Mereka yang sudi.......

Sunday, October 31, 2010

Tuna Horn


Salam pagi semua.Ini pagi selepas concert malam tadi. Lega rasanya semuanya berjalan lancar walau pun ada sedikit kekurangan sana sini. Puan Ros harap ibu-bapa pun faham . Children are still children kan. Janji semua enjoy. Sekarang cuba buat resipi ringkas ni untuk breakfast mesti anak-anak suka.Ringkas ,cepat dan sedap......
Resepi: P.Ros @ SinaranMenu

Bahan-bahannya
*1 tin tuna in water or oil.(buang airnya)
*1/2 biji bawang besar dipotong dadu
*3 sudu besar mayonis(nak lebih tambah)
sedikit serbuk lada putih
*5 keping  prata jenama kawan (frozen)
mozzarella cheese


Cara memasak
1- Potong 2 setiap roti prata 
2- Didalam mangkuk campurkan tuna,bawang besar.mayonis dan serbuk lada putih. kacau sebati
3- Pratha yang dipotong tadi dibuat kelongsong dan masukkan 1 sudu makan tuna.Letakkan sedikit cheese diatasnya
4- Bakar dalam suhu 180 selama lebih kurang 20 minit atau sampai prata kekuningan.
*-boleh sapukan susu segar atau kuning telur sebelum dibakar. Puan Ros terlupa nak sapu tapi sedap juga.











Saturday, October 30, 2010

Roti Bakar


Morning semua. Dah siap post N3 tumis air sawi tadi rasa nak makan roti bakar minum dengan kopi o.Mesti sedap (ni resipi kegemaran my granny).Malam ni konsert so kenalah minum kopi banyak sikit biar tak termengantuk hi hi hi .Now hujan ,roti bakar dng kopi o ok la tu.Harap-harap petang ni tak hujan so senang la sikit perjalanan parents2 semua ke konsert malam ni ya! Masa tulis N3 ni wah bau roti bakar dari dalam oven memang sedap..... yum.yum.......

bahan-bahannya
6 keping roti gardenia dipotong 2(3 Segi)
Gula secukupnya
Butter secukupnya


cara memasak 
1-sapukan setiap roti dengan butter hingga rata
2-Taburkan 1 sudu kecil gula diatas setiap kepingan roti yang disapu butter tadi
3- bakar dengan suhu 180 selama 15-20 minit atau roti kelihatan kuning keemasan.


*kalau ada roti yang dah nak expired tu inilah resipi penyelamat.Sedap dimakan.




Tumis Sawi Telur Asin

Salam semua.... Masak tumis air untuk dinner malam tadi.Masa postkan N3 ni tengah pikir nak masak apa for breakfast. Malam ni konsert tadika .hati pun berdebar-debar juga.Tapi Puan Ros pasti anak-anak kita akan buat yang terbaik.Jom layar resipi senang ni dulu.Esok kita crita pasal konsert kat blog tadika ya!

Bahan-bahannya
2 ikat sawi pendek
1 biji telur masin
2 ulas bawang pitih
1 biji cili merah.
1/2 biji bawang besar potong bulut
Sedikit minyak untuk menumis
1/2 keping kiub pati ayam
garam secukup rasa
4-5 cawan air


Cara memasak
1-panaskan minyak dan tumis bawang putih,kemudian masukkan 1 cawan air.Biarkan mendidih dan masukkan telur masin. Kuning telur boleh dipotong 3 semasa memasak.
2- Bila telur dah masak masukkan semua air dan masukkan sawi  ,bawang besar dan cili merah biarkan mendidih dan masukkan kiub pati ayam dan garam secukup rasa.




Friday, October 29, 2010

Bawal Putih Berlemon

Salam semua. Ni resipi dinner malam tadi. Goreng ikan dgn goreng kangkung belacan aja.Lagi sehari dah nak konsert so. kepala ni dah tak ada pikir pasal resipi dah janji ada makanan untuk hubby n the 3 princess. Adoi konsert-konsert....... (my hubby makan semua lemon yang atas pinggan tu)


Bahan-bahannya


4 ekor ikan bawal putih
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 labu besar bawang besar(dipotong bulat)
1 biji cili hijau (potong nipis)
1 biji cili merah(potong nipis)
halia sebesar ibu jari dipotong nipis
1 biji lemon (separuh ambil jusnya dan separuh potong nipis buat hiasan)
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil kicap cair dan sedikit gula
Minyak untuk mongoreng


cara memasak
1- Ikan dicuci bersih dan disapu garam kunyit.Goreng sampai garing dan angkat.
2- Dalam kuali yang sama tinggalkan minyak sebanyak 3 sudu besar.tumis bawang puti,kacau sekejap.
3- Masukkan bawang besar,halia,cili merah dan cili hijau dan kacau hingga layu.Masukkan jus lemon,sedikit gula dan kicap cair.Perasakan masam manisnya ikut selera masing-masing.
4- Angkat dan tuangkan keatas ikan tadi .Hiaslah dgn hirisan lemon tadi dan hidang dgn nasi panas-panas.





















Tuesday, October 26, 2010

Karipap Gergasi


Sedapnya makan karipap untuk minum petang.tapi masa buat karipap ni baru siap buat 12 biji rasa malas datang secara tiba-tiba.terus buat sebiji besar dan dibakar. masa hidang my hubby terkejut tengok saiznya terus dia bagi nama karipap gergasi.Resipi ni dapat kat dapur hana......tapi dah ditokok tambah


Bahan Untuk Pastry
500 grm tepung gandum
4 sudu besar butter dipanaskan
4 sudu besar minyak masak dipanaskan
1 mangkuk kecil air(bergantung pada doh)
secubit garam


Cara buat Pastry
1-masukkan gandum kedalam mangkuk adunan dan dibuat lubang ditengahnya.masukkan butter dan minyak yang dipanaskan tadi.gaul rata.
2- Masukkan garam dan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga doh tak melekat pada mangkuk.


Bahan Inti
5 biji kentang
250g daging hancur atau pun ayam
3 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar potong dadu
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
1 mangkuk air
3 biji telur direbus dan dipotong 6
1 kiub pati ayam dan sedikit garam

Cara memasak inti
1- Panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang besar.Masukkan daging dan kacau sekejap.Masukkan rempah kari + daun kari
2- Masukkan kentang dan air ,kacau sebentar.Biarkan mendidih dan masukkan kiub ayam+ garam.Masak sehingga kentang empuk dan sejukkan.(buang daun kari )


Cara buat karipap
1- Doh dicanai nipis dan diterap bulat-bulat(boleh buat 12 biji kecil dan 1 biji besar ).
2- Masukkan inti dan sekeping telur rebus.Kelim tepinya
3-Goreng sehingga kuning keemasan bagi karipap kecil
4- Sapukan susu segar atau kuning telur atas karipap yang besar dan bakar dalam suhu 180 selama lebih kurang 40 minit.















Monday, October 25, 2010

Sup Tomyam Bebola daging


Salam semua. Ini menu ringkas makan malam ni.masak sup ni dengan tumis sardin saja

 Bahan-bahannya
15 biji bebola daging(frozen)
1  biji timun tua dibuang kulit dan potong sederhana besar
1/2 biji kubis cina
1 biji tomato masak dibelah 4
1 biji bawang besar dipotong 8
1/2 keping kiub pati lembu
1 keping kiub tomyam
3 ulas bawang putih
2 batang daun sup
2 batang daun bawang
Garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
8 cawan air


Cara memasak
1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
2- Masukkan air dan bebola daging.Masukkan kiub pati lembu dan kiub tomyam.Biarkan mendidih sekejap.
3- Masukkan semua sayuran,daun sup dan daun bawang.(simpan sedikit daun bawang untuk ditabur atas sup)Masukkan sedikit garam dan sedikit gula,.rasa masam manisnya
4- Biarkan sup mendidih dengan api sederhana dan timun menjadi lembut. Masukkan kedalam mangkuk dan taburkan daun bawang.Hidang bersama nasi panas.












Cucur roti

Morning everyone. Dah sarapan? Semalam ada melawat beberapa blog masakan dan nampak resepi bebola goreng daging.teringin nak buat untuk sarapan tapi tak ada daging atau udang macam resipi asal. So Puan ros masukkan aja apa yang ada dan tukar nama cucur roti sebab bahan utama dia roti.Boleh cuba kalau suka ya.


 Bahan-bahannya

8 keping roti (Puan Ros guna roti gardenia)
3 biji telur ayam saiz besar
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan serbuk roti
1 genggam ikan bilis saiz kecil
1 pokok daun bawang dipotong kecil
10 batang daun kucai dipotong kecil
1 labu kecil bawang besar dipotong nipis
1/2 keping kiub ikan bilis
Secubit garam(jangan banyak sebab roti dah ada rasa lemak masinnya.tak nak masuk pun tak apa)
Cili merah dipotong halus jika suka
Minyak untuk mengoreng


Cara memasak
1- Roti dipotong kecil-kecil.Masukan telur dan ramas-ramas bersama roti tadi.masukkan kiub ikan bilis + garam.
2- Masukkan daun bawang ,daun kucai,bawang besar dan cili yang dipotong halus.gaulkan semuanya.
3- Masukkan serbuk roti,tambahkan susu sedikit-sedikit sehingga menjadi adunan cucur yang tidak terlalu cair
4- panaskan minyak dan goreng terendam sehinga masak.
5-hidangkan panas-panas bersama cili sos.









Pulut Kuning


Salam semua .Pulut kuning ni buat untuk harijadi abang long yang ke 52 dan adik bungsu yang sweet 3---
Sis-in -law minta buatkan pulut kuning untuk abang tiba-tiba my daughter cakap Che Su (My adik yang bongsu) pun celebrate b-dah few days ago! Alamak .... tu la pasal pulut tu jadi 2 in 1.Tak pa tahun depan kita buat sebiji seorang ya. Ampun tuan ku. HAPPY B-DAY to both my beloved brother and sister.
Resipinya nanti ya.Post gambar dulu




Sunday, October 24, 2010

Piza Prata

Salam 1Malaysia. Idea resipi ni dapat masa melawat blog kegemaran Puan Ros(Tiffinbiru). Tapi tak ikut 100% sebab malas nak buka laptop.Main buka peti yang penting ada roti prata(Frozen).Kalau rasa nak makan piza simple tapi sedap dan tak nak belanja RM 40........keatas ini ada lah resipi paling idea.Dapat 5  biji piza comel.  Thank you Che Mat.

Bahan-bahannya

1 paket prata frozen(5 keping)
2 paket piza sos jenama fountain(1 kotak ada 2 paket)
2 sudu besar sos cili
1 tiub daging hancur
1/2 biji capsicum merah,1/2 biji capsicum kuning dan 1/2 biji capsicum hijau(semuanya dipotong nipis)
1 tin cendawan butang
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 biji bawang besar potong dadu 
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam
1 packet mozarella  cheese




cara-caranya:

1- Panaskan minyak dan goreng  bawang besar yang dipotong dadu sehingga layu.Masukkan dagimg hancur dan goreng sehingga air kering.Masukan sedikit garam dan sedikit lada putih (jika mahu).Angkat dan sejukkan
2- Sos piza dan cili sos dicampur sebati.Sapukan keatas kelima-lima roti prata dengan rata.
3- Letakkan daging hancur .Taburkan capsicum,cendawan dan bawang besar
4- Akhir sekali taburkan cheese secukupnya keatas prata tadi
5- Bakar selama lebih kurang 20 minit atau sampai tepi roti prata garing kekuningan  dengan suhu 180c.















Lasagnia roti berdaging


Anak yang sulung sibuk tanya nak masak apa untuk pottluck dia kat uitm..Kawan2 dia dah pesan suruh mama masak sedap-sedap macam raya hari tu.....They all datang raya ramai2 dlm 40 orang.Bukan makan lemang dan rendang ,siang2 dah request nak makan shepard pie.habis 3 tray shepard pie dia org makan. Lupa nak ambil gambar.Hari ni nak masak lasagnia roti berdaging.resipi ni dapat dari myresipi blog.Baca komen semua cakap sedap .Apa lagi mesti la kena try ni

Bahan-bahannya
3 biji kentang dipotong dadu
1 tiub kecil daging hancur
1 labu bawang besar
500ml susu
1 ulas bawang putih
3 biji telur
13 keping roti gardenia
1/2 kiub pati ayam
2 sudu minyak masak untuk menumis

Cara-cara memasak
1- Panaskan minyak dan tumiskan kedua-dua bawang.masukkan serbuk kari dan kentang + daging hancur.masukan sedikit garam
2- Satukan susu,telur,dan sedikit garam.Pukul hingga sebati
3- Masukkan roti dalam bancuhan telur dan ramas-ramas roti sehingga hancur.
4- lanserkan bekas tahan panas dan letakkan 1/3 bahagian roti.
5- Kemudian letakkan separuh dari daging + kentang keatas lapisan roti.Ulang proses dengan meletakkan 1/3 bancuhan roti bagi lapisan akhir.
6- Taburkan cheese diatas lapisan roti tadi dan bakar dlm suhu 180 selama 40-45 minit atau cheese keperangan.
7- Boleh dihidangkan dengan cili sos jika suka.







Ayam Goreng Percik Daun Kari



Resipi ni sebenarnya resipi dari mak masa puan ros dialam sekolah dulu.Ayam percik biasanya dibakar tapi ada waktunya nak cepat ayam tu digoreng je.Bila dah kahwin dan branak pinak ni creativity mula la teserlah.So resipi asal di modified dengan menambahkan daun kari.dan warna sosnya pun jadi lebih merah.Ayam percik kat Klantan biasanya warna putih da.......... Janji my kids and hubby suka makan.

Bahan-bahannya:
12 ketul ayam yang dipotong kecil
1 labu bawang besar
2 batang serai
1inci halia
1 biji cili merah
2 sudu cili giling
1/2 kiub pati ayam
1 keping  asam gelugor
2 tangkai daun kari
100 ml santan (puan ros guna santan trim ayam brand)
Garam(jika mahu) dan gula secukup rasa
1 1/2 cawan minyak untuk mengoreng ayam

Cara-caranya
1 - Bawang besar,bawang putih,serai,halia,dan cili merah dikisar halus
2 - Ayam disapu garam kunyit dan digoreng sampai masak. ketepikan
3 -Gunakan 5 sudu besar minyak yang sama ,tumis bahan kisar sampai naik bau
4 - Masukan cili giling.Goreng sebentar
5 - Masukan santan, kiub pati ayam, asam keping dan sedikit gula (gula untuk seimbangkan masam manisnya)
6 - Masak sampai santan menjadi  pekat dan terbit minyak
7.- Masukan ayam dan dikacau sebentar.Masukan daun kari dan dikacau lagi selama 5 minit
8 - Hidang semasa panas bersama nasi putih


Popia Pisang

Resipi ni puan ros baca dari buku resipi dan lihat dalam satu program TV. Sekali cuba dah sangkut pulak.Bulan puasa hari tu buat berulang kali. Tapi sukatanya tak ikut depa punya sangat.Main taruh-taruh sendiri. Cuma idea aja di ciplak........Takut juga kena tangkap cetak rompak ! tak cukup duit nak bayar denda, minta maaf la pada sesiapa yang berkenaan ya.Share ilmu tu bawa berkat kot.

Bahan-bahanya:
5 biji pisang berangan dibelah dua (dapat 10 biji popia-nak lebih gandakan bahan-bahanya)
10 keping kulit popia saiz besar
10 sudu besar brown sugar (kalau tak suka manis kurangkan jumlahnya)
3 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (dicampurkan bersama gula dan biar harum 1 dapur bau kayu manis)
100 g badam(tak nak pun tak apa)
1 biji telur putih untuk dibuat gam
Minyak secukupnya untuk mengoreng

Cara-caranya
1 - Ambil sekeping kulit popia dan letakan sekeping pisang diatasnya.taburkan 1 sudu campuran gula dan kulit kayu manis.Taburkan juga badam kalau suka.
2 - Gulung Kulit popia bersama pisang kemas-kemas dan sapukan puth telur dihujungnya .
3 - Goreng terendam sampai kekuningan.Hidang semasa panas dengan kopi o (Jangan terlecur lidah ya)

* Kopi o tu tak payah masuk gula kot.. hi hi hi (ini memang cara i dan hubby minum teh atau kopi)
* Gambar lain kali upload ya. 2 kali buat 2 kali makan habis baru ingat nak ambil gambar.

Ikan Goreng sambal Lada Hijau

Dari raya pertama sampai sekarang belum lagi masak apa-apa resipi ikan. Hubby dah sound bila boleh makan masakan kampung.dah tak lalu nak makan kari dan rendang la tu. Walau pun my hubby ni chinese tapi jangan tak tahu dia suka makan budu atau apa-apa  makanan tradisi org melayu. Itu sebab sayang habis......
Hari ni nak masak resipi ikan goreng yang org tak tahu masak pun boleh buat.Dihidang pula dengan tumis air timun kuning(memang sayur org cina).kahwin campur lauk pun kena campur-campur la.
Ada tempoyak mak buat khas untuk dia dari kampung,apa lagi makan nasi berpinggan-pinggan la dia..............

Bahan-bahannya:
2 ekor ikan kembong atau selar bersaiz besar
4 biji cili hijau
10 ke 12 biji cili padi
3 biji bawang merah
2 biji bawang besar(1 diblend dan 1 dipotong bulat-bulat)
Segengam udang kering
1 biji tomato
1 tangkai daun pasli
Semua bahan diatas diblend halus
Jus dari 2 biji limau nipis atau 3 sudu cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

cara-caranya:
1 - Sapu garam kunyit pada ikan dan goreng sampai garing.Ketepikan
2 - Gunakan separuh dari minyak gorengan tadi masukan bahan kisar dan tumis sampai terbit bau.
masukan garam gula dan jus limau ( Masam manis sambal ni ikutla citarasa masing-masing ya)
3 - Masukan bawang yang dihiris bulat gaul rata dan goreng sampai terbit minyak .
4 - Letak ikan kedalam pinggan dan curahkan sambal keatasnya.Hiaslah dengan  salad atau timun.(Daun salad tu boleh dijadikan ulam cicah sambal ikan)

Strawberry Muffin

Pagi minggu ni macam biasala bukan kata boleh bangun lambat,makin cepat lagi adala............sebab nak kena pikir apa nak masak untuk breakfast before hubby dan anak2 all bangun.Biasanya hari minggu la puan ros buat proses baking membaking ni.Dekat kepala terbayang gambar dan resipi muffin strawberry dari blog cik mat G....... Apa lagi jom masak
 Masa tulis resipi ni puan ros dah ngap sebiji panas-panas sementara menunggu yang dalam oven tu masak. Sapa-sapa yang tak brapa suka manis kurang kan gulanya ya! Puan ros ni biasa la suka minum teh tak ada gula so benda-benda lain yang manis tu kira oka la bila diminum bersama teh tawar!

Bahan-bahannya:
180 g butter
140 g gula halus
220 g tepung gandum
2 biji telur gred A
100ml susu segar
2 camca teh baking powder
2 camca teh strawberry emulco(kononya nak rasa strawberry lebih tapi akhirnya muffin jadi color oren ....just stick to original che mat punya resipi ya.- 1 sudu teh cukup dah.....)

Cara-caranya:
1 - Putar butter dan gula,tambah telur sebiji-sebiji.Putar lagi hingga kembang.Perlahankan speed dan masukkan susu dgn tepung berselang seli sampai habis.gaul rata.
2 - Masukkan strawberry emulco dan gaul sebati.Sudukan adunan kedalam muffin cup yang dialas dengan acuan muffin sebanyak 3/4 penuh.
3 - Bakar dalam  oven dengan kepanasan 180 c selama 20 minit.


Vanila cup cake

Ini adalah emergency cuppies yang puan ros buat untuk raya gathering kat rumah adik lelaki puan ros pada raya ke3.Pelan bidan terjun, lagipun raya rumah org bujang.Jamuan nasi kandar ditempah dari mak mertua adik perempuan yang disayangi.Sejam sebelum pegi rasa tak sedap hati pulak pegi tangan kosong dan balik perut penuh.Rembat apa yang ada dari bakul barang2 buat biskut raya.Deco pula bagi anak sulung yg buatkan. Jadi lah hasil kerja tangan anak dara yang tak berapa berminat bak masak memasak ni.

Bahan untuk Kek
150 g butter
185 g tepung naik sendiri
150 g gula halus
1/2 sudu teh soda bicarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanila

untuk icing
100 g butter
150 gula icing
2 sudu teh air panas
1 sudu teh vanila essence

Cara-caranya
1 - Pukul butter dan gula hingga kembang
2 - Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukan esen vanila
3 - Masukan tepung gandum yang diayak bersama soda dan adun sebati
4 - Masukan adunan kedalam kertas cupcake hingga 3/4 penuh
5-  Bakar selama 10 ke 15 minit dgn suhu 180 c

Untuk hiasan
1 - Pukul butter dan gula icing hingga kembang.Masukan esen vanila dan air.Pukul lagi hingga putih dan berkrim
2 - Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakan icing. Hias lah sesuka hati.,.nak cepat taburkan coklat rice yang bercolor-color tu.Mesti cantik dan colorfull.

Lempeng Bilis

Hari ni masak sarapan paling mudah sekali,lempeng bilis.Budak sekolah menengah pun boleh buat ni.Sebenarnya puan Ros dgn anak2 peminat fanatic drama korea.Orang korea  suka makan Korean pancake(alah lempemg la tu...) Dia orang suka masukan banyak sayuran dan cicah dgn cili padi dipotong kecil dan rendan dlm kicap cair. Puan Ros kebetulan ada lebihan sambal nasi lemak dari tadika semalam, so terfikir la pulak nak buat lempeng cicah sambal.Sedap juga dan kenyang sampai tengahari.(Excuse tak nak masak lunch la tu.........)


Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair ideal
1 labu bawang besar potong nipis
20batang daun kucai
3 Batang daung bawang
1 biji cil;i merah dibuang bijinya dan dipotong halus(Untuk nampak color)
segengam ikan bilis saiz kecil
1/2 kiub pati ikan bilis (hancurkan betul-betul)dan garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
Air bergantung kepada kecairan adunan sesuai citarasa masing2

Cara-caranya:
1- Didalam mangkuk besar campurkan gandum ,kucai ,bawang besar dan daun bawang.
2- masukan ikan bilis ,kiub ikan bilis dan garam
3- Masukan telur dan susu.kacau dan tengok kepekatannya.Masukan air sedikit sedikit sehingga menjadi batter yang senang disendu kedalan kuali leper.
4-Sapukan minyak pada kuali dan masukan sesenduk batter.Balikkan-balikan sehingga garing.
5- Setiap biji lempeng dipotong 4.Hidang kan bersama sambal nasi lemak tadi atau apa-apa sambal tumis atau potongan cili pada yang direndam sedikit kicap cair,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info