minit dan bahagian atas puding kelihatan garing



                                           Bahagian tepi puding kena la makan juga,takkan nak buang kan?

 Ini kita punya.Saja curahkan santan yang dibuat untuk makan dgn sago hari.tu.Santan dari peti, sejuk2 dicurah atas puding yang suam .Sedap juga ya...


*Ini N3 semalam.Rupanya tertidur sebelum diupdatekan.So hari ni kita postkan aja N3 ni.

Sunday, April 24, 2011

Sago Gula Melaka


Salam hari minggu.Hari ni laling kata tak payah masak lunch.Dia teringin nak gi makan kedai nasi campur Klantan (dah rindu kat masakan mom-in-law ke laling?). So hari ni kita ada lah lebih masa untuk bergayut depan laptop ni.Sago gula melaka ni sebenarnya buat untuk teatime smalam.Tak ingat dah pun bila masa kita beli sago ni dan untuk masak apa.Masih ada cukukp2 1 cawan sago.Nampak pula santan dalam kotak dan gula melaka 1 keping dlm peti ais ( Kat klate kita panggil ni nise).Tak tahu tahun bila my mum bawa ni dari kpg,masih ada berbaki sekeping.Sekarang pun musim panas sedap juga makan sago yang sejuk-sejuk baru keluar dari peti ais.
Bahan-bahannya
* 1 cawan biji sago
* 3 atau 31/2 cawan air (tengok kepekatan masa proses memasak)
* 200ml santan kotak + secubit garam
* 1 ketul gula melaka + 1/2 cawan air (boleh juga guna beberapa sudu besar gula merah )
* sehelai daun pandan(optional) 
Cara memasak
1- Panaskan 3 cawan air bersama daun pandan dengan api sederhana dan masukan biji sago.Masak sehingga biji sago tidak lagi kelihatan putih-putih.Tambah 1/2 cawan air jika biji sago kelihatan agak kering dan masih banyak yang bewarna putih.Sago hendaklah sentiasa dikacau semasa memasaknya.
Bila sago telah masak masukkan kedalam bekas  pilihan dan biarkan sago sejuk sedikit.Simpan sago didalam peti ais selama beberapa jam sebelum dihidangkan.
2- Sementara menuggu sago sejuk panaskan santan dan secubit garam atas api sederhana hingga sedikit mendidih.(tak payah dicampur air atau tepung kerana santan kotak dah agak pekat)
3- Campurkan gula melaka bersama air dan masak hingga gula hancur.Boleh dimasukkan 1 helai daun pandan jika suka.Tapis dan sejukkan.
4 Hidanglah sago sejuk bersama 1 sudu besar santan dan 11/2 sudu besar sirap gula merah(atau secukup citarasa sendiri).Memang sedap dihidang sejuk-sejuk...




Puff Sausage


Salam pagi Ahad. Pop in this easy measy breakfast in the oven this morning.Boleh kenyang sampai lunch if you eat more than 1. Today rasa malas nak tulis panjang-panjang,just see if you like to try this recipe ya..
Bahan-bahannya
* 1 paket puff pastry jenama kawan (ada 10 keping )
* 1 paket sausage (ada 10 batang)
* Campuran mozzarella cheese dan parmesan cheese secukupnya
* 1 biji telur untuk eggwash
Cara-cara
1- Ambil sekeping puff pastry dan taburkan campuran cheese keatasnya.
2- Letakan sebatang sausage dan gulung kemas.Buat garisan diatasnya dgn belakang pisau.Sapu telur diatasnya dan bakar dgn kepanasan 200 c selama lebih kurang 20 minit dan puff kelihatan kuning keperangan.Siap untuk dihidang


Saturday, April 23, 2011

Waffle



salam pagi.What's for breakfast today?? Pagi ni terasa agak penat so just going to make a simple breakfast.I never make a waffle before bcause dont realy like it.But my mom love waffle with ice-cream, so whenever she came down from kampung I will make sure I take her to eat waffle ice-cream at A & W (another 1 of not my favourite place).I happened to got this waffle maker from my sis-in -law last week ( thanks Pat). So I taught why not try making waffle for b-fast today.
Found this delicious recipe from allrecipe. You can serve the waffle with what ever filling you like.I just enjoyed my plain waffle with my coffee.After all it doesn't taste so plain (lemak-lemak masin and I love it).I will sure make this again and again and cant wait for my che (we called our mother che) to come so that I can make my own waffle for her to eat.
 The girls having their waffle with nutella and blueberry filling

Bahan-bahannya
* 2 biji telur
* 1 1/4 cawan susu segar
* 2 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan minyak sayuran
* 1 sudu besar gula 
* 1/4 sudu kecil garam
* 4 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil vanilla

Cara-caranya
1- Panaskan pembakar waffle
2- Dalam mangkuk,pukul telur hingga kembang,masukkan pula susu,minyak dan tepung gandum.
3- Tambahkan gula ,garam dan esen vanilla.Pukul lagi hingga kembang dan halus.
4- Sapu pembakar waffle dengan sedikit butter dan masukkan 1 1/2senduk adunan.Bakarlah sampai waffle kelihatan garing kekuningan.




Budak busuk enjoyed b-fast before mandi.Dia pesan "Mama you can put this pictures in your blog"

Thursday, April 21, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Salam semua.Dah ramai blogger2 yang masak kek ni.Petang ni tak ada apa nak makan for teatime so I decided to bake this cake.Resepinya pun mudah dan cepat .I purposely baked it in two small trays.This chocolate cake dah jadi triple choc cake because I sandwich it with the nutella and poured the chocolate ganache on top. Kek yang memang moist dan lembut.Copy and paste from Love2Cook.Thank you love and dayang.




SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
by Kak DayangJack
copy paste from :Love 2Cook

Ingredients :
6" / 7" pan
     * 1 cup flour
     * 1 tsp baking powder
     * 1/2 tsp bicarbonate of soda
     * 1/2 cup cocoa powder 
     * 2 tbsps milk powder (No milk powder, so I used 1/4 cup of fresh milk and only 1 cup of cold water)
     * 1 1/4 cup cold water (from the fridge)
     * 1 cup brown sugar ~ I used caster sugar (P.Ros used brown sugar).
     * 1 tsp vanilla essence
     * 1/2 tsp coffee/ choc emulco ~ I used choc emulco
     * pinch of salt
     * 1/2 cup vegetable cooking oil or corn oil
     * 1 tsp vinegar or lemon juice ~ I used vinegar




Method :~

    1. Preheat oven to 160C. Grease and line a cake tin.
    2. Sift flour with baking powder, bicarbonate of soda and cocoa powder in a large bowl.
    3. Add milk powder, salt and sugar. Stir until well mixed.
    4. Add cold water, cooking oil, vanilla essence and coffee / chocolate emulco. Stir gently
        using a whisk. Make sure the mixture is not lumpy.
    5. Finally add vinegar or lemon juice. Stir immediately the mixture until well combined.
    6. Pour batter into the prepared tin and bake for 30-40 minutes or until done.
    7. Cool the cake. Add your favourite toppings.

Tuesday, April 19, 2011

Mini Orange (Lemon) Bundt Cake



Salam semua.1 petang dan malam yang panas. Cuaca ni betul betul buat ramai anak-anak kat kindie demam.Cuaca panas begini terasa la pulak nak minum orange juice with lots of ice.And at the same time teringat pula kat resepi kek ni yang disimpan dlm folder beberapa minggu lepas. Made this for teatime today dan gunakan 2 acuan yang berbeza,orennya pulak kita tukar pada lemon.So lets enjoy the copy and paste recipe ni ya.Thank u to the owner where ever you are.

Mini Orange Bundt Cakes
cake and syrup adapted from Barefoot Contessa Parties!  (via Smitten Kitchen)

1 1/2 cups all-purpose flour plus 1 tablespoon
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon kosher salt
2 tablespoons freshly squeezed orange juice
1/4 cup plus 2 tablespoons buttermilk, at room temperature ( dont have buttermilk so I mixed 1/2 cup of fresh milk + 1tbs vinegar
1/2 teaspoon vanilla extract
8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, at room temperature (113 grm butter)
1 cup sugar
2 tablespoons orange zest (about 2 oranges) ( I used 1 tbs of lemon zest)
2 large eggs, at room temperature
1 cup semisweet chocolate chunks (I used choclate chips)





Syrup
2 tablespoons sugar
2 tablespoons freshly squeezed orange juice
* I skipped the syrup
Ganache
from Martha Stewart

3 oz bittersweet chocolate, finely chopped
1/2 cup heavy cream
2 tablespoons unsalted butter
2 tablespoons rum (optional)

Preheat oven to 350 F. Spray the wells of a mini bundt pan with cooking spray with flour.

In a large bowl, whisk together 1 1/2 cups flour, the baking powder, baking soda and salt. Whisk the orange juice, buttermilk and vanilla together in a measuring cup.

Add the sugar and orange zest to the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment. Rub them together with your fingertips until moist and fragrant. Add the butter to the bowl, and cream with the sugar on medium speed until light and fluffy, about 5 minutes. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition.

Add the flour and buttermilk mixtures alternately in thirds, beginning and ending with the flour. Toss the chocolate chunks with the remaining tablespoon of flour and fold into the batter. Divide the batter evenly among the wells of your mini bundt pan. Bake for 20-22 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove the pan to a wire rack and let cool for 10 minutes.

Meanwhile, to make the syrup, combine the orange juice and sugar in a small saucepan and heat over medium-low heat until the sugar dissolves. Turn the mini bundts out of the pan onto a wire rack and spoon the syrup over the warm cakes. Let the cakes cool completely.

To make the ganache: Put the chopped chocolate in a heatproof bowl. Add the heavy cream to a small saucepan and heat over medium-low until simmering. Pour over the chocolate and let stand for 2 minutes. Add the butter and rum (if using), and whisk gently until smooth. Pour glaze over cooled cakes. (I poured the ganache over the cake without whisking it first)

Ikan Tiga Rasa


Salam to all.Petang semalam pening pikir nak masak apa for dinner.Laling kata tak nak masak gi pasar malam aje mama. Last week dah pergi la ling.So hari ni malas la nak gi lagi.Dalam peti cuma ada ikan kembong yang dibeli last week.Do the BW dan perasan ni kat dapur sue . Tamat cerita tinggal masak aja.Akak CNP . Resepi ni sue dah siap tulis akak ikut je la ya.Thank you sue. Nanti kak Ros buat lagi perangai CNP ni ya....


Copy Paste from:http:Rencah Kehidupan



Bahan-A


  • 2 ekor ikan kembung bersaiz besar ~Boleh juga gunakan ikan siakap/kerapu (kak ros guna 3 ekor kembong besar)
  • Tepung jagung secukupnya untuk menyaluti ikan.
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan-B (Dimayang Halus)
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inch halia
  • 1/2 biji tomato ~Optional (k.Ros masuk 1 biji)
  • 2 batang serai (Dititik) ~ Sue hiris kasar-kasar
Bahan-C
  • 4 sb cili boh ~boleh adjust ikut kepedasan yang diingini
  • 1/2 cwn sos tomato ~ Sue kurangkan pasal telah digantikan ngan fresh tomato(dlm Bahan-B)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb air
  • 1 sk gula
  • helai daun limau purut
PENYEDIAANNYA
  1. Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga menyaluti keseluruhan ikan.Goreng sehingga masak kekuningan.Tos dan letakkan ke dalam pinggan hidang.Ketepikan.
  2. Untuk Sosnya :- Tumis bahan-B sehingga terbit bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-C dan masak sehingga sebati.
  4. Perasakan dan masak sehingga kuah agak pekat.Curahkan kuah sos ke atas ikan goreng tadi dan sedia dihidang..

Sunday, April 17, 2011

Oreo Cheesecake Cupcakes

salam semua.Ini adalah salah satu project hujung minggu bersama little laling.She is so happy when I told her that we are making a cake today.50% of this project is done by her, (I just prepared the cheese mixture and putting the tray in the oven),Tapi hari ni dia tak benarkan gambarnya diambil sebab tak berbaju.Tak tahu knapa tak nak pakai baju so malu la nak tunjuk perutnya yang agak boroi ! (dia memang suka makan). so kita snap saja lah gambar jari jemarinya yang montok tu.Cupcake yang memang sedap dan lembut walau pun tampa disimpan dalam peti sejuk.(keluar dari oven semua terus ngap masuk mulut (tak sayang lidah la tu).Yang tak bestnya little laling tetap korek dan makan oreo saja! Nak kena budak ni........
Resepi copy and paste dari  blog Doc Inahar. Thank u dan minta izin ya doc.Terima kasih juga pada citarasawan.

Oreo Cheesecake Cupcake
sumber: resipi citarasawan
copy paste from: Inahar''s cooking Time

 
Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang creamnya)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster (tak masuk sebab P.Rose guna filling asal dari biskut oreo)
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila

50gm serbuk oreo (P.Ros hancurkan dan tapis seperti menapis gandum)
1 sudubesar tepung (kita tambah) (P.Ros pun masukkan)

Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek) (P.Ros pun)


Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di dalamnya sebagai base (dasar). Ketepikan dahulu.
2. Putar cream cheese, mentega, gula (filling asal oreo semua sekali) dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.(P.Ros guna sudu aja)
4. Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo (P.Ros letak  1 keping biskut oreo) dan bakar selama 20-25 minit (ini bergantung pada oven masing2). Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.




Saturday, April 16, 2011

SunShine Toast

Morning semua.I decided to cooked this sunshine toast because it's raining heavily outside. Cuaca yang mendung dan sejuk.Harap harap lepas ni the sun will shine sebab nak jemur kain.Jom tengok resepi yang memang senang nak di buat ni.

Bahan-bahanya
* 1  Packet roti putih yang belum dipotong dibelah menjadi empat Buang bahagian atas dan tepinya (boleh dibeli di Tesco)
* 4 biji telur ( dibuat telur separuh masak)
* 4 keping meat loaf
*Butter untuk disapu secukupnya.
* 2 ulas bawang putih dipotong halus.


Cara memasak
1- Sapu butter pada roti dan taburkan bawang putih diatasnya.Bakar hinga roti agak keperangan dan garing.
2- Masukkan 1/2 sudu makan minyak kedalam kuali dan gorengkan meat loaf sekejap.balik-balikkan meat loaf semasa mengoreng.
Cara menghidang
1- Letak sekeping roti diatas pinggan.Letakkan sekeping meat loaf diatasnya.
2- Pecahkan telur separuh masak diatas meat loaf.Hidang bersam kicap cair atau sebuk ajishio.


* Untuk little laling kita gorengkan saja telur tu sebab kanak-kanak tidak boleh dibagi makan telur yang tidak betul-betul masak.



Friday, April 15, 2011

Tauhu Udang



Salam makan malam. Tauhu kering ni kat dalam peti dah dekat 1 minggu.Kalau tak masak jugak lagi 2 3 hari mesti berkulat (walau pun diletak dalam peti ais). Kebetulan ada udang, niat hati nak buat otak-otak dan masukkan dalam tauhu ni,tapi tak ada isi ikan la pulak.So tukar idea pada tauhu  udang saja lah.Lain kali gi pasar kena pastikan beli isi ikan. Tauhu ni sebenarnya boleh dikukus jika mahu.Tapi hari ni P.Ros goreng saja.Sedap sunngah dihidang bersama Thai cili sos.Boleh dimakan begitu saja tampa nasi jika suka.Jom tengok resepi.
Bahan-bahannya
* 10 keping tauhu kering bentuk 4 segi tepat.
* 10 ekor udang sederhana besar dicuci bersih dan buang kepalanya
* 2 tangkai daun kesum hiris halus
* 1/2 helai daun kunyit dihiris halus
* 1 tangkai daun pasli dihiris halus
* 1/2 biji bawang besar dimayang nipis
* 1 biji cili merah potong halus (boleh guna cili padi jika suka)
* 3 biji telur
* Garam secukup rasa
* 1/2 sudu kecil lada sulah
* 2 cawan minyak masak




Cara memasak
1- Buat lubang memanjang diatas permukaan tauhu (guna gunting) Korek keluar sedikit isinya
2- Dalam mangkuk kocok telur bersama garam dan lada sulah.Masukan pula bahan-bahan yang dihiris tadi.Kacau sebati.
3- Masukkan 1 sudu kecil bancuhan telur kedalam tauhu dan letakkan seekor udang.Masukan lagi dalam 3 sudu bancuhan telur sehingga permukaan tauhu kelihatan penuh.(jangan bimbang bila nampak telur meresap kedalam tauhu dan kelihatan seperti kering)Buat lah sampai habis.Jika ada lebihan telur yang mengalir keluar dalam pinggan,masukan semula kedalam tauhu.
4- Panaskan minyak dengan api sederhana.masukkan sebiji tauhu secara perlahan.Gunakan 2 batang sudip.1 untuk menekan tauhu dan satu lagi untuk menyeduk minyak panas ( lakukan dengan cepat) dan siram keatas tauhu agar telur cepat masak.Bila telur diatas tauhu kelihatan masak,boleh lah balik-balikkan tauhu sehingga garing di semua bahagian.
5 - Masak lah sebiji-sebiji sampai habis.Siap untuk dihidang.
6- Mesti cuba sebab sedap!

bahan-bahan



Bunga Roti Mayo

Salam semua. Hidangan minum petang tadi. Pernah tengok seorang chef buat ni as a finger  food for children party.Dah tak ingat pun rancangan apa, memang dah lama betul.Masa tu chef tu potong roti dgn acuan bulat saiz kecil,Kali pertama P.Ros buat ni, roti yang sekeping tu dipotong 4 segi kecil saja.Tapi hari ni teringin nak buat flower shape.Bunga roti ni kena makan masa panas atau suam.Makanan-makanan yang berchis ni biasa la kalau dah sejuk kurang enak nanti jadinya dan kalau nak rasa manis masuk sedikit gula.Kalau nak rasa cheese yang ori tak payah la masukkan gula ya.P.Ros tak masukkan pun. Jom tengok bahan-bahan dan cara memasaknya.

Bahan-bahannya
* 4 keping High Five bread (roti apa-apa pun boleh la )
* 100 grm cheddar cheese
* 3 sudu kecil Mayonnaise
* 1 sudu kecil gila (optional)

Cara-cara memasak
1- Ambil sekeping roti dan potong mengikut acuan pilihan masing-masing.(P.Ros dapat 2 bunga besar dan 2 bunga kecil dari sekeping roti).
2- Campurkan cheese dan mayo serta gula (jika guna) sampai sebati.
3- Sapukan roti bersaiz besar dgn campuran cheese dan letakkan lapisan yang kecil diatas cheese tadi.Sapukan sedikit lagi campuran cheese diatas roti bersaiz kecil.Buatlah sampai habis.
4- Panas kan oven pada suhu 170 C dan bakar selama 15 minit atau sehingga cheese kelihatan perang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info